Kiemelt Hírek 2018. július 13.

17 órán keresztül várt a Honvéd Kórházban egy vizsgálatra egy diák

Startlap Kiemelt Hírek 2018. július 13.
A fiú tanára hamarabb a kórházba ért Milánóból, minthogy sorra kerültek volna. Az utóbbi hónapokban több halálesetet összefüggésbe hoztak már Honvéd sürgősségijének embert próbáló várakozási idejével.

Trombózisgyanúval érkezett a Honvédkórház sürgősségi osztályára egy Magyarországon tanuló olasz diák, aki 17 órán keresztül várakozott, hogy elvégezzenek rajta egyetlen vérvételt – írja a hvg.hu.

A fiú, aki Erasmus+ program keretében végzi szakmai gyakorlatát egy fővárosi szállodában, kedden reggel figyelt fel a lábán növekvő piros foltra. A szállodai orvosnak megmutatta az elváltozást, aki rögtön kórházba küldte trombózis gyanúja miatt.

Itt egy órás várakozás után megvizsgálták, de nem tudták eldönteni, hogy trombózisról van-e szó, így arra kérték, várjon, amíg egy szakorvos is megnézi a foltot. Ez délelőtt fél 11-kor történt.

Fél tízkor érkezett, hajnali 3-kor távozott

Ezután 14 órán keresztül ücsörgött több kísérője gyűrűjében a folyosón, majd éjfélkor jelezték az információs pultnál, hogy akkor talán inkább hazamennének aludni, és majd reggel keresnek egy orvost, de nem a Honvédban. A műszakvezető nővér azt mondta, várjanak még egy kicsit, mindjárt jön a főorvos.

Hajlani egykor még mindig semmi sem történt, ezért újra érdeklődtek a nővérpultnál.

Legnagyobb meglepetésemre a nővér elkezdett hangosan gondolkozni, majd közölte, hogy a vérvizsgálatot akár most is megcsinálhatják. A srácot behívták és vért vettek tőle. Erre a háromperces műveletre 15 órát vártunk

– mesélte a diák egyik kísérője. Ezután további két órát kellett várniuk a vizsgálat eredményére, és végül egyébként nem a főorvos, hanem egy rokonszenves, kezdő orvos kezelte a fiút. A 17 órás várakozás eredménye pedig annyi volt, hogy a trombózist kizárták, de hogy mi okozhatja a gyulladást, azt nem tudták megállapítani. Reggel fél 10-kor érkeztek, majd pontban hajnali háromkor hagyták el az intézményt. A kísérő hozzátette: amíg ők várakoztak, a fiú tanára megtett egy Budapest-Milánó utat, és még a kórházba is bőven volt ideje elmenni, hogy együtt várják ki az utolsó órákat.

Amikor jöttünk ki, azt mondta, most nagyon megnyugodott, mert eddig azt hitte, az olasz egészségügynél nincs rosszabb

– mesélte a kísérő.

A kórház szerint nincs ebben semmi furcsa, sok volt a sürgős eset

A lap a Honvédkórházat és a Honvédelmi Minisztériumot is többször is kereste az eset kapcsán, de végül csak a minisztérium válaszolt. Levelükben azt írták: a betegellátás nem érkezési sorrendben történik, és a fiún rögtön elvégzett állapotfelmérés alapján nem volt indokolt a soron kívüli, sürgősségi ellátás. Hozzátették: rajta kívül 100-an várakoztak, közülük 45 beteg kritikus állapotánál fogva haladéktalan ellátást igényelt.

A lap megjegyzi: az utóbbi időben ez már a sokadik eset, amelynek során hosszú órákon várakoztatták a Honvédban a betegeket. Többek között Lázár Ervin felesége is azután halt meg, hogy az intézményben hosszas várakozásra kényszerült – a kórház vizsgálata szerint ők nem hibáztak. A legfrissebb történet áprilisi: egy vérmérgezés gyanús eset kapcsán a beteget beutaló háziorvos tett panaszt a páciens halála után. A Honvéd újfent visszautasította, hogy hiba történt volna a részükről.

Keresés az oldalon