Karácsony Gergely: Itt az ideje, hogy elkezdjük visszafoglalni a hazánkat

Startlap - Startlap
Budapest Köztársaság címmel tartott ünnepi nagygyűlést civil és diákszervezetekkel közösen a fővárosi önkormányzat. Navalnij özvegye videóban beszélt a tüntetésen, Karácsony Gergely felszólalása előtt.

Julija Navalnaja, Alekszej Navalnij özvegye arról beszélt videóüzenetében, férje a demokráciáért, a tisztességes választásokért harcolt, azért, hogy Oroszországban is úgy éljenek, mint egy normális európai országban.  

“A férjem egy rendkívül erős és nagy hatású ember volt. Emberek milliói álltak mögötte” – fogalmazott, hozzátéve, ezt Putyin nem tudta elviselni. “Sajnos kiderült, hogy Putyin egyik politikai cinkosa Orbán Viktor, ezt ti mindenkinél jobban tudjátok” – mondta.

“Putyin tudja, hogy vannak hűséges szövetségesei Európában, akik segítenek neki aláásni az európai egységet, ezért nem fél a következményektől, érinthetetlennek érzi magát, mert a barátai fedezik őt” – fogalmazott Navalnaja.

“Van egy gondolat, amit mindig hangsúlyozok a beszédeimben: Putyin nem Oroszország, és Oroszország nem Putyin.” (..) “És Magyarország nem Orbán. Jegyezzétek meg, hogy mögöttetek állunk az országotokért folytatott harcban” – üzente a tüntetőknek Navalnij özvegye.

észtvevők a Fővárosi Önkormányzat civil és diákszervezetekkel közösen tartott, Budapest Köztársaság elnevezésű ünnepi nagygyűlésén az Erzsébet-híd pesti hídfőjénél az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulóján, 2024. március 15-én.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Karácsony:  Az elfojtott igazság olyan erővel tört a felszínre, hogy beleremegett a rendszer

Karácsony Gergely azzal kezdte beszédét, hogy Navalnijt a világ szabadabbik részén mindenki tisztelte. “Tiszteltük az embert, aki a hazugság és az erőszak rendszerében szenvedett. Aki annyira szerette a hazáját, hogy hazament oda meghalni, hiszen pontosan tudta, hogy mi vár rá a putyini Oroszországban: börtön és halál” – mondta, és hozzátette, amikor a magyar Parlamentben egy perc néma csönddel adóztak Navalnij emlékének, a kormánypárti tisztviselők nem álltak fel, vele ellentétben.

Azok, akik ma Putyint választják Navalnij helyett, akármiről is szónokoljanak a Nemzeti Múzeum lépcsőjén, akármekkora kokárdát tűzhetnek magukra, akármennyi nemzeti színű zászlót is lobogtatnak, és akármennyi pénzt is költenek a forradalomról szóló kurzusfilmre, azok nem a magyar szabadságért harcolnak

– fogalmazott a főpolgármester.

“Nem kell annyira bátornak lennünk, mint amennyire Navalnij volt. Magyarország nem Oroszország. Még. De napról napra közelít felé – folytatta.

Itt az ideje, hogy mi is összeszedjük a bátorságunkat és elkezdjük visszafoglalni a saját hazánkat. Mert ahogy a mondás tartja, gyáva népnek nincs hazája.

“Tisztelet a bátraknak, tisztelet Ádám Zoltánnak, aki nem hagyta, hogy az egyetemén más szabályok vonatkozzanak a kormányközeli milliárdos gyerekekre, mint mindenki másra. Tisztelet minden diáknak, akik kiállnak a tanáraikért, kiállnak egymásért és kiállnak a jövőért. Tisztelet a bicskei gyermekotthon két volt nevelőjének, akik hajlandók voltak elmondani bő tíz évvel ezelőtt az akkori fenntartónak, a fővárosi önkormányzatnak, hogy milyen szörnyűségek történnek az otthon falai között. “Akkor nem hallgattak rájuk, de tíz évvel később az elfojtott igazság olyan erővel tört a felszínre, hogy beleremegett a rendszer” – mondta Karácsony.

Az, hogy ma már Magyarország nem köztársaság, abból látszik, olyan elnöke lehetett, aki kegyelmet adott egy pedofil bűnsegédnek. Ez nem a rendszer hibája, ez a rendszer maga

– mondta.

A magyar kormány nem foglalkozik a reménytelen helyzetben lévő emberekkel – húzta alá Karácsony. Példaként említette a pedagógusokat, a diákokat, az állami gondozottakat, a fogyatékossággal élőket, a szegényeket és a hajléktalanokat, és azokat, akik “máshogy szeretnek”. Mint mondta, helyettük a kormány a “figyelmet és a kegyelmet maguknak osztogatja”.

“A kegyelmi üggyel azonban a rendszer leleplezte önmagát, most recseg és ropog, és egyszer vége lesz.” Hogy pontosan mikor, azt nem tudja megmondani, de azt érzi, tudja és látja, hogy a magyarok fellázadtak. Hogy egyre többen szedik össze a bátorságukat, hogy visszafoglalja a saját hazáját.

“A nemzet fővárosának lenni különös felelősség, mert egyszerre kell helytállnunk magunkért és az országért. Őrizni a szabadság lángját akkor is, amikor az máshol már kialudni látszik. Köztársaságot teremteni egy olyan országban, ahol a magánérdekek uralkodnak. Mert ma az állam köztársaság helyett legfeljebb részvénytársaság” – mondta Karácsony.

Karácsony: Budapest köztársaság

“Az önkormányzatok, vagy legalábbis egy részük, ma az állam egyetlen olyan területe, amely nem uralkodni, hanem szolgálni akar. Bő négy évvel ezelőtt, a budapestiek és sok más magyar város és falu polgárai úgy döntöttek, hogy visszaszerzik a településeket a hatalomtól. A hatalom embereit leváltotta az emberek hatalma. Ma Budapesten nem az ellenzék van hatalmon, ma Budapesten a budapestiek vannak hatalmon, mert Budapest köztársaság.

A fővárosi önkormányzat civil és diákszervezetekkel közösen tartott rendezvényén az ellenzéki politikus hangsúlyozta, ez nem azt jelenti, hogy a főváros hátat akar fordítani az országnak, hanem azt, hogy “a köztársasági gondolatnak nyújt menedéket”.

A júniusi önkormányzati választások kapcsán azt mondta, sokan elégedetlenek a kormánnyal, de az ellenzékkel is. Az önkormányzati választás azonban nem a pártokról szól, hanem a helyi közösségekről – emelte ki Karácsony Gergely.

A budapestieknek könnyű dolguk lesz a választással – mondta -, mert a fővárosiak számára a kormánynak csak hadüzenete van. Itt jelen vannak azok az értékek, amelyek tagadására építi a kormány a politikáját – hangoztatta.

Úgy fogalmazott, főpolgármesterként a következő öt évben “életigenlő politikát” akar folytatni, amelynek a középpontjában az egészségügy áll: az egészséges utcák, az egészséges lakhatás és az egészséges levegő. Június 9-én mindenkinek el kell mennie szavazni, mert akkor Budapest marad a “köztársaság őre” – hangsúlyozta.

Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd

Ez is érdekelhet

képcím

Orbán Viktor nem akármilyen fotókkal üzent az érettségizőknek

képcím

Erős fotókon Magyar Péter debreceni tüntetése

képcím

Magyar Péter a debreceni tüntetésen: Feloszlatjuk az...