Kiemelt Hírek 2018. június 21.

Orvoshiány miatt csak hétköznap lehet szülni Celldömölkön

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 21.
Tessék szépen időzíteni!

Nincs elég aneszteziológus a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház celldömölki telephelyén, aki van, az is Szombathelyről jár át, de csak hétköznap.

A Zoom.hu beszámolója szerint a kórház vezetősége úgy döntött, péntek estétől hétfő reggelig a kismamáknak a 45 kilométerre levő megyeszékhelyre kell menniük, ha beindul a szülés.

Viszont hétvégére mindössze egy darab mentőautója van az intézménynek, ezzel pedig 30 településen nagyjából 50 ezer embert kell, hogy ellássanak. A mentősöknek átlagban havi 10 ezer kilométert kell megtenniük, ez körülbelül 150-160 esetet jelent.

Hétköznap még leküldenek egy aneszteziológust Szombathelyről, hétvégén már nem tudnak

– fogalmazott egy neve elhallgatását kérő alkalmazott a Zoom.hu-nak, hozzátéve, hogy éppen ezért döntöttek úgy, hogy péntek délutántól hétfő reggelig, ha olyan az eset, fel kell vinni a pácienst Szombathelyre szülni.

Elmondta azt is: tavaly még volt egy aneszteziológus Celldömölkön, aki 365 napból 365 napot ügyelt; mindennap bebiciklizett.

A városban éjszakára és hétvégére csak egyetlen mentőautó áll rendelkezésre. Ez azt jelenti, több mint 30 település, körülbelül 50 ezer ember függ a mentőtől.

A lakosok dobnak össze defibrillátorra

Celldömölkön más gond is akad a lap beszámolója szerint: a lakosok saját zsebből próbálják megvenni a város egyetlen köztéri defibrillátorát. A csoporttagok gyűjtésbe kezdtek, hogy saját pénzükből megvegyék a defibrillátort, eddig 250 ezer forint gyűlt össze és még körülbelül ennyi kellene – írja a lap.

 

 

 

Keresés az oldalon