Magyar Péter országjárásra indul, és újabb tüntetést jelentett be

Startlap - Startlap
Megtelt a Kossuth tér Magyar Péter tüntetésére, becslése szerint több százezren hallgatták a helyszínen a beszédeket. Anyák napjára újabb demonstrációt hirdetett.

17.30 – Paksról és Pécsről érkezett az a két fiatal férfi, akivel tudósítónk beszélgetett az imént. A fiatalok már Pesten laknak, de tüntetésen még sosem voltak. Egyikőjük azt érezte, ezzel az üggyel tud azonosulni, és hazafias kötelességének érezte, hogy eljöjjön. Másik a Facebook-eseménynél látta, hogy gimnáziumi osztálytársai jönnek, ez motiválta. Katolikus gimnáziumba jártak, és legközelebb hoznak magukkal még két embert, ahogy Magyar Péter kérte.

17.17Köszönjük, hogy eljöttetek, anyák napján találkozunk! – fogalmazott végezetül Magyar.  Nagy Ervin pedig kipukkantott egy lufit a színpadon. 

Oszlik a tömeg a beszédek végével.

Fotó: Vas Julianna

17.06 – Országjárásra indul Magyar Péter

Kiemelt fontosságú az unióval történő jogállamisági viták lezárása – mondta Magyar. “Ígérem, hogy hazahozzuk a visszatartott uniós forrásokat” – fogalmazott. A júniusi EP- választáson meg kell mutatnunk, hogy van egy ütőképes alternatíva.  “Ha kiderül, hogy nemcsak lecsapoltuk a 20 éves politikai mocsár egy részét, hanem közel kerülünk az uralkodó párthoz, újabb százezrek vagy akár milliók fogják elhinni, hogy van remény a változásra. Mindenkire szükségünk lesz június 9-én”, mondta, és arra biztatta a külhoniakat, hogy itthon adják le szavazataikat.

“Jövő héttől két hónap alatt bejárjuk egész Magyarországot, a vidékiek és fővárosiak problémáját meghallgatva mindent megteszünk. Ma itt és egész Magyarországon elindult a változás, amit nem lehet megállítani” – hallhattuk. Végezetül arra kérte az embereket, fogják meg egymás kezét, emeljék fel a zászlóikat. 

16.56 – A gyerekekről és gyerekvédelemről

A magyar gyerekekről és gyerekvédelem működésével folytatta Magyar. Mint mondta, a gyerekek nincsenek biztonságban, kivéve a hatalmi elit csemetéi, akiket kimenekítenek az állami rendszerből. “Nálunk, aki egy zsákfaluban született, jó eséllyel ott is fog meghalni, mert nincs esélye kitörni. A bajokat jól ismerjük, a NER-logikával szemben mi a problémák megoldását választjuk. Először is valódi, széleskörű párbeszédet fogunk kezdeményezni – mondta. Ha a kötelezettségvállalás nem sikerül, lemond az oktatási miniszter. Mert lesz oktatási minisztérium. „Az első napon feloszlatjuk a KLIK-et, és visszavesszük az iskolákat, hogy a fenntartó ne egy gigászi bürokratikus szörny legyen. Az adminisztratív terheket radikálisan csökkentjük, hogy a tanár minőségi módon, a gyerekekkel foglalkozzon aktagyártás helyett.”

16.52Lesz-e még atombomba?

– kérdezik tőle sokan. Erre azt válaszolta Magyar:

Az atombomba mi vagyunk, a magyar nép.

Mit tehetek a hazámért, a változásért? A változást ne csak tőlem várjátok, ha mindenki megmozdul, akkor lesz változás.” Mint mondta, egyedül nem tudja megdönteni a teljes hatalmi elitet, ő csak egy szikra, aki elindíthatja a motort. “Nem lesz elég a fotelben ücsörögni vagy csak kommentelni! Fel kell állni. Ma miénk a tér, a pesti utca, de vissza kell vennünk a falvainkat és a városainkat is, fel kell szabadítani Magyarországot. A te felelősséged, hogy a környezetedben változtasd meg a hangulatot. Ez a mi közös ügyünk. Aki tud magyarul, az érti. Modern, európai, teljesítményalapú társadalom az urambátyám hatalom helyett.”

“Akik 2010-ben Orbánra szavaztak, annak ígéretében tették, hogy ugyan keletről jön a gáz, de nyugatról a szabadság. Azt ígérték, hogy elszámoltatják Gyurcsányt. Mi az, ami 20 éve változatlan? Orbán és Gyurcsány párosa. Magyarország azért nem jut semmire, mert a magyart magyar ellenségévé tették. Fenntartják a baloldali-jobboldali szembenállást, ebből kell kigyógyulni. Le kell győznünk a magyarok megosztottságát” – fogalmazott Magyar.

Fotó: AFP

16.41 – Magyar Péter később jelenti be, hogy milyen párttal indul az EP-választásra

Bárhogy is terel, bárhogy is menekül a hatalom, az utóbbi 30 év legnagyobb politikai, erkölcsi és jogi válságába kormányozta az országunkat. Vállalják a következményeket a tetteikért, adják vissza a népnek a döntés lehetőségét – folytatta Magyar. 

“Amikor a magyar összefog a magyarral, akkor nincs lehetetlen, lehet belőlünk egy sikeres, modern ország. Aki saját kezébe veszi a sorsát” – mondta. “Ma még kér a nép, ma még ott lehet hagyni a bűnös hatalmat, ma még lehet bocsánatot kérni, ma még át lehet állni a magyar emberek oldalára, de lassan késő lesz!” – fogalmazott. 

Magyar elmondta, amit szombat délelőtt már bejelentett, hogy mi az új egyesülete neve  – ez nem más, mint a Legyél a változás! Egyesület. Hamarosan bejelenti azt a pártot is, aminek segítségével elindulnak majd az EP-választáson. Várja a jelentkezést az EP-listára, hogy ki menjen ki az Európai Parlamentbe.

16.35 – Magyar: hagyják abba a hazudozást!

Egymás ellen fordítottak minket ahelyett, hogy engedték volna, hogy összefogjunk. Ennek most véget vetünk.  A közösségünkben nem számít, ki milyen, egy számít: ha valaki tenni akar az élhető jövőért – fogalmazott Magyar.  “Hisz ma valaki abban, hogy a közmédia valóban a köz tájékoztatását szolgálja? Innen is kérdezem, közvetítik ezt a demonstrációt? Vagy benne lesz egyáltalán a ma esti hírekben? Hogy lehet az egy normális országban, hogy a propaganda hónapok óta hazudik rólam, rólunk, de soha nem hívtak be élő adásba? Innen is felszólítjuk a közmédia vezetőit, hagyják abba a hazudozást és engedjék meg, hogy elmondhassam élő adásban, miként képzeljük el az új Magyarországot!”

16.22 – Magyar szerint több százezren vannak a demonstrálók

Ez már kicsit több, mint egy baráti társaság! – kezdte Magyar, ahogy körülnézett a Kossuth téren. “Itt vagyunk együtt, több százezren. Idősek, fiatalok, gyermekes családok, baráti társaságok. Mostantól soha sem lesz úgy, ahogy eddig volt.” Eddig és ne tovább – üzenjük a hatalomnak. “Egy csoda részesei vagyunk. Február 10-én, tele kétségekkel egyedül léptem be egy stúdióba. Egy hét múlva már több százan álltatok mellém. Ma pedig több százezren vagyunk itt személyesen és talán már milliók vannak velünk az online térben és lélekben. Pár hét alatt az ország legtávolabbi szegletébe is eljutott a remény üzenete” – mondta. A reményé, hogy lehet egy másfajta Magyarországot építeni. 

Az utóbbi évek legnagyobb politikai demonstrációjának nevezte a mai tüntetést. “Minden lejáratás csak tovább erősít bennünket, köszönjük”- mondta az elmúlt napok eseményeire utalva. “Nem ismerem a jövőt, azért jöttem, hogy elmondjam, hogy kezdődik a közös történetünk.” 

16.21Következik Magyar Péter beszéde.

16.16Rost Andrea Kossuth-, Prima Primissima és Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja énekel a színpadon, mint mondja, “a legdrágább közönségnek.”

16.02Tarr Zoltán egykori református lelkész következik. “Egészséges keresztény egyházak nélkül nincs egészséges társadalom” – idézte Gulyás Gergelyt a lelkész. “Igaza van” – mondja. A magyar társadalom beteg, és ezért felelősség illeti az egyházakat is. Az emberek menekülnek a “kurzus-kereszténységtől, tömegesen hagyják ott az egyházi intézményeket. Számolatlanul áradnak a milliárdok papok,  lelkészek fizetésére, egyházi stadionokra. Eltértek valódi küldetésüktől, ami még akkor is igaz, ha nagyon sok , küldetését alázattal végző egyházi személy van”  – hallhattuk.

Az állam és egyház összefonódása igazából nagyban látszik. Ez jól látható a kegyelmi ügy kapcsán, Balog Zoltán forgolódása nyomán  –

mondta. Az egész kegyelmi ügy nem érthető, ahogy abban egy református püspök méltatlan szerepe sem. Olyan alapértékek, mint a gyermekek védelme és törvényesen hozott bírósági ítéletek felé helyezik magukat, ez elfogadhatatlan. Elfogadhatatlan, amit Balog tett és ahogy azóta viselkedik, ahogy ragaszkodik a pozíciójához. “Mondjon le” – skandálja a tömeg. Ha már ők nem tették meg, Tarr elnézést kért helyettük:

Bocsánatot kérek a bicskei gyermekotthon áldozataitól, és egyben mindazoktól, akiket ezzel a semmibe vételével egyházam vezetője lebecsült. Bocsánatot kérek

– mondta.

“Bár az erdő zsugorodott, a fák továbbra is a fejszére szavaztak, mert a fejsze ravaszul meggyőzte őket, hogy mivel a nyele fából készült, ő is közülük való” – hozta a hasonlatot, az állam és egyház, Balog és a kormány viszonyára rávilágítva. “Ebből lett elegünk!”  – tette hozzá. “Vegyük vissza Magyarországot azoktól, akik saját érdekeik homokozójának tekintik azt. Vegyük vissza a közösségeinket, mindet!” “Meg fogjuk oldani ezt az ügyet, hogy Balog püspök mihamarabb nyugdíjas életére figyeljen!”

15.58 – Nagy Ervin újra a színpadon, ezúttal LGT-dalt énekel: Neked írom a Dalt című számot adja elő, a tömeg vele énekel és tapsol.

15.48 – Nagy János, Szigetszentmiklós polgármestere a színpadon. Ébredezik a magyar társadalom – mondja. Saját bőrén tapasztalja, milyen az országos rendszer, az ellenzéki pártok működését is jól látja, azt, hogy a színfalak mögött milyen politikai paktumok vannak. Hitt abban, hogy leválthatjuk a NER kiskirályait, “idealista voltam”, mondta. Arra akarta rávenni a DK képviselője, ami ellen éveken át küzdött – simlizés – , az elutasításáért cserébe elindult a lejárató hadjárata. “Ezek ugyanazok” – gondolta akkor. Nem ment bele a csatározásokba, sem abba, hogy egy füstös budapesti szobából mondják meg neki, mi a jó a városa lakosainak. 

“Nem hagyjuk!” – skandálja vele együtt a tömeg.  Nincs Orbán Gyurcsány nélkül – mondja Nagy János. Az általa 2021-ben menesztett DK-s alpolgármester ezidáig valamiért rendszeresen látogatta Kövér Lászlót a szigetszentmiklósi otthonában –  mondta a polgármester. Szerintetek miről egyeztethettek egymással? – tette fel a kérdést. “Nem szabad behódolni a pártok erőszakos követeléseinek, nem szabad beállni a sorba. Mert amíg egymás sárdobálásával vannak elfoglalva, elterelik a magyarok figyelmét a fontosabb témákról,  mint például a pedofília.”

15.39 – Svájcból repült haza a tüntetés miatt Keresztesi Péter, ő a következő felszólaló a színpadon. Nyolc éve él Svájcban, civilként állt ki  a tömeg elé, mint mondta, ő ugyan szerelem szólította el Magyarországról, de tudja, hogy sokan gazdasági okok, a kilátástalanság miatt döntenek így. Most azért is érkezett haza, hogy elmondja: saját bőrén tapasztalja, nap mint nap szembesül azzal, hogy eltávolodott, leszakadt és izolálódott Magyarország. Gyakran látogat haza, de sajnos mindig elfogja az érzés, hogy olyan messzire vagyunk attól, ami jó és helyes. 

“Magyarország és Európa között szélesedik a szakadék, itthon minden egyre rosszabb és rosszabb.”

És hogy van a diktátor miniszterelnök uratok?

– kérdezik tőle sokszor külföldön. Sajnos ez a kép él hazánkról külföldön, mondta. Nem szeretné sem azt, hogy sajnálják, lenézzék, hogy haragudjanak rá, büszke akar lenni a magyarságára itthon és külföldön is. Ezért tartja fontosnak, hogy erősségeinkre koncentráljunk, mert azokból van bőven. “Most megvan a lehetőségünk, hogy újra olyan Magyarországot teremtsünk, amit mindannyian büszkén képviselhetünk” – fogalmazott beszédében. Mutassuk meg, hogy változást akarunk és nem félünk! – zárta felszólalását. Hangos éljenzés kíséri.

15.31 – Nagy Ervin lépett a színpadra, a külföldön élő magyarok leveleiből olvas fel. Többen megírták ugyanis, miért kellett elhagyniuk Magyarországot. Vannak, akik Ausztriában, Belgiumban vagy Angliában élnek, kisgyerekes családokként költöztek el, nem láttak maguk előtt jövőképet itthon.

15.26Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész Radnóti Miklós Nem tudhatom című versét szavalja a színpadon.

15.18 – Kezdődnek a felszólalások, a színpadon Péter Petra rádiós műsorvezető.

15.13 – Megtelt a Kossuth tér, míg várakozunk a felszólalókra, zenék szólnak.

Forrás: Magyar Péter /Facebook élő közvetítés

15.01 – Magyar Péter a színpad felé tart, a téren beküldött üzeneteket vetítenek ki, hogy a támogatók milyen Magyarországot szeretnének.

Fotó: Vas Julianna

A szervezők szerint a mellékutcákon lehet még megközelíteni a Kossuth teret, lehetőség szerint oldalról próbálják feltölteni a teret, hogy mindenki beférjen. 

Fotó: Vas Julianna

14.54 – A menet eleje Kossuth térre ért, sokan egyből ide érkeztek, így már rengetegen vannak. Magyar Péter mellett kedvese, Vogel Evelin vonul. A téren lévők nagy tapssal fogadják Magyart, volt, aki odafutott hozzá és elmondta, Londonból érkezett haza a tüntetés miatt.

Magyar lassan halad a téren, mert sokan itt is megállítják egy közös képre.

Tudósítónk is a Kossuth téren már. Azt írja, mögöttük egy nő nagyon megsértődött, hogy többen elé állnak, mert ő már 11 óta itt táborozik, és nem lát így semmit.

Fotó: Vas Julianna

14.49 – Mindeközben a tömeg elhaladt egy átragasztott CÖF-plakát mellett is. Láthatóan lecserélték az arcokat, Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid képére is, akik indulnak Budapestért a főpolgármester-választáson. (A Civil Összefogás Fórum (CÖF) korábban lecserélte plakátjain Fekete–Győr Andrást Magyar Péterre. A plakátokon Magyar Pétert a dollárbaloldal részeként ábrázolják, aki mögött Gyurcsány Ferenc áll. )

Fotó: Vas Julianna

14.43 – Változást akarunk! – skandálja a tömeg a menet elején. “Mocskos Fidesz” zúgott a tömegben hátrébb tudósítónk jelentése szerint. 

Fotó: Vas Julianna

14.36 – Most ér a menet az Alkotmány utcához, itt arra kérik a szervezők a résztvevőket, hogy használják a mellékutcákat is, hogy mindenki odaférjen a Kossuth térre. 

14.34 – Egy pillanatra egy idősebb férfi tartotta fel a menetet, aki odafutott Magyar Péterhez egy táblával, amin az “O1G” is látható:

Forrás: Magyar Péter élő közvetítés/YouTube

14.25 – Egy bácsi integetett a vonulóknak az egyik ház erkélyéről, a tüntetők megtapsolták – jelentette kollégánk. Mint írja, sokan érkeztek gyermekekkel is a demonstrációra. 

14.20 – Váltsuk le az elitet! – harsogja a vonuló tömeg. Majd megszólalt a Mi vagyunk a Grund! című dal.

14.12  – Indul a menet a Kossuth térre, az élen haladó platós autót Nagy Ervin vezeti, mögötte egy “Talpra magyarok! Ne féljetek!” molinót tartva a főszervezők haladnak. Élő videó a helyszínről:

Időnként felzúg a “Mocskos, Fidesz” skandálás. A szervezők azonban elkezdték a “Nincs jobb, nincs bal, csak magyar!” felkiáltást, és most azt visszhangozza a tömeg.

14.01 – Folyamatosan érkeznek a demonstrálók. A vonulás idejére a Károly körút–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca útvonalat, majd kora estig a Kossuth Lajos teret is lezárják, módosul a BKK-járatok közlekedése.

13.44 – Magyar Péter a helyszínen, sokan akarnak vele közös képet készíteni.

Fotó: Vas Julianna
Fotó: Vas Julianna

13.40 – A Deák téren már sokan vannak, tudósítónk jelentése szerint sokan érkeztek vidéki városok tábláival, és sok a fiatal is.

Magyar Péter tüntetése

13.25 – Már gyülekeznek a résztvevők a Városháza park – Károly körút – Madách tér háromszögben,  a Magyar Péter szervezte szombati tüntetésre. Kollégánk is a helyszínre tart, azt írja, az M3-as Deák tér metróállomásnál már most nagyon sokan vannak. Még beugrott egy közeli gyorsétterembe, hogy biztosítsa az energiát a következő órákra, már az étteremben is magyar zászlós csoporttal találkozott.

A “nemzeti menet” a tervek szerint délután 2 órakor indul a Bajcsy-Zsilinszky út, Alkotmány utca útvonalon a Kossuth térre. “A Honvéd utca és az Alkotmány utca sarkánál a menet kettéválik és az önkéntesek irányítása mellett a Szalay és a Báthory utca felől közelítjük meg a Kossuth teret” – írta korábban Facebook-oldalán Magyar Péter, hozzátéve: a menet elején Nagy Ervin színész már jól ismert platós kiskocsija halad majd, mögötte egy molinóval a főszervezők. 

Magyar azt is írta, a rendezvényt több száz önkéntes és a rendőrség biztosítja, szükség esetén igyekeznek vizet biztosítani. A 2-es villamos vonalát a rendőrség korlátozza, a metró Kossuth téri állomásánál a tömeg nagyságától függően ideiglenes zárás előfordulhat.
 
Magyar a demonstrálóktól azt kérte, hogy csak magyar zászlót és helységnév táblákat vigyenek magukkal, pártzászlók használata a Talpra Magyarok Közösségének szimbólumain kívül nem engedélyezett.
 
A politikai pályára lépett jogász szombat délelőtt jelentette be az új egyesülete nevét. Az egyelőre kérdés, hogy Magyar Péter milyen párttal lép szövetségre, hogy a júniusi EP-választáson elindulhasson, várhatóan a tüntetésen erről is beszél majd.

Hangfelvétel, tüntetések, propaganda

Mint ismert, a Diákhitel Zrt. egykori elnöke, Varga Judit volt férje február elején kezdte durván kritizálni Rogán Antalt és a kormányt, ahogy akkor fogalmazott, “a rogáni propagandagépezet szemében a mai naptól áruló lesz”.  Mindez közvetlenül azután történt, hogy Varga Judit Novák Katalin államfővel egy időben jelentette be, hogy visszavonul a közélettől, lemond az országgyűlési képviselői mandátumáról és a Fidesz EP-listájának vezetéséről a bicskei pedofilbotrány miatt.
 
Magyar követőtábora az elmúlt hetekben hatalmasra duzzadt, a március 15-i zászlóbontásán is rengetegen vettek részt, ahogy a most szombati tüntetésen is óriási tömegre lehet számítani. Az ügyészségi meghallgatása után meglepetésszerűen bejelentett rendezvényén is ezrek gyűltek össze.
 
Magyar Péter március végén nyilvánosságra hozta azt a hangfelvételt, amin az akkori feleségével, Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel beszélget. A felvételen hallható, ahogy Varga Judit Rogán Antallal kapcsolatban azt mondja, „magukat kihúzatták” a Schadl-ügy irataiból, valamint  “javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be.”  
 
A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után Varga Judit Facebook-bejegyzésben reagált. Szerinte exférje – akinek “számtalan esélyt” adott az újrakezdésre “a kapcsolati erőszak szörnyű évei során” –, “hazudik és manipulál”.  Varga bejegyzésére Magyar Facebook-oldalán  érkezett a reakció. Volt felesége posztjával kapcsolatban úgy fogalmazott: “Az ebben leírtak természetesen nem igazak, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásnak minősülnek.” Ezt követően Varga Judit Hajdú Péternek adott interjút, melyben arról beszélt, hogy a házassága miként futott zátonyra Magyar Péterrel és szerinte milyen lelki terrornak volt kitéve az együtt töltött éveik alatt. A több mint másfél órás interjúban egyetlen szó sem esett a hangfelvételen hallható állításokról, a Schadl-ügyről, sem a kegyelmi botrányról.
 
Magyar Péter szerint “mindenki tudja, hogy az aljas rogáni propagandának a videóval az volt a célja, hogy az ügyet és a hazánkért való kiállásunkat lehúzza a bulvár mocsarába, hogy ezzel is elterelje a figyelmet”, de szerinte “a magyarok többsége átlát a szitán”. Magyar azt is állítja, ő sosem ütötte meg volt feleségét.

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Holnap feljelentem Orbán Viktort - A hét hírei...

képcím

Időhúzással válaszolt a köztévé Magyar Péternek

képcím

Ódor Lajos Orbán Viktor kijelentéséről: "Nagyon nem szerencsés"