Kiemelt Hírek 2019. március 20.

Bárányhimlővel került kórházba az olasz bárányhimlőoltás-ellenes aktivista

Startlap Kiemelt Hírek 2019. március 20.
Pech.

Bárányhimlővel került kórházba a kötelező védőoltások egyik nagy kritikusa, Massimiliano Fedriga, az olaszországi Friuli-Venezia Giulia régió elnöke és a jobboldali Északi Liga párt tagja – írja az Independent.

2017-ben lépett hatályba a Lorenzin-rendeletnek nevezett jogszabály, mely szerint kötelező beadni a gyerekeknek a védőoltásokat (12-féle betegség, köztük a bárányhimlő ellen is), ellenkező esetben kitilthatók az oktatási intézményekből, illetve a szülőknek bírságot kell fizetniük.

Bár Fedriga beoltatta gyerekeit, de véleménye szerint messze nem ez a legjobb módszer, hogy az olasz kormány ráerőlteti mindenkire az oltásokat. Egy interjúban „sztálinistának” nevezte a rendeletet.

A politikus maga jelentette be, hogy bárányhimlővel került kórházba, ami után meg is kapta kommentekben, hogy valószínűleg ez nem fordult volna elő, ha nem lenne oltásellenes. Erre azzal vágott vissza, hogy ő nem oltásellenes, csak a Lorenzin-rendeletet nem támogatja.

Roberto Buroni, egy ismert olasz mikrobiológus Fedriga esetével hívta fel a figyelmet arra, hogy ez is bizonyítja, hogy a felnőttkori oltásoknak is van jelentősége, hiszen azért kapta el a betegséget, mert gyerekkorában sem lett beoltva, felnőttként viszont bármikor kérhette volna.

 

Keresés az oldalon