Ingyen kapott egy 1,4 milliárdos ingatlant az államtól Balog Zoltán egyházkerülete

Startlap - Startlap
Budapest belvárosában, az Alkotmány utca 25. alatt álló, közel másfél milliárd forintot érő ingatlan került a Dunamelléki Református Egyházkerület tulajdonába.

Még januárban kapta meg az államtól az 569 négyzetméteres irodaházat Balog Zoltán egyházkerülete, írja az Rtl.hu. A Dunamelléki Református Egyházkerület teljesen ingyen jutott az épülethez, melyet a tervek szerint hivatali munkára, illetve konferenciaközpontként használnak majd. Az állam 15 évre jegyzett be elidegenítési tilalmat az ingatlanra, tehát az egyházkerület idővel el is adhatja a jelenleg 1,4 milliárd forintot érő irodaházat. Az épület egyike annak a több száznak, amit az állam az elmúlt 14 évben magyar felekezetekre ruházott át.

Balog Zoltánnak is lehetett beleszólása

A belvárosban, az Alkotmány utca 25. alatt található az ingatlan, amit az állam ingyen adott át Balog Zoltán egyházkerületének. Az irodaház már az 1950-es éves óta állami tulajdonban volt. 2013 és 2017 között az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő használta: ez a szervezet kezelte az Emberi Erőforrások Minisztériumának a pályázatait, melyet 2012 és 2018 között Balog Zoltán vezetett miniszterként. 2017-ben az ingatlan a Nemzeti Vagyonkezelőhöz került. A parokia.hu 2021-es jelentéséből kiderül, hogy már ekkor a reformátusok használták az irodaházat bérleményként: helyhiány okán átmenetileg itt működött a püspöki székház. 2024 januárjában az ingatlan hivatalosan is a Dunamelléki Református Egyházmegye tulajdonába került.

Sárospatak, 2024. február 1. Balog Zoltán református püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke beszédet mond a Sárospataki Református Teológiai Akadémia ünnepségén a sárospataki református templomban 2024. február 1-jén. Az intézmény a Sárospataki Református Hittudományi Egyetem néven az alkalmazott tudományok egyetemeként folytatja munkáját. MTI/Vajda János
Balog Zoltán beszédet mond a Sárospataki Református Teológiai Akadémia ünnepségén a sárospataki református templomban 2024. február 1-jén. Forrás: MTI/Vajda János

Balog Zoltánt az utóbbi időben nem kerülték el a botrányok: idén februárban mondott le a Magyarországi Református Egyház vezetéséről, miután kiderült, hogy Novák Katalin volt köztársasági elnök tanácsadójaként támogatta a pedofil gyermekotthon-igazgatót védő K. Endre kegyelmi kérvényét.

A volt miniszter nem távozott az egyházból: a Dunamelléki Református Egyházmegyében elfoglalt püspöki székét megtartotta.

Az egyházon belül megoszlanak a vélemények: többen is távozásra szólították fel , mások viszont múltbeli érdemeire hivatkozva támogatják. Balog Zoltán legutóbb azzal került a hírekbe, hogy egy márciusi, zártkörű beszédben elmondta: menteni próbált egy református lelkészt, akit rendőrök akartak elvinni egy félresikerült pályázati elszámolás miatt.

Orbán Viktor gyülekezetének is jutott ingatlan

Nem ez az egyetlen eset, hogy egy egyházmegye jutott ingyenes állami ingatlanhoz. Az Rtl.hu szerint az Orbán-kormány vezetése alatt

több mint 250 állami tulajdonú épülethez vagy telekhez jutottak különböző egyházak, melyeknek összértéke csaknem 57 milliárd forint.

Orbán Viktor gyülekezete sem maradt ki az adományozásból: a Svábhegyi Református Egyházközség 2016-ban jutott két telekhez, melyeket az állam korábban 650 millió forintért vásárolt meg. A telkeket a község a Református központ bővítésére használta fel: új templomot, parókiát és óvodát építettek. Az ingatlanadományok mellett pénzügyi támogatásokban is részesül a gyülekezet: csak idén 260 millió forintos állami támogatással is számolhatnak, írja az Rtl.hu.

A Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda átadó ünnepsége.
A Bárányfelhő Svábhegyi Református Óvoda az átadó ünnepség napján, 2021. szeptember 19-én. Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A cikk szerint az egyházak a kommunizmus alatt elvesztett javak miatti kártalanítással, illetve az ingatlanokkal járó pluszfeladatok elvégzésével indokolják azok megszerzésének fontosságát. A jogszabályok szerint az egyházak csak célhoz kötve juthatnak ingatlanokhoz, és amennyiben az elidegenítési tilalom (általában 15 év) elteltével eladják azokat, az innen befolyó összegeket is csak az alapcélok biztosítására fordíthatják.

Borítókép forrása: MTI / Lakatos Péter

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Befújt a szél az ablakon egy nem nyilvános...

képcím

Megválasztották Balog Zoltán utódját a reformátusok -...

képcím

Rendőrök akartak elvinni egy lelkészt - Balog Zoltán menteni...