Megszólalt a gyilkossággal vádolt oltáskritikus család: 'Villámcsapásként ért, amikor megtudtuk, hogy agyhalott lett'

Startlap - Startlap
A szülők állítják, hogy hisznek az orvostudományban, és amint a kis Endre rosszul lett, rögtön hívták az ügyeletet, az ellátást pedig nem akadályozták.

A Labant családot szándékos emberöléssel vádolják kisbabájuk, Endre hat évvel ezelőtti halála miatt. A vád szerint a gyermek azért hunyt el 8 nap kórházi kezelés után, mert születésekor nem kapott K-vitamint, és a szülők későn hívtak orvost, valamint az ellátást is akadályozták. Az édesapa egy oltásellenes csoport tagja volt. 

Az otthonszüléssel világra jött Endre 2013. január 1-jén este kezdett hányni, amiről édesanyja elmondásai szerint értesítették az ügyeletet.

Azt mondták, ha rosszabbodna az állapota, telefonáljak. Ez meg is történt este 8 körül, mert addigra összesen háromszor hányt Endre. Az ügyeletes doktornőnek nem volt megfelelő tűje az infúzió bekötéséhez, ezért egy felnőtt tűvel szúrta meg kétszer Endre fejét: a halántékán szét is ment két fejvénája. Megijedtünk, tettünk egy óvó mozdulatot, amit tévesen akadályozásnak értelmeztek a hatóságok

– mondja Ada, akinek két gyermeke van Endrén kívül, a nyolcéves Lehel és az ötéves Ábel. Az asszony rossz kórházi élményei miatt szeretett volna otthon életet adni gyermekének, és a család állítása szerint Endre háromhetes korában a háziorvostól kapott egy ampulla K-vitamint.

Az egyik orvos azt állította a rendőröknek, hogy el van törve a baba karja. Pedig erre semmi nem utalt. Látatlanban olyan kezelésekhez kellett hozzájárulnunk, amit már elvégeztek. A legjobbat szerettük volna biztosítani kisbabánknak, ezért szerettük volna látni az orvosi dokumentációt, ami szerintünk törvényes jogunk. Érthető, ha az orvosok nem szeretik az ilyesmit, a hozzáértésük megkérdőjelezésének vélik

– tette hozz az édesanya, aki azt is elmondta, hogy végig arra számítottak, hogy a kis Endre – akit kiszáradással vittek be – hamarosan hazatérhet a kórházból.

Villámcsapásként ért, amikor megtudtuk, hogy agyhalott lett.

A gyermeket kórházról kórházra szállították, hogy koponya CT-t végezhessenek rajta, amelyre végül csak a harmadik intézményben sikerült sort keríteni. Elmondásaik szerint a picinek az induláskor még nem voltak neurológiai tünetei, de mire a Szent Istvánba értek, már friss, zúzódásos agyvérzést mutatott ki a képalkotó vizsgálat. A Bors arról ír, hogy az édesanya látta, ahogy kisfia beüti a fejét a mentőben, mivel nem volt rögzítve, de a főorvos azt mondta: ha nem akar egy durva pert, akkor erről hallgassanak.

A gyermek édesapja szerint Endre hemofiliás lehetett, hiszen családjukban van más hemofíliás is, és mint ilyen, “fokozottan érzékeny lehetett az ellátás és szállítás közbeni mikrotraumákra”.

Nagyon szerettük a kisfiunkat. Hittünk a csodában, hogy felébred az altatásból, ezért nem engedtük a lélegeztetőgépet kikapcsolni, de az orvosok mégis így döntöttek. A boncolást az emberi méltósága védelmében szerettük volna elkerülni, de azt mondták, ez elkerülhetetlen. Szerettünk volna ott lenni, de nem engedték. A boncolás során vett szövetminták valamiért használhatatlanná váltak

– fogalmaztak a szülők, akik hangsúlyozták, hogy ők is orvoshoz viszik a gyerekeket, ha megbetegszenek. A papírok szerint Endre halálának pontos oka a mai napig nem tisztázott. Az, hogy a tragédiához a K-vitamin hiánya vezetett, elmélet csupán, ugyanis a kisfiúnak nem is mérték a vitaminszintjét.

Ez is érdekelhet

képcím

Idea Intézet: 100-ból 12 magyar utasítja el teljesen az oltást

képcím

Gyurcsány Ferenc: Gondoltam kielégítem Önöket 100 százalékban,...

képcím

Megszólalt a hamburgerezésért feljelentett mentős: "Komoly...