Karácsony: A tavasz mindig legyőzi a telet

Startlap - Startlap
Délután 5 óra után megkezdődött a Szabadságmenet rendezvényén Karácsony Gergely főpolgármester beszéde az Andrássy út–Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződésében. A DK az Egyetem téren ünnepelt, a Mi hazánk a NATO ellen tüntetett.

„Szabadságszerető magyarok, sziasztok” – kezdte beszédét Karácsony Gergely a Szabadságmenet színpadán az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinkszy út találkozásánál. A tavalyi választási vereségről is beszélt, majd azt mondta: a tavasz mindig legyőzi a telet. A kerek évforduló jellemzi az idei március 15-ét: 150 éve egyesítették a fővárost, 175 éve volt szabadságharc és 200 éve született Petőfi Sándor – fogalmazott. A főpolgármester eszerint Magyarországot megint a történelem rossz oldalára sodorta a hintapolitika.

Elveszíthetjük a szabad városokat, ha továbbra is azt játsszuk, hogy ki a legnagyobb kicsi – húzta alá. 

Szabadságot és békét Ukrajnának, szabadságot és békét Magyarországnak, szabadságot és békét minden népnek! – mondta. 

Dobrev Klára: Azért vagyunk itt, hogy Orbánék ne vegyék el tőlünk az európaiságot is

A Demokratikus Koalíció idén a budapesti Egyetem téren tartotta meg március 15-i rendezvényét, amely hosszú idő után az első alkalom, hogy egy színpadon mond beszédet Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, és Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök.

Dobrev Klára szerint harminchárom éve, a rendszerváltás után konszenzus volt a magyar társadalomban arról, hogy elutasítja a szocializmus vezetőinek kiváltságos világát, azt, hogy csak „jó kapcsolatok” révén lehet elintézni bármit is ebben az országban. Szerinte ezt a közmegegyezést rúgta fel Orbán Viktor, „ezt vette el tőlünk” elsőként. 

Dobrev úgy fogalmazott: eddig már elvették a demokráciát, a tisztességes Magyarországot, és most azért vagyunk itt, hogy ne vegyék el az európaiságot.

Gyurcsány Ferenc arról beszélt, hogy 1848 a nemzeti függetlenségért való küzdelem. Ezért valójában az ünnepben foglaltak céljaiért való küzdelem a fontos, mert ünnepi beszédet mondani és vonulni könnyű. Merjetek megküzdeni a szabadságotokért – mondta a pártelnök.

Szerinte Orbán pártján áll, aki egyenlőségét tesz a DK és a Fidesz közé.

A DK-nak vannak hibái, de a Fidesznek történelmi bűnei vannak. Aki nincs ellene, az vele van. A Fideszt aktívan támogatni több, mint bűn: szégyen. A DK lesz az otthona a Fidesszel szemben állóknak – mondta Gyurcsány.

A Mi Hazánk béketüntetésnek nevezte március 15-ei rendezvényét, ahol a NATO bővítése ellen foglalt állást, és Toroczkai László szerint vissza kell venni Budapestet a „belpesti romkocsmatöltelékektől”, át kell venni az irányítást.

Civilek a Pedagógusok Szakszervezetével közösen tartották a Szabadságmenetet, mely a Hősök teréről indult a Deák tér felé. 

A tudósítás a március 15-i ellenzék eseményekről és a teljes beszédek itt olvashatóak. 

Kiemelt kép: Karácsony Gergely Facebook

Ez is érdekelhet

képcím

Ez volt Novák Katalin és férje koronázási szettje - a hét...

képcím

Ferenc pápa találkozott Karácsony Gergellyel

képcím

Túlélőcsomagot jelentett be Karácsony Gergely