Jó hír az ultrahangos várólistásoknak: egy hónapig ingyenes vizsgálatot nyújt egy civil szervezet

500 ultrahangos vizsgálatot ajánlott fel az Oltalom Karitatív Egyesület azoknak, akiknek az állami intézményekben több hetet kellene várniuk.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-24 20:39

Fotó: Thinkstock

Az Oltalom Karitatív Egyesület 8. kerületi rendelőjében szeptember 27-től október végéig várják azokat a betegeket ultrahangos vizsgálatra, akiknek akár hónapokig kellene várniuk a társadalombiztosítás kereteiben történő kivizsgálásra – írja a hvg.hu.

A Dankó u. 9. szám alatti rendelőben összesen 500 díjmentes ultrahangos vizsgálatot biztosítanak azoknak, akik rendelkeznek beutalóval, és legalább 1 hónapos határidőre kaptak máshol időpontot.

Az Oltalom egy teljes értékű vizsgálatot biztosít, amit radiológiai végzettséggel rendelkező orvosok végeznek, és a végén egy ugyanolyan értékű szakvéleményt/leletet adnak róla, amilyet az állami intézményekben végzett kivizsgálás során. 

A vizsgálathoz szükség van előzetes bejelentkezésre, amelyre szeptember 24-től, hétköznap 8-tól 2-ig lehet van lehetőség  a +36 70 529 3911-es telefonszámon.

Rémisztőek a kórházi várólisták

A Hír TV februári beszámolója szerint mintegy 30 ezren várnak műtéti beavatkozásra az állami egészségügyben, és van olyan kórház, ahol például térdprotézis beültetésre csak 2020-ra van időpont.

A páciensek ezért gyakran a sürgősségi ellátás keretében szeretnék orvosolni problémájukat, ami az eleve rendkívül megterhelt sürgősségi osztályoknak lehetetlen feladatot teremt. Zacher Gábor, a Honvédkórház akkori igazgatója szerint a sürgősségi centrumba érkező 160 betegből 60-nak csupán szakrendelői feladatkörbe tartozó ellátásra lenne szüksége.

Nem véletlenül próbálkoznak ennyien a sürgősségin a szakrendelők helyett. Legjobb esetben is heteket kell várni, de olyan rendelés is akad, ahol több hónapos várólistát kell kivárni egy-egy vizsgálat reményében.

Márciusban kértem időpontot hasi ultrahangra, augusztusra kaptam. Azóta megműtöttek, így nincs rá szükségem. Valakinek kell?

– írta a hvg.hu egyik olvasója, és ezzel tökéletesen összefoglalta a helyzetet.

Aki megteheti – és manapság már az is, aki nem – magánintézményekben keres gyógyírt.

A Pénzcentrum beszámolója szerint sajátos nevelési igényű gyerekek esetében például szinte elkerülhetetlen, hogy igénybe vegyenek fizetős orvosi szolgáltatásokat, ugyanis a rendszer egyáltalán nincs felkészülve az ő ellátásukra. 

Már 19 éves, de a felnőtt osztályon egyszerűen nincs, aki vállalja. (…) Az állami ellátásban nincsenek felkészülve a sérült gyerekekre, felnőttekre. Még EKG-t sem csináltak neki a felnőtt osztályon, pedig a kora miatt már nem is kellene ellátni őt a gyerekosztályon

– mondja Mónika, akinek halmozottan sérült fia ülni sem tud egyedül, folyamatos ellátást igényel.

Ha például fogorvosra van szükségük, akkor Budapestre kell utazniuk, mert csak a fővárosban van olyan intézmény, ahol a fiát altatásban ellátják. Ha sürgős beavatkozás kellene, fogalma sincs, hova vinné a sérült gyermeket.

Mai nap hírei

Ezerháromszáz körül maradt az új fertőzöttek száma hazánkban

demokrata.hu4 órája

És te? Beoltatod magad? – Kérdések és válaszok a vakcináról és az „oltakozásról”

wmn.hu6 órája

Sorra ismerik el a kormánylapok: nem volt titkos Karácsony-Gyurcsány-Alföldi találkozó az Szfe ügyében

444.hu6 órája

Elon Musk zseniális válasza a fejlesztőnek, aki 22 héten át bombázta ugyanazzal az üzenettel

igenyesferfi.hu7 órája

Ebben a magyar házban már nem fizetnek rezsit

alternativenergia.hu8 órája

Kétszázezer forintot kell fizetnie annak, akinek nincs negatív koronavírus tesztje

metropol.hu17 órája

Magyarország önállóan nem is engedélyezhette volna az AstraZeneca vakcináját

168ora.hu18 órája

Megszólalt Sas József özvegye a temetés után: ezt mondta

life.hu19 órája