Rendőrök akartak elvinni egy lelkészt - Balog Zoltán menteni próbálta, miután kapott egy "jelzést"

Startlap - Startlap
A 444-hez került a református püspök egy beszédének leirata, ami egy egyházi, zárt körű konferencián hangzott el márciusban.

A kegyelmi botrány miatt a református egyház vezetéséről, a zsinati elnökségről lemondani kényszerült, de a püspöki székét megtartó Balog Zoltán közel négyszáz dunamelléki lelkipásztor és főgondnok előtt mondott beszédet március 9-én a budapesti Ráday Ház dísztermében rendezett gyülekezeti lelkész-főgondnoki konferencián. A beszéd leirata – amit egy hangfelvétel alapján készített valaki – eljutott a 444-hez. Református körökben már egy ideje terjed ez a fájl, amelynek hitelességét több jelenlévő, lelkész és főgondnok is megerősítette, és Balog sem cáfolta – írja a lap.

A konferenciáról a Balog vezette Dunamelléki Református Egyházkerület lapja, a parokia.hu is tudósított. Ismertetőjükben leírták, hogy Balog ebben a bizalmas közegben elmondta: “nem számolt azzal, hogy […] milyen közéleti következményei lehetnek” annak, hogy “kegyelmet kért egy általa ártatlannak vélt embernek”. És “ez súlyos hiba volt”, ami miatt önvizsgálatot és bűnbánatot kell tartania, és át kell gondolnia, hogyan lehet és kell közéleti kapcsolatrendszerét érvényesítenie.

Arról az – akár bűnügyi kérdést is felvető – esetről ugyanakkor a Balog által felügyelt portál nem tesz említést, ami a 444-hez került leiratból ismerhető meg:

“Amikor lelkipásztor társammal megkaptam a jelzést azoktól, akiket jól ismertem a politikából, a közéletből (?), hogy ezt az embert a rendőrök fogják elvinni, mert a pályázati elszámolás nem úgy sikerült, s volt egy álmatlan éjszakám, másnap reggel bementem a püspöki hivatalba, és mondtam a helyettesemnek, hogy baj van, most mit csináljak? Végig azon gondolkoztam, hogy most kit kellene felhívni, hogy kéne elrendezni úgy, hogy ne legyen törvénytelen; de azért van valami mozgástér, hogy visszafizessék, másképp csináljuk, adunk hozzá, csak hogy megmentsük azt az embert – mondom, hogy most mit csináljunk? S azt mondta, hogy először imádkozzunk! Na, ez a különbség! Hogy valaki közéletileg és politikailag közelít meg valamit, még ha a cél helyes is, vagy pedig lelkileg közelít meg. Ez kerül mérlegre.”

Hogy mi lett az ügy vége, arra nem tért ki Balog, és református körökben is csak homályos pletykák terjedtek egy lelkész állítólagos pénzügyi visszaéléseiről – írja a 444, megjegyezve, hogy konkrétumokat ismerő emberrel nem sikerült beszélniük, Balog Zoltán pedig nem válaszolt az esettel kapcsolatban írásban feltett kérdéseikre.

A lap meglehetősen furcsának találja, hogy Balog nagyközönség előtt egy olyan ügyről, mint a fenti pénzügyi elszámolásos probléma, valamint azt is, hogy lelkésztársai és más emberek felelősségét hangsúlyozta a kegyelmi botrányban, de neveket nem említett, és továbbra sem árulta el, mi alapján gondolta, hogy a bicskei gyermekotthon volt igazgatóhelyettese, Kónya Endre ártatlan.

A 444 emlékeztet, április 24-én ülésezik a református egyház legfőbb döntéshozó testülete, a zsinat, ahol valószínűleg elnöknek a Baloghoz lojális Pásztor Dániel tiszáninneni, alelnöknek pedig Steinbach József dunántúli püspököt javasolják majd.

Mindeközben 130 református lelkész, presbiter és egyháztag értelmiségi, valamint petíciózó hívek sokasága lemondásra szólította fel Balogot a püspöki megbízatásáról. Hogy valójában mennyire széles körű ez a felháborodás és a Balog lemondása iránti igény, az a zsinaton derülhet ki – írja a lap.

Címlapkép: MTI/Lakatos Péter

Ez is érdekelhet

képcím

Novák Katalin gazdasszonya bruttó 700 ezer forintos fizetést kap...

képcím

Döntött a bíróság a kegyelmi ügy iratainak kiadása iránti...

képcím

Megválasztották Balog Zoltán utódját a reformátusok -...