Ezrek kísérték végső útjára Alekszej Navalnijt

Startlap - Startlap
Az orosz állami média be se számolt a temetésről, ami világszerte címlapokra került. "Nem tudom, hogyan fogok élni nélküled" - fogalmazott megható búcsújában Navalnij özvegye.

Gyászolók ezrei gyűltek össze, hogy leróják kegyeletüket Alekszej Navalnij néhai orosz ellenzéki vezető temetésén. Navalnijt pénteken Moszkvában helyezték örök nyugalomra, pontosan két héttel azután, hogy az orosz börtönszolgálat bejelentette halálát – írja a CNN.

Annak ellenére, hogy az esemény világszerte címlapokra került, az orosz állami média kevés figyelmet szentelt a temetésnek. Az orosz állami hírügynökség, a TASZSZ kizárólag Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő figyelmeztetéséről adott hírt, aki jelezte, az esetleges engedély nélküli gyülekezésekkel törvényt sértenek.

Peszkov pénteken a CNN-nek nyilatkozott, és közölte, “nincs mit mondania” Alekszej Navalnij családjának a szertartás napján. Vlagyimir Putyin orosz elnök a tragikus hír óta eltelt két hétben szintén hallgatott legfőbb kritikusa haláláról.

Navalnij csapatának beszámolója szerint eleinte halottaskocsit sem találtak, “minden brigádot ismeretlenek hívtak fel, és megfenyegettek” – közölték. Hasonlóképpen jártak a ravatalozókkal is, a legtöbb megkeresett ügynökség és helyszín vagy azt állította, hogy a terem foglalt, vagy elutasította őket, amint Navalnij neve felmerült

A temetésre a moszkvai Marjino kerületben került sor, ahol Navalnij élt, a Boriszovszkij temetőben. A templom környékén a háztetőkre rendőröket állítottak.

A gyászolók egyike a CNN-nek elmondta, hogy az ellenzéki politikus halála “szörnyen szomorú”, ugyanakkor sok orosz embert egyesített. 

A temetésről készült videón látható, ahogy Alekszej Navalnij édesapja megcsókolta fia homlokát a nyitott koporsóban. A politikus koporsóját Frank Sinatra My Way című slágerének dallamára engedték a földbe.

Alekszej Navalnij felesége, Julija Navalnaja egy videómontázst tett közzé pénteken közösségi oldalán, amelyhez megható üzenetet írt.

Köszönöm a 26 év abszolút boldogságot. Igen, még az elmúlt három év boldogságát is. A szeretetet, hogy mindig támogattál, hogy még a börtönből is megnevettettél, hogy mindig gondoltál rám. Nem tudom, hogyan fogok élni nélküled, de megpróbálom elérni, hogy örülj nekem odafent és büszke legyél rám. Nem tudom, hogy képes leszek-e rá, de megpróbálom

–  közölte Navalnaja.

 

Egy nap biztosan találkozunk majd. Annyi elmeséletlen története van a számodra, és annyi dalt mentettem el neked a telefonomon, általában hülyék és viccesek, és hogy őszinte legyek, borzalmas dalok, de rólunk szólnak, és nagyon szerettem volna, ha meghallgatod őket. És nagyon szerettem volna látni, ahogy hallgatod őket, nevetsz, majd megölelsz

– fogalmazott az özvegy.

Ez is érdekelhet

képcím

Utolsó útjára kísérték Tordy Gézát, fotókon a szertartás

képcím

Moszkvai terrortámadás: így kapták el a terroristákat

képcím

Moszkvai merénylet: elfogták a terroristákat