"Márciusban kértem időpontot hasi ultrahangra, augusztusra kaptam. Azóta megműtöttek, így nincs rá szükségem. Valakinek kell?"

Startlap - Startlap
A szakrendeléseken zajló hétköznapi horror felülmúlja a legvadabb rémálmokat. Kivéve annak, aki fizet. 

“Sürgősségi MRI-re utaltak be, jövő februárra kaptam időpontot” – írta a hvg.hu egyik olvasója, miután a lap megkérdezte, mekkora a várólista az egyes szakrendeléseken. Kétségbeejtő számok következnek, és a magyar egészségügy szokásos tanulsága: ha nagy a baj, akkor mélyen a zsebekbe kell nyúlni. A probléma nem az Orbán-kormány alatt kezdődött, de a helyzet nem lett jobb – mondja Békássy Szabolcs háziorvos. 

Az egyik olvasó júliusban telefonált, és jövő januárra kapott időpontot az ortopédiára. Egy vidéki kórház gyermekkardiológiáján közölték: szeptemberben kérjen időpontot a szülő, mert a legkorábbi lehetséges időpont egyelőre nem ismert. Egy másik lelkes próbálkozót jövő márciusban várnak szeretettel a pajzsmirigy-ambulancián, egy harmadik pedig alvásproblémáit szeretné kivizsgáltatni a Honvédkórházban, és januárban máris mehet. 

Addig nyugodtan elaludhatok örökre

– tette hozzá.

A szomszéd bácsi mellkasröntgenre december 10-i időpontot kapott, június végén

– olvasható az egyik levélben

Egy hölgy mellettem a szeptemberi operációjához kért időpontot kardiológiai vizsgálatra, a nővérke ingatta a fejét, hogy jaj, hát az már nem fog menni

– írja egy másik beszámoló. Egy vidéki olvasó arról mesélt, hogy másfél hónappal ezelőtt stroke-gyanúval került a sürgősségire, ahol másnap neurológushoz küldték. Ott szeptemberre írták be a nevét az előjegyzésbe.

“A gyerekem nem tudott lábra állni, bevittem az ortopédia-szakrendelésre. Két hónapra adtak időpontot.”

Békássy Szabolcs, dunavarsányi háziorvos, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója szerint mindenhol várni kell, de az ortopédián és a gasztroenterológián a legrosszabb a helyzet. Az utóbbi esetében javulhatnak a számok, ha elindul a vastagbélrákszűrő program.

Votl, aki 7 hónapot várt a rendelésre az ortopédián, és további 19 hónapot a műtétre. Egy édesanya pedig azt mesélte, hogy miután 12 éves fiának gyakran fájt és bedagadt a térde, áprilisban kértek időpontot, és szeptemberre kaptak. Az ultrahangra csak ezután állhatnak be a sorba.

A probléma nem az Orbán-kormány alatt kezdődött, de a helyzet nem lett jobb

Ezt erősítette meg Békássy Szabolcs is, akinek a betegei egy laborvizsgálatra is hónapokat várnak. Kivélteles esetekben van lehetőség sürgősségi vizsgálatra is, ami 1,5-2 nap. Az egyik olvasó is két nap múlva kapta meg az eredményt, pedig magas lázzal, komoly fájdalmakkal és vakbélgyulladás-gyanúval ment orvoshoz. Aztán kiderült, hogy lábon hordott ki egy tüdőgyulladást. 

A vakbélgyanúmmal még mindig várhatnék az október közepi ultrahangidőpontra, ha nem múlt volna el a fájdalom.

 

 

A daganatos betegeknek ugyanúgy várakozniuk kell

A szabályok szerint szakorvosi beutalóval 2 héten belül el kell végezni a rákgyanús beteg CT-vizsgálatát, a szakorvoshoz azonban számukra is ugyanaz a rögös út vezet. 

Orvos által megállapított daganattal, beutalóval két hónapot vártam mammográfiára, utána a műtétet követően 4 hónapot vártam sugárkezelésre

– írja az egyik történet. Egy másik olvasó 10 hónapon keresztül várt a mammográfiai vizsgálatra.

Egyre többen keresik fel a magánrendeléseket 

Habár a szakrendelések díja az elmúlt két évben 30 százalékkal emelkedett, az alsó középosztályba tartozók 50-60 százaléka is magánrendelőkbe jár – fejtette ki Leitner György, a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesületének elnöke. Sőt, már itt is megjelentek a várólisták: az endokrinológián és az ortopédián a fizetős intézményekben is orvoshiánnyal küzdenek. 

Súlyos orvosetikai vétséget követ el az orvos, ha az állami rendelésről a magánpraxisába irányítja a beteget

Pedig a beszámolók szerint nagyon sokan megteszik.

Nyakiérultrahangra kértem időpontot. Októberre kaptam. Megkérdeztem, és ha kifizetem? Másnap mehettem

– írta az egyik olvasó, akinek tapasztalatait több másik levél megerősíti.

Durva esetről is érkezett beszámoló: egy kórház tüdőgyógyásza a szülő állítása szerint addig nem vizsgálta meg lázas gyerekét, míg bele nem egyezett, hogy legközelebb a magánrendelését keresi fel. Ezután egyébként alapos vizsgálat zajlott. 

Nem csak a pénz és az orvoshiány a baj

Békássy Szabolcs szerint a háziorvosok is tudnának kezelni sokakat, akik szakorvost keresnek fel panaszaikkal. Ráadásul a humánerőforrás-krízis pedig egyre súlyosabb, ami miatt Békássy úgy véli, hogy szervezeti átalakításra lenne szükség. Könnyített licencvizsgák letételével és megfelelő eszközökkel számtalan pluszvizsgálatot tudnának elvégezni a háziorvosok is, hogy a szakrendeléseken csökkenjen a nyomást, például a diabetológiai és kispszichiátriai területén, valamint a praxisközösségek indítása is megoldás lehet.

Ez is érdekelhet

képcím

Hamarosan a központi időpontfoglalóban is regisztrálhatsz a...

képcím

Orbán Viktor kiábrándult kultúrharcosa beszólt: Romániában is...

képcím

Visszafogja a kormány az irtózatos költekezést, amivel...