Kegyelmi kérvény: Balog Zoltán elismerte hibáját

Startlap - Startlap
A református egyház kedden elnökségi gyűlést tartott az elhíresült kegyelmi kérvénnyel kapcsolatban, Balog Zoltán jelenlétével. Az itt lezajlott bizalmi szavazásról is nyilatkozott a református püspök.

Kedd délelőtt a Magyar Református Egyház Zsinati Hivatalában szűkkörű megbeszélést tartottak Balog Zoltán és a püspökök között, majd egy esperesi gondnoki értekezlet kezdődött az épületben, amelyen az egyház képviselői arra kérték Balogot, hogy számoljon be a kegyelmi ügyhöz kapcsolódó szerepéről.

Ezután egy bizalmi voksolás zajlott le, melyen a jelenlévők négyötöde vett részt, és 86 százalékuk bizalmat szavazott Balog Zoltánnak. Ugyanakkor a az elnökségi tanács fokozottan arra kérte Balogot, hogy gondolj át közéleti szerepvállalásait, hogy ez milyen módon egyeztethető össze a zsinati, elnöki szerepével. Ezt mindenképpen áttekinti, erre szavát adta.

Balog ezek után egy videóban tette közzé nyilatkozatát a kegyelmi üggyel kapcsolatban, amelyben egyértelművé tette: ő maradt a magyar református egyház feje. 

A vádakkal kapcsolatban kifejtette: tagja volt a a köztársasági elnök 15 fős tanácsadó testületének, de bármilyen javaslatot is adott, az csak rá tartozik, akkor is ha tévedett. 


A bicskei pedofilbotránnyal kapcsolatban arra emlékeztetett, hogy amikor gyanú merült fel az igazgatóval kapcsolatban, akkor ő azonnal felfüggesztette a férfit, és vizsgálatot rendelt el az ügyben, melynek végén börtönbe került. Vele soha nem találkozott személyesen. 

Az igazgató ügyeit eltussoló K. Endre kegyelmi  kérvényét sem Balog Zoltán nyújtotta be, és nem is terjesztette fel.

Azonban az előéletét megismerve egyetértett azzal, hogy kegyelmet kapjon. A videóban a református egyház püspöke rávilágított ezzel kapcsolatos tévedésére és hibájára is. Szerinte viszont akitől bocsánatot kellett kérnie az ügyben, afelé megtette ezt.

Ez is érdekelhet

képcím

Bocsánatot kért Balog Zoltán a bicskei áldozatoktól

képcím

Megválasztották Balog Zoltán utódját a reformátusok -...

képcím

Ingyen kapott egy 1,4 milliárdos ingatlant az államtól Balog...