Kiemelt Hírek 2018. június 22.

Tünde kisfia meghalt, mégsem oltásellenes

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 22.
Kisfia a tuberkulózis elleni oltás szövődményeibe halt bele, az édesanya másik gyermeke azonban pár hete kapta meg a hatéves korban szokásos oltást.

Patkós Ádám egy bcg oltás következtében halt meg, mivel ismeretlen eredetű immunrendszeri problémája volt. Édesanyja, Tünde megelégelte, hogy történetüket elferdítve felhasználják az oltásellenes teóriák alatámasztására, ezért a Facebookon elmesélte, mi is történt valójában, valamint leszögezte: nem oltásellenes – számolt be az Index.

Egyre jobban elszaporodott az internet világában az oltásellenesség. És egyre többször, szomorúan tapasztalom, hogy a kisfiam, Patkós Ádám esetét hozzátok fel példának az ellenességetek igazolására. Ne tegyétek! Le szeretném írni, hogy tragédiánk ellenére nem vagyok oltásellenes. Meginogtam, persze hogy meginogtam, amikor javában benne voltunk. De mikor kezdett visszatérni a fájdalomtól eltorzult eszem, be kell látni, hogy az oltások szükségesek. Rengeteg gyermekéletet mentenek meg

– kezdte írását a Facebookon Patkósné Petrikó Tünde.

Ádám azért betegedett meg, mert gond volt az immunrendszerével

A 2014-ben született Ádám minden magyarországi újszülötthöz hasonlóan megkapta a kötelező BCG-oltást, azonban a vakcinától tbc-s lett, majd hosszas kórházi kezelés után 2017 februárjában meghalt. A gyermek első tünete egy megnagyobbodott nyirokcsomó volt, de idővel állapota egyre rosszabb lett, belázasodott, felpuffadt a hasa, a hasi nyirokcsomói is duzzadtak voltak, a testében gyulladások jelentkeztek, és a veséin is elváltozást találtak.

Kiderült, hogy Ádám egy “pontosan nem diagnosztizált immundefektustól” szenvedett, vagyis alulműködő immunrendszere miatt az oltásban legyengített formában megtalálható, normálisan ártalmatlan Micobacterium bovis megtámadta a testét, majd számos további fertőzés is kialakult. A kisfiú halálakor már nem volt tbc-s, és szeptikus sokkba, azaz fertőzés miatti súlyos keringési elégtelenségbe és szervkárosodásba halt bele.

Az oltások évente 2,5 millió embert mentenek meg

Világszerte évi 2,5 millió halálesetet akadályoznak meg az oltások a becslések szerint, és a betegségek kezelési költségeit is csökkentik. Európában 2008 és 2015 közöt – az influenzát leszámítva – 215 ezer védőoltással megelőzhető megbetegedés történt.

A 2017–2018-as tanévben az érintettek több mint negyede, vagyis 10 ezer magyar hetedikes lány nem kapta meg a humán papillomavírus (HPV) elleni ingyenes védőoltást, mert szüleik úgy döntöttek, hogy nem szeretnék beoltatni gyermeküket. Ma Magyarországon a méhnyakrák a vezető halálokok egyike, évente 1200-1300 nőnél diagnosztizálják a megbetegedést, és az érintettek fele belehal. Az esetek 99 százalékánál kimutatható a HPV.

Ha féltek az oltástól, kétségeitek vannak, akkor azt beszéljétek meg az orvossal, esetleg vigyétek a gyermeket immunológiai kivizsgálásra. De ne összeesküvés-elméletet gyártó emberektől tájékozódjatok. […] A net veszélyes is, hisz egyre többen vannak, akik mindent elhisznek, ami itt fent van, és így az oltás- illetve gyógyszerellenességet is. […] Mellesleg senkinek nincs joga a gyermeke helyett megtagadni az oltást, hisz a saját életéről mindenki dönthet, hogy minek teszi ki magát, milyen betegségeket szeretne elkapni, de a sok évtizedes, évszázados tapasztalattal rendelkező oltásokról nem dönthet, a társadalom érdekében se és a gyermeke érdekében se

– vélekedik Tünde, akinek pár hete kapta meg kislánya a 6 éves korban szokásos oltását.

Keresés az oldalon