Novák Katalin hivatalosan is lemondott

Startlap - Startlap
Ahhoz, hogy az államfő lemondása érvényes legyen, a parlament elfogadó nyilatkozatára van szükség.

Novák Katalin hivatalosan is lemondott – az erről szóló tájékoztatás felkerült az Országgyűlés honlapjára.

“Tájékoztatom a tisztelt Országgyűlést, hogy köztársasági elnöki megbízatásomról lemondok a köztársasági elnök jogállásáról és javadalmazásáról szóló 2011. évi CX. törvény 2. §-a alapján. Budapest, 2024. február 11.” – írta a leköszönő államfő.

Novák Katalin 2024. február 10-én jelentette be lemondását a nyilvánosság előtt, miután kiderült, hogy a pápalátogatás alkalmából 2023-ban kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki az igazgató gyerekekkel szemben elkövetett szexuáliserőszak-ügyét igyekezett eltussolni.

Novák Katalin beismerte, hogy hibázott a döntése során, amikor felmentette K. Endrét.

“Magyar emberként azt várnám a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon. Ha mégis, akkor nézzen szembe azokkal, akiknek elszámolással tartozik, és vállaljon felelősséget. Akár azzal, hogy lemond a köztársasági elnöki tisztségről. Bocsánatot kérek azoktól, akiket megbántottam, és minden olyan áldozattól, aki úgy érezhette, nem állok ki mellette. A gyerekek és a családok védelme mellett voltam, vagyok és leszek. Államfőként ma utoljára szólok önökhöz. Lemondok a köztársasági elnöki tisztségről – jelentette ki Novák Katalin.

Ahhoz, hogy Novák Katalin lemondása érvényes legyen, a parlament elfogadó nyilatkozatára van szükség. A képviselők 15 napon belül kérhetik a köztársasági elnököt, hogy elhatározását újból fontolja meg. Amennyiben erre nem kerül sor, vagy az államfő írásbeli nyilatkozatával az elhatározását fenntartja, a lemondás elfogadását nem tagadhatják meg.

 Az új köztársasági elnököt az elődje megbízatási idejének megszűnésétől számított 30 napon belül választja meg az Országgyűlés. Az új államfő hivatalba lépéséig a köztársasági elnök feladat- és hatásköreit az Országgyűlés elnöke, Kövér László gyakorolja. 

Varga Judit visszavonult

A korábbi igazságügyi miniszter visszavonul a közélettől, lemond országgyűlési képviselői mandátumáról és az EP-lista vezetéséről is. A politikus a döntését a Facebook-oldalán jelentette be szombaton arra reagálva, hogy Novák Katalin köztársasági elnök lemondott megbízatásáról. Varga Judit azt írta, a rendszerváltoztatás óta az elnök egyéni kegyelmi döntésének érvényességéhez az igazságügyi miniszter ellenjegyzése szükséges. “Én folytattam azt a több mint 25 éves gyakorlatot, miszerint az igazságügyi miniszter tudomásul veszi az elnök kegyelmi döntését” – fogalmazott a politikus. Hozzátette, az elnök döntésének ellenjegyzéséért a politikai felelősséget vállalja.

 

Címlapkép: MTI/Sándor-palota

Ez is érdekelhet

képcím

Olyan videóval búcsúzott el Novák Katalin, amelyben nem szerepel...

képcím

Megválasztotta a parlament az új köztársasági elnököt

képcím

Elfogadta a parlament Novák Katalin lemondását