Orbán Viktor: El kell foglalnunk Brüsszelt

Startlap - Startlap
A miniszterelnök a Nemzeti Múzeumnál rendezett állami ünnepségen mondta el március 15-i beszédét. Szerinte az év elején még egyedül voltunk, az év végére pedig mi leszünk a többség a nyugati világban.

11.30 – Véget ért a miniszterelnöki beszéd, majd az ünnepség közvetítése is, zárásként az Operettszínház elénekelte a Kossuth-nótát, Orbán Viktorral együtt.

11.28 – Alig fér órát tartott a beszéd

“Brüsszeli járszalag, vagy magyar szabadság? Háború vagy béke? Június 9-én itt az EP-választás. Nem bújhatsz el, döntened kell, kiállsz a hazádért, vagy inkább idegenek kenyerét eszed? – És mi szülők is megkapjuk a választ, milyen gyerekeket hagytunk a világra” – zárta beszédét Orbán Viktor.

11.25 – “Az év elején még egyedül voltunk, az év végére pedig mi leszünk a többség a nyugati világban”

“Béke helyett háborút, biztonság helyett jogállami hercehurcát, jólét helyett pénzügyi zsarolást kaptunk. Becsaptak bennünket, ideje, hogy fellázadjunk. Ideje, hogy helyreállítsuk az európai emberek önérzetét, és az európai emberek önbecsülését. Nem vagyunk egyedül. A lengyeleket ugyan elsodorta a “sorosféle baloldal” szökőárja, de a szlovákok lábra kaptak, a csehek ébredeznek, az osztrákok készülődnek, az olaszok lassan irányba állnak, a hollandok már talpon, és fellázadtak az amerikaiak is, sorsfordító év lesz az idei. Az év elején még egyedül voltunk, az év végére pedig mi leszünk a többség a nyugati világban. Nagy esélyek nyílnak meg előttünk” –  fogalmazott.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott állami díszünnepségen a Múzeumkertben 2024. március 15-én. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

“Szuverenista fordulat előtt állunk Amerikában és Európában. Európában és Amerikában is helyreállhat a normális élet, s megnyithatjuk a nyugati nemzetek új nagy korszakát, amelyben mindenki megtalálhatja a maga számítását. Mindenki,  kivéve azokat, akik kiírták magukat a történelemből, akik megszegték a nemzet szolgálatára tett esküjüket, akik hitszegő módon hátba támadták a hazájukat, akik aknamunkát folytatnak Brüsszelben, hogy elvegyék a tanárok és az óvónők pénzét, akik kinyitnák a kapukat a migránsok előtt, akik harminc brüsszeli ezüstért eszement genderaktivisták kezére adnák a gyermekeinket, akik eladták magukat, és megvették őket kilóra, hogy hatalomra kerüljenek, akik rosszabbak, mint a labancok voltak. Nem. Ők nem fogják megtalálni a számításukat, nekik az árulók sorsa jut majd” – mondta Orbán.

11.23Nem kérünk a háborúból

“Nem fogadjuk el, hogy Brüsszel magára hagyta az európaiakat, sőt, szembefordult velük. Nem tűrjük el, hogy tönkretegyék a gazdákat, kisemmizzék a középosztályt, földre vigyék az európai vállalatokat, elsinkófálják a nemzetek jogait, adósrabszolgává tegyék a gyerekeinket, és ráadásul háborúba vigyék egész Európát. Mi itt Budapesten ismerjük a háborút. Halottak százezrei, hadirokkantak, özvegyek, árvák, lerombolt hidak, bombatölcsérek, földönfutóvá tett emberek tízezrei. Egy emberöltő és egy nemzedék élete ment rá az utolsó háborúra. Magyarország csak a békével járhat jól, nem kérünk a háborúból” – fogalmazott beszédében.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott állami díszünnepségen a Múzeumkertben 2024. március 15-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

11.21 – Orbán: El kell foglalnunk Brüsszelt

 ˝Ha meg akarjuk őrizni Magyarország szabadságát és szuverenitását, nincs más választásunk, mint hogy el kell foglalnunk Brüsszelt˝ – hallhattuk a kormányfőt. Azt mondta: “1848-ban megálltunk Schwechatnál, most nem tesszük. Most Brüsszelig fogunk menetelni, mi magunk fogjuk megcsinálni a változást az Európai Unióban. Nem vagyunk éppen csikók, mégiscsak 1100 éves állam volnánk, tapasztaltak és ütésállók, tudjuk, melyik kapunk masírozzunk be, és hogyan rendezzük át az uniót. Itt az ideje, hogy a helytartótanács Brüsszelben is reszketni méltóztassék”.

11.10 – Nem kell a fejünk felé háziúr

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a magyar forradalom nem romboló, hanem építő, nem tagadó, hanem alkotó, igaz és szép. “És a végén nem halál, hanem élet sarjad belőle. Ilyen a forradalom, ha magyar fiatalok csinálják.”

“A mai nyugati világ azt hirdeti, hogy az emberi élet, de legalábbis a politikai élet legfontosabb kérdése, hogy milyen világot hagyunk a gyermekeinkre. Ugyanakkor

nem az a kérdés, hogy milyen világot hagyunk a gyerekeinkre, hanem az, hogy milyen gyerekeket hagyunk a világra. Valójában ezen múlik minden.

“A márciusi ifjak szülei tudták, hogy haza csak addig van, amíg van, aki szeresse. Tudták, hogy a magyar haza örökös fenyegetettség árnyékában él. Nem elég nagy, hogy a mérete, nem elég számos, hogy a sokasága, és nem elég gazdag, hogy a pénze garantálja a megmaradását. A magyar hazát csak és kizárólag polgárai szeretete, a szívek ereje tartja fönn. Ez tesz bennünket különlegessé”

“Nálunk a szabadság nem öröm vagy szenvedés, a magyar nem tartja magát szabadnak, csak mert nem éhes, vagy mert nem gyötri lelki nyavalya, bennünket nem tesz szabaddá, ha mindenki azt csinál, amihez kedve van, ez nekünk kevés. Nekünk a szabadság az, ha olyan hazát építhetünk magunknak, ahol nincs a fejünk fölött semmiféle háziúr” – hallhattuk.

A kormányfő szerint mi tudjuk, hogy a létezés magyar minősége az emberi élet különleges, semmihez nem fogható, magas rendű formája. “A legnagyobb dolog, ami megtörténhet velünk, hogy magyarnak születünk.”

11.05 – Orbán Viktor: 1848 volt az első Békemenetünk

A miniszterelnök beszédét azzal kezdte, 1848 márciusában Európa lángokban állt. “Mit csináltak a magyarok? Verset írtunk, 12 pontot szerkesztettünk, átsétáltunk Pestről Budára, és az volt az első Békemenet” – mondta.

11.00 – A Budapesti Operettszínház műsora véget ért, következik Orbán Viktor.

Résztvevők az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából tartott állami díszünnepség előtt a Múzeumkertben 2024. március 15-én.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

10.30 – Elkezdődött a díszünnepség, a résztvevők közösen éneklik a Himnuszt. Orbán Viktor beszéde előtt még különböző előadások, táncosok és operettrészletek következnek, az eseményeket itt lehet élőben nézni: 

A közvetített képek alapján megtelt a Nemzeti előtt a Múzeum körút.

10.15 – Nem szokványos nemzeti ünnep

Míg Orbán Viktor beszédére várakozunk, érdemes megjegyezni, hogy nem szokványos március 15-i ünnep zajlik ma. Magyar Péter, A NER-nek hátat fordító jogász “zászlóbontásra” készül délután 3 órától, aminek helyszíne az Andrássy út eleje lesz. Várhatóan azt jelenti majd be, hogy pártot alapít.

10.01Gyülekeznek a résztvevők a beszédre

Katonai tiszteletadás mellett vonták fel a nemzeti lobogót a március 15-ei nemzeti ünnepen, péntek délelőtt Budapesten, a Kossuth Lajos téren. Az ünnepélyes zászlófelvonást követően huszármenet indult a Magyar Nemzeti Múzeumhoz, ahol 10 óra 30 perckor díszünnepség kezdődik, amelyen beszédet mond Orbán Viktor

A miniszterelnök felszólalása előtt 45 perccel már sorakoztak a közönséget szállító buszok a lezárt Rákóczi úton, erről a 444 posztolt fotót.

A Telex tudósítása szerint a Kálvin tér és az Astoria felől csak kordonokon keresztül lehet bejutni a Múzeum körútra, a Valton biztonsági őrei mindenki táskájába benéznek, és a ruhát is átvizsgálják.  Mint a lap írja, közvetlenül a Nemzeti Múzeum előtt, ahol majd Orbán Viktor beszél, van még egy másik belső kordon is, ide még egy biztonsági ellenőrzés után lehet csak bejutni.

A héten egyébként mi is beszámoltunk arról, hogy SMS-ben toboroztak nézőket Orbán Viktor március 15-i beszédére.

Cikkünk frissül.

Címlapfotó: MTI/Máthé Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán: A múltkor még felindult voltam

képcím

Magyar-német Eb-meccs: példátlan fejleményről számolt be...

képcím

Orbán Viktor mégis támogatja, hogy Mark Rutte legyen a...