Elviselhetetlen fájdalmakat okoz betegsége, de 4 évet kell várnia a műtétre

Startlap - Startlap
A Facebookon üzent: „Én addig nem bírom”

Komoly fizikai és lelki fájdalmakkal él Krámli Kinga énekesnő. 9 éve diagnosztizálták nála a IV. stádiumú bélendometriózist, mára állapota súlyosbodott. A megoldást a műtét jelenti, melyre azonban a hosszú várólista szerint 4 év múlva, 2022. január 19-én kerülhet sor.

Magánúton kétmillió forintért elvégeznék az operációt, de mint mondja, ha neki össze is jönne a pénz rá, a többi betegtársán ez nem segítene. Bízik benne, azzal, hogy egyre többen beszélnek róla, elérhetik a várólisták csökkentését és a nagyobb támogatást a műtétekhez.

Kinga posztja az alábbiakban olvasható:

„Őszintén.

Krámli Kinga vagyok, 34 éves. Több felelősségteljes hivatásom van. Világ- és népzenei formációk (Napra, MINGU, Fondor, Armenia Jazz Quintet) volt és jelenlegi énekese vagyok. A mindennapokban pedig pedagógus, osztályfőnök. Mindezek mellett egy rejtélyes betegséggel is küzdök. Endometriózissal.

Tegnap fogalmazódott meg bennem egy gondolat:

most még jobban gyűlölöm a betegségem, mert nemcsak testileg, már lelkileg is elviselhetetlen fájdalmakat okoz. Elegem van, nem bírom tovább. Úgy érzem, nem tudok teljes életet élni. Megtöröm hát a csendet, szeretném kiírni magamból, mit érzek, min megyek keresztül hosszú évek óta.

Ismeretségem a betegséggel 9 éves, hisz akkor diagnosztizálták nálam a IV. stádiumú, súlyos bélendometriózist egy műtét alkalmával. Korábban is sejthető volt panaszaim alapján a betegség, de a bizonyosságot nálam is, mint minden esetben, a műtét adta. Az endometriózis röviden ismertetve: a méhet körülvevő méhnyálkahártya jelenléte a méhen kívül. Hasonlóan a jóindulatú daganatokhoz, szövethatárokat nem tisztelve tör be más szervekbe, roncsolva azokat. Nálam bélérintettségű a betegség. Összenövesztette a beleimet egymással, a méhemmel, a petefészkemmel.

Csokoládécisztám is lett, mely ennek a betegségnek a „kísérőtünete”. Az akkori többórás műtét alkalmával oldották az összenövéseket, eltávolították a cisztát, és a bél falán található endometriózisos csomókat leszedték. De tudták, ha súlyosbodik az állapotom, csak a bélszakaszkimetszés lesz a megoldás. Nos, mára súlyosbodott. A bél falán belülre is betörte magát a betegség, ott szűkítve a bél lumenét több helyen.

Elviselhetetlen fájdalmakkal élek. Rengeteg fájdalomcsillapítót szedek. A tüneteim egész hónapban jelen vannak szinte, csak pár nap enyhülésem van. Fájdalmaim mostanra leggyakrabban éjjel vagy hajnalban jelentkeznek, és a gyógyszerek hatására sem szűnnek meg, legalább két órán belül sem.

Két hónap után, mostanra már túl vagyok a vizsgálatokon, és egyértelműen szükségessé válik a nagyműtét, amely igen kockázatos. Nagyobb orvosi teamet: nőgyógyászt, sebészt, urológust igényel. Illetve egy eszközt: bélvarró gépet. Ilyen mély érintettségű endometriózisos műtétből viszont csak heti egyet támogat az OEP-utód (Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő). Ezért a várólista is hosszú.

Nekem most, jelen állás szerint 2022. január 19-én lesz az operációm. Négy év múlva. Pedig én addig nem bírom. Ha bélelzáródásom lenne, akkor persze életmentő műtétként azonnal cselekednének. Vagy megműtenek a jövő hónapban kétmillió forint ellenében, a klinikán működő kft.-n keresztül.

És ez most nagyon nem jól hangzik. Még ha valamilyen csoda folytán elő is teremteném a pénzt, akkor sem szűnne meg ez a probléma globálisan.

Ezért szólalok most fel én is. Nagyon szeretném, ha lecsökkenne a várólista, ha nagyobb támogatást nyújtanának a műtétekhez, enyhülést adva a betegeknek.

És nagyon szeretném, ha meghallanák a hangomat, mert én ezt én már tényleg nem bírom. És nagyon köszönöm a szeretteim, barátaim lelki támogatását, az „Együtt könnyebb” Női Egészségért Alapítvány áldozatos munkáját, amit minden betegért tesznek. Hálás vagyok az orvosoknak, akik ilyen körülmények között is próbálnak segíteni rajtunk. Kitartást mindannyiunknak!

Tisztelettel:

Krámli Kinga”

 

Forrás, címlapfotó: Facebook

Ez is érdekelhet

képcím

Katatüntetés: a belvárosban vonulnak a tüntetők

képcím

Nagyinterjú Dobrev Klárával: "Nincs Gyurcsány-kérdés,...

képcím

Kétszázezer nőt is érinthet az endometriózis Magyarországon