Gulyás Gergely: Magyar Péter ennyire nem hülye

Startlap - Startlap
A NATO arra készül, hogy aktív szereplő legyen a háborúban; az üzemanyag-kereskedők két hetet kaptak az árcsökkentésre; több alkotmánymódosítás is tervben van; Budapestre jön a kínai elnök - többek között ezekről beszélt Gulyás Gergely a kormányinfón.

A kormány tegnapi ülésén elsőként a háborús helyzetet értékelte és arra jutott, hogy a NATO arra készül, hogy aktív szereplő legyen a háborúban. Ez aggodalommal tölti el a kormányt – indította a csötörtöki kormányinfót Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter hozzátette: biztos, hogy a NATO-misszióban Magyarország nem akar részt venni.

Az üzemanyagárakkal kapcsolatban Gulyás elismételte a Nagy Márton által szerdán már bejelentett döntést, melynek értelmében a kormány két hét haladékot adott az üzemanyag-kereskedőknek, arra, hogy a régiós átlag szintjére csökkentsék az áraikat, és amennyiben erre nem kerül sor, a kormány újra megtárgyalja a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét.

Gulyás Gergely három alkotmánymódosítási javaslatot jelentett be:

  • Az egyik módosítás a gyermekvédelmi törvények megerősítésével kapcsolatos: a javaslat kizárja a lehetőségét, hogy köztársasági elnöki kegyelmet kapjon az, aki kiskorú sérelmére követett el szexuális bűncselekményt vagy közreműködött ilyen bűncselekmény elkövetésében. A javaslat ugyanakkor eltörli a köztársasági elnöki döntéssel szembeni ellenjegyzést. A Fidesz-frakció javaslata ezt kiegészíti azzal, hogy nem évülnek el a pedofil jellegű szexuális bűncselekmények, nincs feltételes szabadlábra helyezés, nincs reintegrációs őrizet, és az elkövetők soha nem kaphatnak tiszta erkölcsi bizonyítványt – közölte.
  • A másik az EU-s hitelközösségre vonatkozik, amit a kormány ellenez: a javaslat kétharmados parlamenti döntéshez köti az uniós közös hitel felévtelét.
  • A harmadik a honvédségi csapatmozgásokat érinti. A magyar honvédség katonai műveleteiről, állomásozásáról, határátlépéssel járó csapatmozgásáról, külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteiről tartalmaz részletes szabályozást.

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy május 8-10. között Magyarországra látogat Hszi Csin-ping kínai elnök

Magyar Péter

A legutóbbi, április 11-ei kormányinfó azzal a rejtélyes, Magyar Péter politikai szerepvállalásával kapcsolatban tett kijelentéssel zárult Gulyás részéről, hogy “Nem szeretnék elemzői pozícióba kerülni, de úgy gondolom, hogy ami most történik, ahhoz nekem nincs közöm. Ha mégis, akkor nagyon hálásak lesznek nekem. Jól jegyezze meg mindenki”. A magyar sajtóban megindultak a találgatások, hogy mire gondolhatott valójában a miniszter, aki később több lap ezt firtató kérdésére sem adott a homályt eloszlató magyarázatot.

A mai kormányinfón az ATV újságírója, Csuhaj Ildikó ismét rákérdezett Gulyásnál, hogy mit jelentettek a szavai. Gulyás  – hasonlóan Orbán Viktornak a témával kapcsolatban szerdán adott rövid nyilatkozatához – azt válaszolta, “érdemes néhány hetet vagy esetleg két évet várni és akkor mindenki látni fogja, hogy ami most történik, az a baloldal problémája, a baloldalon zajlik a küzdelem. Minket ez nem érint. Ha igen, akkor alighanem kedvezően”. Csuhaj ekkor rákérdezett, hogy nem Magyar Péternek szánt fenyegetésként kell-e érteni a kijelentést, mint ahogyan a Tisza párt alelnöke fogalmazott korábban. A miniszter erre azt felelte:  “Magyar Péter ennyire nem hülye. Érti ő ezt”.

A 24.hu kérdésére válaszolva Gulyás elmondta, hogy szerinte Magyar Péter a ’90-es években SZDSZ-es volt, aztán Fideszes lett, most pedig ismét egy új korszaka van. Szerinte nehéz megmondani, ha valaki hosszú évek alatt megváltozik, akkor a korábban meghozott döntései helyesek voltak-e.

A 24.hu azt is megkérdezte a minisztertől, hogy miért beszélt Varga Judit arról, hogy Rogánék belenyúltak az ügyészségi iratokba. Gulyás azt válaszolta: a volt igazságügyi miniszter azért beszélt arról a korábbi férjének, Magyar Péternek arról, hogy Rogán Antal vagy az emberei belenyúltak az ügyészségi iratokba, hogy “minél előbb megszabaduljon tőle”.

A Blikk kérdésére Gulyás Gergely elmondta, az ügyészség a múlt héten tanúként hallgatta meg  Magyar Péter hangfelvételén elhangzottakkal kapcsolatban.

Az ominózus felvételen Varga Judit Rogán Antallal kapcsolatban azt mondta, “magukat kihúzatták” a Schadl-ügy irataiból, valamint “javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be”. Korábban Varga Juditot is tanúként hallgatta meg Központi Nyomozó Főügyészség. 

A kormányinfón elhangzottakról bővebben itt olvashatsz.

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter Gulyásnak: "Szégyelld magad!"

képcím

Gulyás Gergely: Orbán Viktor és Hszi Csin-ping délután...

képcím

Gulyás Gergely: Magyar Pétert nem Poloska Péterként ismertem