Magyar Péter hangfelvétele már az EU-s pénzekre is kihathat

Startlap - Startlap
Az uniós pénzek felülvizsgálatát kezdeményeznék Varga Judit kijelentéseivel kapcsolatban az Európai Parlamentben.

Az Európai Parlament elfogadta a jelenlegi parlamenti ciklus utolsó állásfoglalását, amelyben értékelte a demokrácia magyarországi helyzetét – írja a 444.hu

Mindez 399 szavazattal, 117 ellenében, 28 tartózkodás mellett jött létre. A szöveg jelentős hiányosságokat nehezményez az  igazságszolgáltatás, a korrupció és az összeférhetetlenség elleni harc, a médiaszabadság, az alapvető jogok, az alkotmányos és a választási rendszer, a civil társadalom működése, az EU pénzügyi érdekeinek védelme, valamint az egységes piac elveinek betartása terén. 

A nemzeti szuverenitás védelmében hozott törvény, valamint a Szuverenitásvédelmi Hivatal létrejöttét az Európai Parlament elítéli, mivel úgy véli, kiterjedt hatáskörök jöttek létre általa, kiépített szankciórendszerrel együtt. Ez pedig számos uniós jogszabály mellett alapjaiban sérti a demokrácia normáit is. 

A képviselők az állásfoglalásban arra kérik az Európai Bizottságot, hogy a törvény felfüggesztésénnek előkészítésére azonnal utasítsa az Európai Unió Bíróságát. Mindezt azért, mert a határozat szerint sérti a szabad és tisztességes választások irányvonalát. 

Ugyanakkora a képviselők sajnálattal veszik tudomásul, hogy Bizottság felszabadít Magyarország számára 10,2 milliárd eurónyi visszatartott EU-s forrást. Ezért az Európai Parlament az Európai Uniós Bírósághoz fordult. 

Úgy vélik , Varga Judit egykori magyar igazságügyi miniszter napvilágra került kijelentéseinek is arra kellene ösztönöznie a Bizottságot, hogy mérje fel újból az uniós pénzek kifizetését – áll az EP állásfoglalásában, amely kétséget kizáróan a Magyar Péter által közzétett hangfelvételre utal.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Holnap feljelentem Orbán Viktort - A hét hírei...

képcím

Időhúzással válaszolt a köztévé Magyar Péternek

képcím

Márciusban távozott a NER-közeli cégtől Magyar Péter