A kormány követeli az üzemanyagár csökkentését

Startlap - Startlap
A szerdai kormányülés után Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Karmelita kolostorban.

A kormány felszólítja az üzemanyagkereskedőket- és forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes módon igazítsák a régiós átlaghoz – mondta Nagy Márton a sajtótájékoztatón, írja a Telex.hu. Mindezt pedig a lehető leggyorsabban kell elvégezniük Nagy szerint, mert ha ez nem történik meg, akkor a kormány újra fogja tárgyalni a szabályozási eszközök bevezetésének lehetőségét, és ez alapján fog eljárni. 

A miniszter kitért arra is, hogy kormány és a Magyar Ásványolaj Szövetség között élő megállapodás van arra nézve, hogy a hazai üzemanyagáraknak a régiós árakhoz kell igazodniuk. 

Ennek mentén a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait figyelembevéve az üzemanyagárakat több lépcsőben csökkentette a Mol és több kereskedő is.

A kormány szerint ez érdemi lépés, mivel péntektől a gázolajért 633 forintot, a benzinért pedig 647 forintot kell fizetni, de nem elég, mivel a gázolaj literje még mindig 10 forinttal több a régiós átlagnál, a benzinnél pedig 27 forint a különbség. 

Nagy Márton egyértelművé tette: a forgalmazóktól azonnali árcsökkenést vár el a kormányt.

Két hét múlva, amikor ismét előveszik ezt a kérdést, akkor már “kemény eszközökkel be fog avatkozni” a kormány, ha az üzemanyag-kereskedők nem térnek vissza a régiós átlaghoz. 

A nemzetgazdasági miniszter már a múlt héten belengette egy esetleges üzemanyagárstop eljövetelét, egy keddi sajtóeseményen pedig egyértelműsítette: javasolni fogja az árakba történő beavatkozást a szerdai kormányülésen. 

Kedden egyértelműen a lehetőségek között említette a kiskereskedők profitjának mérséklését. Nagy szerint ugyanis az üzemanyag-kereskedők túl nagy árréssel dolgoznak. „Felbontjuk az árakat, és megnézzük, hogy ki a hibás. Aki a hibás, az fog fizetni” – egyszerűsítette le, miként is fognak eljárni.

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

.

Ez is érdekelhet

képcím

A Mol lesz az Újpest FC tulajdonosa

képcím

Bejelentést tett a MOL: változik az üzemanyagárak januári...

képcím

Nem volt Mol-alkalmazott a pakisztáni támadás helyszínén