Ha nem lesz elegendő érsebész, akkor marad az amputálós hentesmeló

A keringési problémákat kezelni képes érsebészek hiányában a végtagok eltávolítása jelenti az alternatívát.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2019-02-26 10:10

A Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház épülete MTI Fotó: Nagy Lajos

Gyenge válasz az érsebészetek centralizációja a szakorvosok hiányára. A kevés érsebész akkor sem menthet több lábat, ha együtt rendel. Legfeljebb tüneti terápiának elegendő az az intézkedés, amivel az egészségügyért felelős államtitkár a minap reagált a napokban ismét nyilvánvalóvá vált országos érsebész hiányra – írja a Népszava.

Orvoshiány

Alig pár napon belül derült ki, hogy  orvoshiány miatt a fővárosi Péterfy Sándor utcai kórház és a veszprémi megyei kórház is kénytelen korlátozni az érsebészeti ellátását. Az erre szinte rögtön reagáló EMMI államtitkár megoldásai javaslata a centralizáció volna, ami maximum tűzoltásnak elegendő, míg a problémát előidéző tendenciák velünk maradnak.

A matek nem hazudik

A Magyar Orvos című szakmai lap legfrissebb száma, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Érsebészeti és Angiológiai Tagozatának felmérését ismerteti. Ők tavaly mindösszesen 119 olyan sebészt találtak, aki végez valamilyen szintű érsebészeti ellátást, ám közöttük mindössze 71 olyan orvos volt, aki teljes munkaidejét erre a feladatra használhatta. Ezzel egyidejűleg az is ismert, hogy az érsebészeti ellátás kifogástalan működéséhez legalább 180 szakorvosra lenne szükség. Ehhez még hozzájön az is, hogy évente 15 ezer beavatkozást kellene végrehajtaniuk, viszont a jelenlegi feltételek mellett csak 9500-ra van kapacitás.

Öregedő orvosok

A probléma másik szeletét pedig az jelenti, hogy az ebben a szakágban praktizáló magyar orvosok jelenlegi átlagéletkora 53,5 év, 30 és 40 év közötti szakemberből mindössze 16 van az országban. A következő hat évben körülbelül 33 orvos szerezhet szakvizsgát, azaz több érsebész velük sem lesz, legfeljebb – ha közülük senki nem megy külföldre dolgozni – épphogy pótolják a munkát abbahagyó idős orvosokat.

Óriási lemaradásban vagyunk

Magyarországon világviszonylatban is nagyon magas az amputációk száma, évente közel 7000 végtag teljes, vagy részleges eltávolítása történik meg keringészavar miatt. Ez két és félszerese az európai átlagnak. Például Szlovákiában lakosság arányosan negyedével kevesebbszer vágnak le lábat, és a fejlettebb országokban – Ausztriában, Finnországban, Spanyolországban – ez a szám fele, harmada a hazainak. Az említett országok jobb eredményei pedig annak köszönhetőek, hogy ott időben felismerik és kezelik az erek betegségeit – írja a lap.

Mai nap hírei

Legutóbb Gyurcsány kormánya csinált ekkora hiányt, mint most Orbáné

168ora.hu4 órája

3 daganattípus, amelyet örökölhetünk

napidoktor.hu5 órája

Rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter a vakcinákról

demokrata.hu11 órája

Brókerbotrány: nincsen felelőssége az államnak

tozsdeforum.hu11 órája

Az Alaptörvény szerinti tulajdonhoz való jogot sérti

transpack.hu12 órája

Christoph Európa felé tart

koponyeg.hu12 órája

Megszakad a szív: egy szánkó vetett véget a 18 éves fiú életének

metropol.hu13 órája

Vilmos herceg alkalmazottja 10 hónap után felállt: mi történhetett?

joy.hu16 órája