Jó hír az ultrahangos várólistásoknak: egy hónapig ingyenes vizsgálatot nyújt egy civil szervezet

Startlap - Startlap
500 ultrahangos vizsgálatot ajánlott fel az Oltalom Karitatív Egyesület azoknak, akiknek az állami intézményekben több hetet kellene várniuk.

Az Oltalom Karitatív Egyesület 8. kerületi rendelőjében szeptember 27-től október végéig várják azokat a betegeket ultrahangos vizsgálatra, akiknek akár hónapokig kellene várniuk a társadalombiztosítás kereteiben történő kivizsgálásra – írja a hvg.hu.

A Dankó u. 9. szám alatti rendelőben összesen 500 díjmentes ultrahangos vizsgálatot biztosítanak azoknak, akik rendelkeznek beutalóval, és legalább 1 hónapos határidőre kaptak máshol időpontot.

Az Oltalom egy teljes értékű vizsgálatot biztosít, amit radiológiai végzettséggel rendelkező orvosok végeznek, és a végén egy ugyanolyan értékű szakvéleményt/leletet adnak róla, amilyet az állami intézményekben végzett kivizsgálás során. 

A vizsgálathoz szükség van előzetes bejelentkezésre, amelyre szeptember 24-től, hétköznap 8-tól 2-ig lehet van lehetőség  a +36 70 529 3911-es telefonszámon.

Rémisztőek a kórházi várólisták

A Hír TV februári beszámolója szerint mintegy 30 ezren várnak műtéti beavatkozásra az állami egészségügyben, és van olyan kórház, ahol például térdprotézis beültetésre csak 2020-ra van időpont.

A páciensek ezért gyakran a sürgősségi ellátás keretében szeretnék orvosolni problémájukat, ami az eleve rendkívül megterhelt sürgősségi osztályoknak lehetetlen feladatot teremt. Zacher Gábor, a Honvédkórház akkori igazgatója szerint a sürgősségi centrumba érkező 160 betegből 60-nak csupán szakrendelői feladatkörbe tartozó ellátásra lenne szüksége.

Nem véletlenül próbálkoznak ennyien a sürgősségin a szakrendelők helyett. Legjobb esetben is heteket kell várni, de olyan rendelés is akad, ahol több hónapos várólistát kell kivárni egy-egy vizsgálat reményében.

Márciusban kértem időpontot hasi ultrahangra, augusztusra kaptam. Azóta megműtöttek, így nincs rá szükségem. Valakinek kell?

– írta a hvg.hu egyik olvasója, és ezzel tökéletesen összefoglalta a helyzetet.

Aki megteheti – és manapság már az is, aki nem – magánintézményekben keres gyógyírt.

A Pénzcentrum beszámolója szerint sajátos nevelési igényű gyerekek esetében például szinte elkerülhetetlen, hogy igénybe vegyenek fizetős orvosi szolgáltatásokat, ugyanis a rendszer egyáltalán nincs felkészülve az ő ellátásukra. 

Már 19 éves, de a felnőtt osztályon egyszerűen nincs, aki vállalja. (…) Az állami ellátásban nincsenek felkészülve a sérült gyerekekre, felnőttekre. Még EKG-t sem csináltak neki a felnőtt osztályon, pedig a kora miatt már nem is kellene ellátni őt a gyerekosztályon

– mondja Mónika, akinek halmozottan sérült fia ülni sem tud egyedül, folyamatos ellátást igényel.

Ha például fogorvosra van szükségük, akkor Budapestre kell utazniuk, mert csak a fővárosban van olyan intézmény, ahol a fiát altatásban ellátják. Ha sürgős beavatkozás kellene, fogalma sincs, hova vinné a sérült gyermeket.

Ez is érdekelhet

képcím

Nagyinterjú Dobrev Klárával: "Nincs Gyurcsány-kérdés,...

képcím

Mostantól egy szoftver fogja szabályozni a kórházi várólistákat

képcím

Új módszerrel próbálja csökkenteni a kórházi várólistákat a...