Kiemelt Hírek 2019. március 26.

A szülők ötöde visszautasítja a gyermekének ingyenesen beadható HPV elleni védőoltást

Startlap Kiemelt Hírek 2019. március 26.
Magyarországon a méhnyakrák vezető haláloknak számít.

A szülők ötöde nem kérte ebben a tanévben a humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltást hetedikes lányának. Idén 8710-en utasították vissza az ingyenes vakcinát, ami javulást jelent a tavalyi 10 ezerhez képest, de még így is meglehetősen magas szám.

Az idei tanévben a védőoltásra jogosult lányok száma 46 ezer volt. Az iskola-egészségügyi szolgálatokhoz 45 724 szülői nyilatkozat érkezett vissza, közülük 422 szülő azért nem kérte a vakcinát, mert gyermeke korábban már megkapta az oltást.

Tavaly ősszel 36 974 lánynál kezdték meg az oltási sorozatot. Így a korábbi évekhez képest javultak Magyarországon a HPV-átoltottsági adatok, az idei tanévben már 78 százalék körül van, míg korábban 74-75 százalékon állt.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ adatai szerint a HPV elleni oltási kampányokat bevezető európai országok között az átoltottság eléri a 75 százalékot.

Magyarországon a méhnyakrák vezető haláloknak számít, a mellrák után a második leggyakoribb nemi szervi daganat. Évente 1200-1300 nőnél diagnosztizálnak méhnyakrákot, az érintettek fele életét veszti a daganatos megbetegedés miatt.

 

 

Forrás: MTI

Keresés az oldalon