Vigyázat, a rendőrség nevében küldenek SMS-t csalók

Startlap - Startlap
Az elmúlt hetekben szerkesztőségünk több tagja is kapott különböző adathalász spam-üzeneket és e-maileket. A mai napon azonban különösen messzire mentek a csalók: a rendőrség nevében küldtek kamu-smst.

Nemrég a Magyar Posta és csomagküldő szolgálatok nevében küldtek adathalász SMS-eket küldenek ismeretlenek, most pedig egyenesen a rendőrség nevében próbálkoznak csalók. Munkatársunk legutóbb az alábbi szöveges üzenetet kapta a telefonjára: 

RENDORSEG: 4550 Ft-os késedelmes fizetése van, tekintse meg a HU827494731 szamu szabálysértési aktajat” – olvasható az sms-ben, majd egy link is látható a szöveges üzenetben, amire senki ne kattintson rá, ha ilyen üzenetet kap: 

 

Csaló sms a rendőrség nevében
Fotó: Startlap

Az adathalászok tehát valótlan késedelmi felkérést küldtek a rendőrség nevében, így próbáltak meg jogtalanul személyes adatokat megszerezni. magyar hívószámról próbálkoztak.

Ha hasonló üzenetet kapunk, a link leírásának ellenőrzésével hamar kiderül, hogy az URL  nem a rendőrség hivatalos honlapjára vezet. Ezek a csaló linkek többféleképpen működhetnek: van, amelyik oldalon egyszerűen csak a felhasználói adatainkat próbálják begyűjteni, de az is előfordulhat, hogy a kattintással kémprogram kerül a telefonunkra.

A kihivott.hu-n aznap, mikor munkatársunk is megkapta az sms-t, a fenti számra száznál is több keresés érkezett. A legtöbb hozzászóló ugyanezt az ügyiratszámot kapta meg. 

Az ügyben kerestük a rendőrséget. Mint elmondták, tudnak a visszaélésről, épp ezért igyekeznek minél szélesebb körben felhívni az állampolgárok figyelmét a különböző csalástípusokra. 

“Tavaly az elkövetett csalások 70 százalékát, mintegy 14 ezret az online térben követtek el a csalók, az informatikai rendszerek felhasználásával elkövetett csalások száma pedig négyezerről nyolcezerre nőtt. A rendőrség tavaly indította el Mátrix elnevezésű programját, amelynek keretében egy 300 nyomozóból álló hálózat vette fel a harcot az online csalókkal. Az egész országot behálózó bűncselekménysorozatok nyomozását központi Kiberstartégiai Osztály koordinálja, melynek munkatársai kapcsolatot tartanak a külföldi hatóságokkal is” – árulták el szerkesztőségünk kérdésére.

Ha valaki hasonló spam-et kap, semmiképpen se kattintson a linkre és ne adja meg személyes és banki adatait!

Ez is érdekelhet

képcím

Tagadja a rendőrség Magyar Péter állítását

képcím

Nyomoz a rendőrség a Richter Cirkuszban történt súlyos baleset...

képcím

Tömeges iskolai rosszullét: a gondnok okozta, "heccből" nem szólt...