Magyar Péter bejelentette a Talpra, magyarok közösségét - helyszíni tudósítás

Startlap - Startlap
Több ezren gyűltek össze az Andrássy úton Magyar Péter rendezvényére, ahol a jogász meghirdette a Talpra, magyarok közösséget és bejelentette, hogy politikai pártot szervez.

17.00Oszlik a tömeg

Tudósítónk szerint a tömeg békésen oszlik, nincs forradalmi hangulat. Egy vidéki fiatalokból álló csoport, akik Budapesten tanulnak, leginkább kíváncsiságból jött ki. Egyikőjük történelmi pillanatnak tartja a mai napot. Egy másiknak szimpatikus Magyar Péter, mivel jobboldali érzelmű embernek tartja magát, és értékeli a kiállását. Arról beszéltek, hogy sikeresebbnek tartják  Márki-Zay Péter kiállásánál, mert egy nagyobb választóspektrumot fog át. Egyikőjük kicsit nehezményezte, hogy nem mondott neveket, kik fognak beállni mellé. Arra a kérdésre, szerintük mi lesz ebből, azt felelték: “még egy párt”. 

Békésen oszlik a tömeg. Fotó: Vas Julianna

16.40 – Helyszínen lévő kollégánk egy pécsi párral beszélgetett, akik csak a gyűlés miatt érkeztek Budapestre. Azt mondták, nagyon őszinte embernek tartják Magyar Pétert, azt várják tőle, hogy kézben tartsa ezt az egészet, de hangsúlyozták, hogy ehhez mi is kellünk. Nagyon tetszett nekik a beszéd. Egy pesti férfi szerint is jó volt Magyar Péter kiállása, közérthetően beszélt.

Most Cseh Tamás dal szól a hangszórókból.

16.29 – A tömeg a beszéd után hosszasan skandálja, hogy “nem félünk, nem félünk”. Magyarék a színpadon piros-fehér-zöld füstgyertyákat gyújtottak.

Magyar Péter
Fotó: AFP/Isza Ferenc

A résztvevők soraiban is volt füst:

Résztvevők Magyar Péter zászlóbontásán.

16.20 – Bejelentette a Talpra Magyarok közösségét Magyar Péter és kihirdette a nemzeti minimumot

“A mai napon útjára indítjuk a Talpra Magyarok közösségét és rövidesen bejelentem  az ehhez kapcsolódó politikai pártot is. Visszavesszük a hazánkat, ahol valóban minden magyar szava számít. Egy olyan hazát hozunk létre közösen, ahonnan nem elmennek a tehetséges fiatalok, hanem ahová a külföldiek is szívesen jönnek majd élni.

“Ne azt kérdezd, hogy a hazád mit tehet érted, hanem hogy te mit tehetsz a hazádért!”  – fogalmazott. Mint mondta: már most rengetegen vagyunk, és hiszi, hogy amint az új remény híre mindenfelé eljut, egyre többen csatlakoznak majd hozzájuk, és hamarosan rengetegen mondják ki: építsünk egy új hazát!

Kihirdette a nemzeti minimumot, 12 pontban:

 • egészségügy rendbetétele, ehhez szükséges források biztosítása
 • oktatás szabadságának visszaállítása, a tanárok megbecsültségének helyreállítása, magas színvonalú oktatás minden gyermek számára
 • a környezetvédelem és a fenntarthatóság prioritásként kezelése a jövő generációinak védelmében
 • a közpénzen  folytatott propaganda megszüntetése, közmédia függetlenségének biztosítása
 • a kétharmados szavazással bebetonozott pártfunkcionáriusok menesztése, így a köztársasági elnök, a legfőbb ügyész, az ÁSZ-elnök, stb.
 • az ügyészségek függetlenségének politikai befolyásolástól való mentessége, hatékony és gyors igazságszolgáltatás
 • a mindent elborító korrupció elleni zéró tolerancia, EU ügyészségéhez való azonnali csatlakozás
 • a nemzeti érdekeket figyelembe vevő, Magyarország szuverenitását  védő, de konstruktív párbeszéd az EU-val és a NATO-val
 • nemzeti vagyon különböző külföldi alapítványokba való átjátszásának leállítása
 • olyan gazdasági és életkörülmények biztosítása Magyarországon, hogy a fiatalok ne vándoroljanak el, kint élő honfitársaink tervezhessenek a hazatéréssel. Bérlakásprogram beindítása.
 • a magyar kkv és magyar gazdák védelme és támogatása
 • a nyugdíjasok emberhez méltó életének biztosítása, az elesett, társadalom perifériájára szorultak felzárkóztatása, támogatása

Nem ígérek örök életet és ingyen sört, de nem is várok se vért, se verejtéket, se könnyeket.

Azt ígérem, együtt, jókedvűen, egymást meghallgatva, egymásban bízva, tégláról téglára építünk egy új hazát. Ahol jó megszületni, élni és gyermeket nevelni” –  fogalmazott Magyar Péter.

Sokan azzal vádolnak, hogy engem küldtek. Nem. Én jöttem. Mert úgy éreztem, hogy eddig és ne tovább!

– jelentette ki Magyar.

16.00 –  Magyar arra is emlékezet, fontos, hogy ez az utolsó 7 éves uniós ciklus, amiben érdemi támogatást kaphat Magyarország, és ha ezeket a forrásokat sem tudja a kormány érdemben, a hazai vállalkozásokat támogatva felhasználni, akkor marad a szegénység – az oligarchák persze tovább gazdagodhatnak.

15.52 – Magyar Péter szerint az emberek már nem hisznek a kormányzati és az ellenzéki szereplőknek sem, és egyre többen felismerik, hogy a mesterségesen létrehozott ideológiai árkok csak a szűk hatalmi elit ügyeit hivatottak elfedni.

Mint mondta, az uniós csatlakozás óta több tízezer milliárd forintnyi uniós pénz érkezett Magyarországra, ám a támogatások ellenére hazánk az EU második legszegényebb és legkorruptabb országa lett. 

15.45 – Magyar Péter: mutassuk meg, hogy közösen képesek vagyunk megváltoztatni hazánk jövőjét

“A márciusi hősök példát mutatnak nekünk összetartásból, a legfontosabb összekötő kapocs a magyar nemzethet való tartozás. Sosem szabad elveszíteni a reményt, sosem szabad elfogadni, hogy valamin nem lehet változtatni.”

“A magyarok többsége egyetért velem abban, hogy Magyarország nem a Rogánok, Tiborczok, nem az oligarchák és még csak nem is a Döbrögik országa, hanem a Hunyadiak, Arany Jánosok, Márai Sándorok és a Ludas Matyik hazája” – mondta Magyar.

Fotó: Vas Julianna

15.39 – A színpadon Magyar Péter, zúg a “nem félünk” , “nem félünk!”

Ahogy Magyar Péter beszédében fogalmazott, a márciusi ifjak olyan hazát álmodtak, ahol egy felelős, elszámoltatható kormány irányítja a közügyeket, ahol szabad a sajtó, ahol megszűnnek az űrbéri viszonyok és mindenki egyenlő. Ahol a bíróságok függetlenek, a nemzeti bank az ország érdekében működik, és ahol a legfontosabb négy szó a béke, szabadság, testvériség és az egyenlőség.

15.37 – “Valakinek holnap le kell mondani hivataláról” – szól a dal az István a királyból a színpadról, ennél a sornál nagy taps és hujjogás volt hallható.

15.31 – Kollégánk háta mögött Nagy Ervin nevét hallva valaki nagyon lelkesen felkiáltott, hogy “nem is számítottam erre a fejleményre!” A színművészt nagy tapssal fogadták, a Nemzeti dalt szavalja.

15.29 – A Tavaszi szél vizet áraszt szólt a színpadról. Most pedig Nagy Ervin következik.

15.28 – A király meztelen – egy férfi hozta ezt a transzparenst, utat kért mindenkitől a tömegben, mert “nagy emberrel van”

Fotó: Vas Julianna

15.20Madarász Éva és Epres Attila színészpár érkezett a színpadra, akik felolvasnak azokból a levelekből, amiket Magyar Péter kapott az emberektől az elmúlt időszakban, és amik a reményről szólnak, amit a jogász kiállása jelent nekik.

15.17 – Szól az Európa című dal a színpadról, Kálóczi Réka előadásában. A közönségben is többen éneklik és tapsolnak. Tudósítónk megjegyezte, viszonylag sokan vannak kisgyerekkel.

Fotó: Vas Julianna

15.13 – Cserhalmi György színművész 1989-es Szabadság téri beszédét játsszák le a gyűlésen. Azt mondták többen is a tömegben, hogy ez a beszéd még aktuálisabb ma, mint régen, “minden szava arany.”

Fotó: Vas Julianna
 
15.03 – Tudósítónk jelenti: egy dunaújvárosi férfi három gyermekével azért érkezett, hogy megmutassa nekik, milyen az ünnep, beszélgessenek a kokárdáról, emellett pedig azt szeretné, amit “a Péter szeretne”, hogy legyen valamilyen kontroll a hatalom fölött. Ugyan baloldali érzelmű, de jobboldali kontrollal is megelégedne, csak legyen valamilyen kontroll.
 
15.02 – Az élő videó a helyszínről:

14.50 – Helyszíni tudósítónk az Operától küldött képeket, láthatóan sokan tartanak még a színpad felé, ami a Bajcsy-Zsilinszky úton van. Mint írta, a Legyetek jók című dal szól. A tömegben sok fiatalt lát. Magyar Péter kérésének megfelelően pártzászlók nincsenek, sokan visznek magyar zászlókat.
 
14.44 – Magyar Péter a Facebook-oldalán posztolta, mit látni a kezdés előtt fél órával a színpadról:

14.39 – Tudósítónk az M3-as metróval tart a helyszínre, mint jelentette, nagyon sokan szálltak le az Arany János utcánál, mindenki kokárdát visel.
 
14.36 – Mindeközben a Kétfarkú Kutyapárt elfoglalta a Szabadság hidat, ahová a megmozdulásukat szervezték. A hidat lezárták. 

14.34 – Gyülekeznek a résztvevők a zászlóbontásra

A NER-nek hátat fordító jogász a budapesti Andrássy úton, a Bajcsy-Zsilinszky út és az Operaház között várja támogatóit, a résztvevők már gyülekeznek.
 
A rendezvény hivatalosan délután 3 órakor kezdődik, a Facebookon meghirdetett esemény után eddig  12 ezernél is többen érdeklődtek – kérdés, mennyien érkeznek majd valójában. 
 
A rendezvény előtt Magyar Péter 9 pontban foglalta össze kéréseit azokhoz, akik elmennek a gyűlésre, ezek a következők: 
 • csak magyar zászlót és helységnév táblákat vigyenek magukkal a résztvevők, pártzászlók használata nem engedélyezett, viseljenek kokárdát;
 • senki ne takarja el az arcát;
 • ne provokáljanak másokat és ne hagyják magukat provokálni;
 • a szervezők és a rendőrség kéréseit és utasításait maradéktalanul tartsák be;
 • figyeljenek a környezetre, ha azt látják, hogy valaki rosszul van, azonnal kérjenek segítséget az önkéntesektől vagy a rendőrségtől;
 • ne rongáljanak, ne lökdösődjenek, tartózkodjanak minden szabálysértéstől;
 •  ne szemeteljenek, az önkéntesektől kérhetnek szemeteszsákot;
 • legyen náluk elég folyadék;
 • ha bármilyen szabálytalanságot, rendbontást észlelnek, azonnal jelezzék a rendőröknek, vagy az önkénteseknek.
Egy mai posztban pedig bejelentkezett a helyszínről:

Címlapkép: Magyar Péter Facebook-oldala

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter szerint egy fizetett provokátor miatt keveredett...

képcím

Ügyészség: Varga Judit pletykákat osztott meg a férjével -...

képcím

Magyar Péter minden hónapban felajánlja a fizetése felét