Mi történt azóta, hogy Magyar Péter közzétette a hangfelvételt?

Startlap - Startlap
Magyar Péter kedd estére tüntetést hirdetett, Varga Judit szerint a volt férje több mint egy éve zsarolta a hangfelvétellel, amin arról beszélt, hogy Rogán Antalék kihúzatták magukat a Schadl-Völner-ügy vádiratából. Előkerült Gulyás Gergely, a kormányzati álláspont szerint "kipukkadt a lufi". Reagált az ügyészség is. Összefoglaltuk a kedd eddigi eseményeit.

Magyar Péter kedden reggel – mielőtt bement az ügyészségi tanúkihallgatására – nyilvánosságra hozta azt a hangfelvételt, amellyel állítása szerint bizonyítani tudja korábbi, a “Völner-Schadl és társai” ügyben tett állításait. 

A hangfelvétel

A nem egészen kétperces felvételen, amit Magyar Péter a lakásukon rögzített, az akkori feleségével, Varga Judit volt igazságügyi miniszterrel beszélget.

A felvételen hallható, ahogy Varga Judit Rogán Antallal kapcsolatban azt mondja, „magukat kihúzatták” a Schadl-ügy irataiból, valamint  “javasolták az ügyészeknek, hogy mit kéne kihúzni, de azt nem mind tartották be.” 

Magyar kérdésére, miszerint “az ügyészség független?” a  korábbi igazságügyi miniszter úgy válaszolt: “ez azért történhetett meg, mert az ügyészégen belül Polt (Polt Péter legfőbb ügyész – a szerk.) nem ura a helyzetnek.”  A felvételt itt lehet meghallgatni. Beszédes adat, hogy a YouTube-on is közzétett videó kedd délutánra már 337 ezer feletti megtekintésnél jár. 

Varga Judit: Döbbenet. Magyar Péter tényleg megtette. Ezzel zsarol több mint egy éve.

A hangfelvétel nyilvánosságra kerülése után Varga Judit Facebook-bejegyzésben reagált. Szerinte exférje – akinek “számtalan esélyt” adott az újrakezdésre “a kapcsolati erőszak szörnyű évei során” –, “hazudik és manipulál”. Varga azt állítja a posztban, hogy házasságuk alatt többször is verbális és fizikai erőszak áldozata volt, és ennek szemléltetésére részletesen felidézett egy konkrét esetet is, amelyet követően bejelentette, hogy válni akar.

Varga szerint Magyar először könyörgött, hogy ne váljanak el, majd átváltott fenyegetőzésbe.  “Ennek a felvételnek is ez a kontextusa. Ő már készült. Nem a családja vagy a felesége megvédésére, hanem a kegyetlen zsarolására. Mert nem hagyhatta, hogy a számára mindent biztosító gazdatest levágja magáról az indáit” – írta Varga. 

Magyar Péter Varga Juditnak: Te is tudtad, hogy a maffiának dolgozol

Varga bejegyzésére Magyar Facebook-oldalán gyorsan érkezett a reakció, a jogász akkor még az ügyészségen tartózkodott. Volt felesége posztjával kapcsolatban úgy fogalmazott: “Az ebben leírtak természetesen nem igazak, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásnak minősülnek.” Magyar azt is írta: “Nem, Judit, te nem azért mondtad ezeket, mert ezt akartam volna hallani, hanem azért mert te is tudtad, hogy a maffiának dolgozol.” 

Előkerült Gulyás Gergely, ismertette a kormány álláspontját

A Miniszterelnökséget vezető miniszter  a műtétje után lábadozik, több hét után most először állt a nyilvánosság elé, hogy reagáljon Magyar hangfelvételére.  “Sok hűhó semmiért” című posztjában úgy fogalmazott: “Kipukkadt a lufi! Egy megfélemlített feleséggel folytatott családi vitának semmi köze a közélethez.Magyar Péter az új Márki-Zay! Csak annyi különbség, hogy Márki-Zay Péter nem terrorizálta a feleségét!” 

Varga Judit igazságügyi miniszter állításai több kérdést is felvetnek, így a Telex több levélben is kereste a kormányt, például azt is megkérdezték, hogy tudott-e arról a kormány, amit Varga Judit a bejegyzésében állít, hogy bántalmazó kapcsolatban élt.  Feltették azt a kérdést is: “nem gondolják, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ha egy regnáló minisztert bántalmaz a házastársa?” Az összes levelükre azt a választ kapták a Kormányzati Tájékoztatási Központtól, hogy „a kormány álláspontját Gulyás Gergely miniszter ismertette”, és elküldték nekik a videó Facebook-linkjét.

Magyar Péter tüntetést hirdetett kedd estére

Az ügyészségi meghallgatását követően sajtótájékoztatóján Magyar bejelentette, hogy kedden este 18 órára a Legfőbb Ügyészség Markó utcai épülete elé várja tüntetésre a követőit, ahonnan a Kossuth térre akar átvonulni.


“Követeljük ennek az ügynek a független, objektív, politikai befolyásolástól mentes kivizsgálását, a valódi felelősök megbüntetését és minden szükséges tanú meghallgatását. És hogy ha ott összegyűltünk, akkor utána sétáljunk át békésen a Kossuth térre, és követeljük a kormány lemondását, és mondjuk azt ki, hogy eddig és ne tovább” – üzente Magyar. A meghallgatásról bővebben itt írtunk.

Reagált az ügyészség: Polt Péter nem uralja az ügyészséget, hanem vezeti és irányítja

“Helytálló az a hangfelvételen szereplő megállapítás, amely szerint dr. Polt Péter legfőbb ügyész nem uralja az ügyészséget. A legfőbb ügyész vezeti és irányítja Magyarország Ügyészségét, ahol a törvények uralma érvényesül” – olvasható az ügyészség kedd délutáni közleményében.

Mint írják, az ügyészség valamennyi, a felvételen és a Magyar Péter tanúkihallgatásán elhangzott állítást elemzi, értékeli és további bizonyítási cselekményeket végez. 

Ismételten szükséges rámutatni arra, hogy ügyészségi iratok eltüntetése, átírása nem csak jogi, hanem fizikai képtelenség is. Valamennyi, az ügyészségen megjelenő adat, és annak sorsa keletkezésétől kezdve dokumentálva van, ráadásul ezek az adatok nem csak egy helyen vannak tárolva, hanem megjelennek más szervek adattárában is, beleértve a nyomozási bírókat vagy a titkos műveleteket végző szerveket. Minden, az úgynevezett Völner-Schadl ügyben keletkezett dokumentum sorsa ismert, az adatokból feltárható valamennyi cselekmény vizsgálata a vonatkozó törvényeknek megfelelően megtörtént, vagy folyamatban van” – írták.

Kicsoda Martonovics Detti?

A Magyar Péter által közzétett hangfelvétel szerint Martonovics Bernadett kormányfőtanácsos is tudott arról, hogy Rogán Antalék „kihúzatták magukat” a Schadl-ügy ügyészségi irataiból. Az igazságügyi tárcánál egykor fontos posztot betöltő nő neve a nyomozati iratokban többször felbukkan. A 24.hu írásában olvasható, hogy ki is ő valójában.

További hírek a témában:

Címlapfotó forrása: Magyar Péter Facebook-oldala

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Holnap feljelentem Orbán Viktort - A hét hírei...

képcím

Időhúzással válaszolt a köztévé Magyar Péternek

képcím

Márciusban távozott a NER-közeli cégtől Magyar Péter