Inkább széken aludjanak a szülők, de a civilek által adományozott kempingágyakat nem kéri a Heim Pál

Startlap - Startlap
Pedig az Emmi is jelezte, hogy az intézménynek szüksége lenne a felajánlásra.

A Heim Pál Gyermekkórház nem kért abból a civil kezdeményezésből, amelynek keretében összecsukható tábori ágyakat biztosítanak azoknak a szülőknek, akik kénytelenek a földön, vagy székeken aludni kórházban fekvő beteg gyerekük mellett – írja a 444.hu.

Az Orosvári Zsolt fejéből kipattant ötlet rövid időn belül számos támogatót szerzett, és sikerült megvásárolniuk egy csomó kempingágyat, amiket aztán kiotsztottak a jelentkező egészségügyi intézményeknek.

A programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta: az év elején megküldtek egy részletes listát arról, hogy pontosan melyik kórházaknak lenne szüksége a pótágyakra. A listán a Heim Pál is rajta volt, ahová végül 20 ágyat küldtek Orosváriék. A portál rákérdezett a gyermekkórháznál, hogy mégis miért szeretnék visszaküldeni a felajánlást. Válaszukban arról írtak, hogy a probléma az ágyak méretével van:

Ezek az ágyak méretük miatt nem férnek el és akadályozzák a beteg gyermekek megközelítését és ellátását, szerkezetük miatt sérülés és botlást veszélyt jelenthetnek az ellátó személyzet és gyermekek számára, emellett nehezítik a kórtermek takarítását. Az anyás ágyakkal kapcsolatos korábbi felmérések kapcsán Intézményünk külön jelezte, hogy csak azokban a kórtermekben nincsen anyás ágyunk ahol azok hely hiány miatt biztonságosan nem helyezhetők el, ezeken a helyeken a szülők elhelyezésére más megoldásokat próbálunk keresni.

Ezzel az érveléssel csak az a baj, hogy a kórtermeket nyilván nem éjjel takarítják, és az adományozott fekvőalkalmatosságok nappalra összecsukhatók, továbbá kétséges a helyhiány is. Fotók bizonyítják ugyanis, hogy eddig is földre helyezett matracokon, pokrócokon pihentek éjjelente a szülők, amiknek az alapterülete nem kisebb egy tábori ágyénál.

A levélből az derül ki, hogy az intézményben “ugyancsak betegbiztonsági és higiéniás okból nem engedélyezett a földön alvás”. Azoknak, akiknek nem jutott anyás ágy, de nem szeretné magára hagyni éjszakára a gyermekét – és a rend kedvéért jegyezzük meg, hogy helyesebb lenne szülős ágyról beszélni – marad a szék:

Azok az édesanyák, akiknek a gyermekét nem tudjuk, férőhely hiányában, anyás szobában elhelyezni, éjjel a betegágyak mellett elhelyezett ülőalkalmatosságokon pihenhetnek, vagy igénybe vehetik az Anyaszálláson történő elhelyezést.

Ez is érdekelhet

képcím

Pénzért nyugodhat meg, aki Sinopharmot kapott

képcím

Már csecsemők is fekszenek a Heim Pálban koronavírus miatt

képcím

Kifogyott az ukrán repülőből az üzemanyag, többen meghaltak