"Mint a szörnyek, a felelősök sem szeretik a fényt" - tízezrek tüntettek a Hősök terén

Startlap - Startlap
Olyan sokan jelentek meg a tartalomgyártók által szervezett pénteki tüntetésen, hogy még az internet is akadozott. A Hősök terén az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért álltak ki.

Cikkünk folyamatosan frissül.

“Odakint most szörnyek járnak – Kiállás az áldozatokért, a gyerekekért, az egészséges társadalomért” címmel szervezett tüntetést kilenc tartalomgyártó péntek délután 18 órára a Hősök terére. A Facebookon meghirdetett eseményről kiadott közleményben azt írták, civilként fontosnak tartják, hogy felemeljék a hangjukat “az áldozatok védelme, az átláthatóság, az emberi tisztesség és az őszinte társadalmi párbeszéd érdekében”. Úgy vélik, Novák Katalin kegyelmi botránya szerintük túlmutat a volt köztársasági elnök és a volt igazságügyi miniszter személyén és felelősségén.

A műsorvezető a színpadon Gulyás Márton. Az alábbi videóban élőben közvetítették az eseményeket.

Nyolckor Gulyás Márton közös Himnusz-énekléssel zárta a programot

A Partizán műsorvezetője örömmel konstatálta, hogy mintegy ötvenezer ember lehet jelen a helyszínen, de hozzátette, a rossz hír az, hogy a gyermekvédelmi rendszer megváltoztatásához 199 ember munkájára van szükség. Mindenkit arra szólított fel, gyakoroljanak nyomást a döntéshozókra, valamint az Utcáról Lakásba Egyesület gyűjtését népszerűsítette a színpadon. A civil szervezet egy jelenleg hajléktalan, bántalmazott gyermek részére szeretne 25 millió forintot összegyűjteni, hogy megkapja a segítséget, amit az állam nem adott meg neki.

Az Utcáról Lakásba Egyesület pénzügyi alapjának támogatásához szükséges információkat erre a linkre kattintva találod.

Tüntetők a Hősök terén

“A magyar állam csődöt mondott” – utolsóként a színpadon Pottyondy Edina

Szörnyek, akik a gyerekek helyett a bántalmazókat segítették. Szörnyek, akik urambátyám alapon kegyelmet osztogatnak. A magyar állam csődöt mondott. És nem csak akkor mondott csődöt, amikor nem tett érdemben semmit, hogy megvédje a bicskei gyermekotthon lakóit. Nem csak akkor mondott csődöt, amikor szabadon engedték a pedofil ragadozó bűntársát. Hanem csődöt mond ma is, ebben a percben is, amikor nincs egy mindenre kiterjedő, átlátható és független vizsgálat, ami tisztázná, hogy kik tudtak a kegyelemről, kik engedélyezték, kik intézték

– mondta Pottyondy Edina, akik szerint “két lélegző golyóstollat” cseréltek le Novák és Varga személyében, majd arról beszélt, a “pénzes postás” Novák Katalin élete végéig “viszi neki a havi 4,5 milliós nyugdíjat, a hallgatás bérét”, és ezen a ponton a tömegből felzúgott a “mocskos Fidesz”.

A volt államfő büntetése, hogy élete végéig luxusban kell élnie, […] és még a magánkórházi számláit is ti fizetitek, mert nyilvánvaló, hogy nem fog állami kórházba menni.

Pottyondy szerint “az állam a legnagyobb szörny”, és más szabályok vonatkoznak azokra, akik fent vannak, és akik lent vannak.

Ha a bicskei pedofilsegítő megúszta, milyen védelmet élvezhetnek a valóban hatalmasok? És nem csak arról van szó, hogy ha ki akarnak menni a reptérre, akkor nekik van egy villogó autójuk. Gálvölgyinek meg órákat kell várnia a mentőre, Curtis anyját meg kirakják, mint egy zacskó szemetet

– közölte, majd azzal folytatta, ez a tüntetés most arról is szól, 

ha holnap agyonver egy szétkokainozott oligarcha, akkor ne számíts arra, hogy igazságot fogsz kapni.

Egy ilyen megmozdulás nem változtatja meg a világot, de megváltoztathat minket, a gondolkodásunkat, a mentalitásunkat, a tanult tehetetlenségünket – fejtette ki. És ugyan

ötvenezer demonstráló nem elég, de egy jó kezdet, az út eleje.

Azt kéri a jelenlévőktől, állítsák a gyengék, a kiszolgáltatottak mellé a magyar embereket, de leginkább az árva gyermekek mellé. Nekik

joguk van egy olyan országhoz, ahol nem a közöny, nem a gyűlölet uralkodik.

Tapasztó Orsolya: Ezeket a gyerekeket meg kell tanítani szeretni

Sokan kérdezték az elmúlt napokban, hogy mik a követeléseink. Én a kérésekben kicsit jobban hiszek. Én azt kérem, hogy minden gyermekotthon kifogástalan hely legyen, ne csak néhány. Azt szeretném, hogy egy örökbefogadó szülő ne gyomorszorító érzéssel gondoljon azokra az évekre, amikor még nem lehetett a gyermeke mellett. És azokra a gyerekekre se kelljen gyomorszorító érzéssel gondolnunk, akik a rendszerben ragadtak

– hangzott el TapasztóOrsolya beszédében, aki maga is örökbefogadó szülő.

Negyed nyolckor Azahriah jelentkezett be videón

Baukó Attila Azahriah először elnézést kért, hogy nem tud fizikailag is jelen lenni az eseményen, majd kifejtette, annyiszor hallottuk már azokat a frázisokat, hogy “védjük meg a határainkat, védjük meg a gyerekeinket”, hogy értelmét vesztette a szó.

Az igazság az, hogy értelme ebben a formában sosem volt, sosem volt abban a formában eddig, ahogy a pofánk alá tolták, egy szánalmas, nemzeti konzultációnak csúfolt, ócska, hazug, eldöntendő kérdésekkel teleírt mihaszna papírlap formájában

– jelentette ki. Azahriah szerint a kormány a szülők aggodalmát használja fel arra, hogy lázítsanak valami ellen, ami aztán politikai haszonná konvertálható.

De az egy teljesen új szint, hogy pedofil arcoknak falazunk,

– közölte, és Kaleta Gábor esetét említve arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenség egyáltalán nem új.

Arról is beszélt, milyen gyorsan terjed a kormány narratívája Varga Judit és Novák Katalin lemondásáról, miszerint ez bátorság volt, példamutatás, emberség, pedig egyszerűen nem volt más választásuk, le kellett mondani, mert ezt most nem lehetett elsunnyogni.

Nem azt akarom mondani, hogy na most lett rés a pajzson, most fogjunk kapát, kaszát, és harcoljunk, mert nem ez kell. Legalábbis most még nem. Most ébredni kell. Látni kell, hogy hiába különbözünk személyünkből, vagy családi hátterünkből adódóan, más ideológiát vallunk, de vallunk valamit. Jobbára mindannyian azt valljuk, hogy a gyermekbántalmazás no go, a pedofília no go, és a nyilvános megaláztatás, karaktergyilkosságok állami milliárdokból is legyen már egy no go.

Szabó Márton: Csakúgy, mint a szörnyek, a felelősek sem szeretik, ha fény vetül rájuk

Szabó Márton először Havasi Bertalant, a miniszterelnök szóvivőjét idézte, aki Magyar Pétert illetően jelentette ki, hogy “reménytelen helyzetben lévő emberek kétségbeesett próbálkozásaival a kormány nem foglalkozik”. Szabó azt mondta, most negyvenezren szólaltak fel az áldozatokért, hogy elmondják, “nem vagy egyedül”.

Odakint most szörnyek járnak. De az elmúlt harminc évben is szörnyek jártak. Most minden szem a szörnyekre irányul, és biztos vagyok benne, hogy nagyon félnek. Kétszer is meggondolják, hogy mit mernek megtenni

– fogalmazott.

Azonnal húszezer követője lett a Bántottak Instagram-oldalnak, és annyian vannak, hogy leállt a net

Osváth Zsolt élőben kért meg mindenkit a Hősök terén, hogy kövessék az oldalt. Mindeközben az internet is akadozik, olyan sok ember gyűlt össze. Az online közvetítést, amely az internettel együtt szintén szakadozik, jelenlegi gyors számításunk szerint mintegy 75 ezren követik, és ez a szám folyamatosan nő.

Osváth Zsolt: Összefogott az ország, ezt értük el! 

Nézzetek körül, mennyien vagyunk, Nézzetek körül. Amerre csak elnéztek, mennyi ember. Összefogott az ország, összefogtatok, ez csodálatos. Ezt értük el! Itt vagyunk

– fogalmazott első felszólalóként Osváth Zsolt, aki beszédét azzal indította, hogy elmondta, ő most úgy áll a tömeg előtt, mint “a zacis, a kóteros”. Osváth kijelentette, a gyermekvédelem intézményszinten rohad, és nem a youtuberek dolga, hogy feltegyék a kérdéseket a problémákról.

Átéltem, megéltem, és túléltem az intézeti éveket. Azt szeretném, ha másnak ezt nem kéne, vagy legalább nem így.

Navalnijra emlékeznek a Bajza utcában

Közben az orosz nagykövetség előtt gyertyákat égettek és virágcsokrokat helyeztek el a spontán emlékhelyen, amelyet a börtönben elhunyt Alekszej Navalnij ellenzéki politikus emlékére állítottak. 

Spontán emlékhely a Bajza utcában, az orosz követséggel szemben. Vittünk egy csokor virágot mi is.

Közzétette: Nyáry Krisztián – 2024. február 16., péntek

 

Már hat előtt szinte teljesen megtelt a Hősök tere

Teljesen ellepték az emberek a teret, akik között sok a fiatal, de idősek és családosok is vannak, és azóta is sokan érkeznek. A tüntetésre közel 30.000 érdeklődő jelzett vissza a Facebookon. A tömegben haladni is nehéz, a tömegközlekedés leállt – jelentette helyszíni tudósítónk.

Fotó: Startlap

A program szerint beszédet mond:

Fancsikai Eszter (Nemekarokbeleszólni)
Osváth Zsolt (Zshow Time)
Pottyondy Edina
Szabó Márton (Jólvanezígy)
Tapasztó Orsi (Nemakarokbeleszólni)
Bejelentkezik: Baukó Attila Azahriah
Műsorvezető: Gulyás Márton.

A szervezők előzetesen arra kérték a tüntetőket, hogy pártlogóval ellátott kellékeket – különösen zászlókat – ne vigyenek magukkal. Arra is felhívták a figyelmet, hogy a @nemakarokbeleszolni oldalán áldozatokat kértek arra: küldjenek olyan mondatokat, melyeket a bántalmazójuktól hallottak. Mint írják, megszámlálhatatlan mondat érkezett, ebből készült egy videós anyag, melyet pénteken a kiálláson lejátszanak.

“Mivel brutális mondatokat küldtetek, így a következő a kérésünk: ha gyerkőcöt is hoztok a tüntetésre, gondoskodjatok róla, hogy zenét tudjatok tenni abban a pár percben a fülébe. Ugyanezt javasoljuk azoknak, akik bántalmazottak vagy olyanoknak, akik úgy érzik, nem bírnák meghallgatni. A videó előtt természetesen szólni fogunk”

– olvasható a közlemény az esemény Facebook-oldalán.

Forgalmi változások a tüntetés idején

A rendezvény miatt lezárják a Hősök terét, a Kós Károly sétányt és az Állatkerti körutat pénteken 18 órától várhatóan 19.30-ig, a résztvevők létszámától függően szakaszosan lezárhatják a Dózsa György utat és az Andrássy utat is – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). 

Azt írták, hogy a Dózsa György út lezárása esetén a 20E autóbusz módosított útvonalon jár: nem érinti a Hősök tere megállót, helyette a 70-es trolibusz Olof Palme sétány és a 901-es busz Kacsóh Pongrác út megállóiban áll meg. A 30-as, 30A, a 75-ös, 79-es és a 230-as járatok a Hermina út felé terelve közlekednek: a Hősök tere, a Benczúr utca és a Damjanich utca-Dózsa György út megállók helyett a 70-es és a 72-es trolibuszok érintett megállóiban állnak meg – tették hozzá. Közölték azt is, hogy az Andrássy út lezárása esetén a 105-ös és a 210-es autóbusz a Bajza utca és a Hősök tere helyett a 72-es trolibusz Bajza utca-Rippl Rónai utca és a Honvédkórház megállóiban áll meg.

Ez is érdekelhet

képcím

Az NVB újraszámolta, és Karácsony Gergely tényleg nyert

képcím

Rogán: Ha Judit ezeket komolyan gondolta, akkor finoman szólva...

képcím

Bocsánatot kért Balog Zoltán a bicskei áldozatoktól