Órákig hagyták haldokolni a Honvédkórház sürgősségijén, mire ellátták, már késő volt

A kórház szerint a betegellátás a szakma szabályai szerint történt.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-01-27 09:57

Fotó: MTI - Lakatos Péter

Súlyos hasi fájdalmakkal vittek be egy 58 éves férfit a Honvédkórház sürgősségi osztályára, ahol fél napig nem látták el. Mire a műtőbe került volna, már késő volt. A beteg másnap délelőtt meghalt.

A férfinél 2017-ben diagnosztizáltak hajnyálmirigy-daganatot, ezért kemoterápiás kezelést kapott. A negyedik után, október 23-án reggelre súlyos hasi fájdalmai lettek. A kihívott ügyeletes orvos azt javasolta, vigyék be a kórházba, mert a mentőre sokáig kellett volna várni.

A férfi onkológusával egyezettek, ő azt kérte, hivatkozzanak rá a betegfelvételnél, hogy mielőbb ellássák.

A férfi egyre rosszabbul lett a kórházba már csak kerekesszékkel tudták betolni. Két óra múlva történt az első vizsgálat, ekkor hasi röntgent és ultrahangot végeztek, ezek eredményéről tájékoztatást nem kaptak.

Közben a fájdalmai erősödtek, így odatoltak neki egy ágyat, de fekve még jobban szenvedett. Ezt jelezte a beteg lánya, de csak azt hajtogatták, ne pánikoljanak, mert annál később kerülnek sorra.

Később már vért hányt. Cukorbeteg is volt, így fontos lett volna neki, hogy egyen és igyon, de még a víz is kijött belőle, így szükség lett volna infúzióra. Estére már 20 felett volt a cukra.

A férfi lánya este 7 órakor már kikelt magából és elkezdett kiabálni, hogy foglalkozzanak végre az édesapjával:

„Estére sikerült elérni, hogy megvizsgálják őt. 7 és 8 óra között CT-re vitték, ekkor derült ki, hogy a hasi artériája elzáródott, vérrög keletkezett, a vékonybél egy része elhalt. Zacher Gábor körülbelül ezzel egy időben érkezett meg a kórházba. Erre egy kicsit felpörögtek az események. Ő hívta össze az orvosi konzíliumot. Édesapám infúziót kapott, végül 22 óra 45 perckor bevitték a műtőbe. Felnyitották és rájöttek, hogy a vékonybél teljes hosszában elhalt, nem lehet már rajta segíteni” – mondta  24.hu-nak Garai Ivett, a beteg lánya.

A sikertelen műtét után közölték a hírt az orvosok, hogy a férfi menthetetlen. Másnap délelőtt 11 óra után elhunyt.

„Az egész ügyben az embertelen bánásmód fáj a legjobban. Jól tudták, hogy hibáztak, de a nővérek, az orvosok és a vezetőség fedezték egymást. A papírokat csak pénzért adták ki, és eleinte a boncolást sem akarták elvégezni” – nyilatkozta a férfi lánya.

Az ötös skálájú triage rendszer szerint hármas kategóriába sorolták a beteget – ez határozza meg, hogy mennyi időn belül kell megvizsgálni az orvosoknak. Ehhez vérnyomást, szaturációt, hőmérsékletet, pulzust kell nézni és szükség esetén EKG-t végezni, vércukrot mérni. Garai Ivett szerint apja esetében ez ránézésre történt.

A Honvédkórháznál kivizsgálták a férfi halálának ügyét. Dr. Muzsaly Ildikó, az Egészségügyi Szervezési Intézet igazgatója a távollévő orvosigazgató nevében azt nyilatkozta, hogy érkezésükkör már 29 beteg vizsgálatai folytak, akik között több súlyos is volt, illetve amíg ott tartózkodtak, további 68 beteg került felvételre.

Azt is írták, hogy a férfi áttétes daganatos állapotából kifolyólag menthetetlen volt, tehát az esetlegesen korábban elvégzett műtéti beavatkozás sem eredményezhette volna életének szignifikáns meghosszabbítását. Megállapították, hogy a betegellátás a szakma szabályai szerint történt.

A család jogászokhoz fordult és büntetőeljárás indításán gondolkozik a kórház ellen.

 

Címlapfotó: MTI – Lakatos Péter

Mai nap hírei

Vitray Tamás elárulta, miért mentek tönkre a házasságai

femcafe.hu3 órája

Sokat netezel, keveset telefonálsz? – Kiemelkedő ajánlat a Vodafone-nál

gsmring.hu7 órája

Szemző Áron nem hagyta szó nélkül Kásler aljas megszólalását

budavidek.ezalenyeg.hu7 órája

Jön az európai minimálbér, de egy magyar munkás nem keres majd ugyanannyit, mint egy német

szeretlekmagyarorszag.hu7 órája

Ismét kétezer felett a hazánkban újonnan azonosított fertőzöttek száma

demokrata.hu9 órája

Ismét nagyot esik a benzin ára

agroinform.hu10 órája

Máris eladna nyolcezer lélegeztetőgépet a külügyminisztérium

168ora.hu12 órája

Vak volt ezidáig? Harry herceg állítja, Meghan a mély tudatlanságból rángatta ki őt

joy.hu13 órája