Megszólalt a gyilkossággal vádolt oltáskritikus család: 'Villámcsapásként ért, amikor megtudtuk, hogy agyhalott lett'

A szülők állítják, hogy hisznek az orvostudományban, és amint a kis Endre rosszul lett, rögtön hívták az ügyeletet, az ellátást pedig nem akadályozták.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-25 12:38

Fotó: iStock

A Labant családot szándékos emberöléssel vádolják kisbabájuk, Endre hat évvel ezelőtti halála miatt. A vád szerint a gyermek azért hunyt el 8 nap kórházi kezelés után, mert születésekor nem kapott K-vitamint, és a szülők későn hívtak orvost, valamint az ellátást is akadályozták. Az édesapa egy oltásellenes csoport tagja volt. 

Az otthonszüléssel világra jött Endre 2013. január 1-jén este kezdett hányni, amiről édesanyja elmondásai szerint értesítették az ügyeletet.

Azt mondták, ha rosszabbodna az állapota, telefonáljak. Ez meg is történt este 8 körül, mert addigra összesen háromszor hányt Endre. Az ügyeletes doktornőnek nem volt megfelelő tűje az infúzió bekötéséhez, ezért egy felnőtt tűvel szúrta meg kétszer Endre fejét: a halántékán szét is ment két fejvénája. Megijedtünk, tettünk egy óvó mozdulatot, amit tévesen akadályozásnak értelmeztek a hatóságok

– mondja Ada, akinek két gyermeke van Endrén kívül, a nyolcéves Lehel és az ötéves Ábel. Az asszony rossz kórházi élményei miatt szeretett volna otthon életet adni gyermekének, és a család állítása szerint Endre háromhetes korában a háziorvostól kapott egy ampulla K-vitamint.

Az egyik orvos azt állította a rendőröknek, hogy el van törve a baba karja. Pedig erre semmi nem utalt. Látatlanban olyan kezelésekhez kellett hozzájárulnunk, amit már elvégeztek. A legjobbat szerettük volna biztosítani kisbabánknak, ezért szerettük volna látni az orvosi dokumentációt, ami szerintünk törvényes jogunk. Érthető, ha az orvosok nem szeretik az ilyesmit, a hozzáértésük megkérdőjelezésének vélik

– tette hozz az édesanya, aki azt is elmondta, hogy végig arra számítottak, hogy a kis Endre – akit kiszáradással vittek be – hamarosan hazatérhet a kórházból.

Villámcsapásként ért, amikor megtudtuk, hogy agyhalott lett.

A gyermeket kórházról kórházra szállították, hogy koponya CT-t végezhessenek rajta, amelyre végül csak a harmadik intézményben sikerült sort keríteni. Elmondásaik szerint a picinek az induláskor még nem voltak neurológiai tünetei, de mire a Szent Istvánba értek, már friss, zúzódásos agyvérzést mutatott ki a képalkotó vizsgálat. A Bors arról ír, hogy az édesanya látta, ahogy kisfia beüti a fejét a mentőben, mivel nem volt rögzítve, de a főorvos azt mondta: ha nem akar egy durva pert, akkor erről hallgassanak.

A gyermek édesapja szerint Endre hemofiliás lehetett, hiszen családjukban van más hemofíliás is, és mint ilyen, “fokozottan érzékeny lehetett az ellátás és szállítás közbeni mikrotraumákra”.

Nagyon szerettük a kisfiunkat. Hittünk a csodában, hogy felébred az altatásból, ezért nem engedtük a lélegeztetőgépet kikapcsolni, de az orvosok mégis így döntöttek. A boncolást az emberi méltósága védelmében szerettük volna elkerülni, de azt mondták, ez elkerülhetetlen. Szerettünk volna ott lenni, de nem engedték. A boncolás során vett szövetminták valamiért használhatatlanná váltak

– fogalmaztak a szülők, akik hangsúlyozták, hogy ők is orvoshoz viszik a gyerekeket, ha megbetegszenek. A papírok szerint Endre halálának pontos oka a mai napig nem tisztázott. Az, hogy a tragédiához a K-vitamin hiánya vezetett, elmélet csupán, ugyanis a kisfiúnak nem is mérték a vitaminszintjét.

Mai nap hírei

Christoph Európa felé tart

koponyeg.hu2 órája

Hajnalban kezdte meg a napot Orbán Viktor

metropol.hu3 órája

Fúziós prosztatabiopszia mentheti meg a férfiak életét

szimpatika.hu5 órája

Melania Trump ennél látványosabban nem hagyhatta volna maga mögött az elmúlt négy évet

444.hu12 órája

Melania Trump ruhájával üzent az egész világnak

joy.hu16 órája

Plasztikkártyát kap, akit már beoltottak, akár este 8 után is kimehet vele

life.hu16 órája

Sír és nevet a növényvédelem, februárra visszajön a tél

agraragazat.hu18 órája

Az erősen fertőző madárinfluenza-típus jelent meg Magyarországon

agroinform.hu19 órája