Kütyü 2019. szeptember 10.

A legjobb monitorok

Marci Kütyü 2019. szeptember 10.
A monitor mindenképpen jobb választás a tévével szemben abban az esetben, ha nincs kábeltévé előfizetésünk és a 21. század embereként inkább online folytatunk mindenféle médiafogyasztós tevékenységet. Nem elhanyagolandó az sem, hogy a monitorok lényegesen olcsóbbak.

Az is igaz azonban, hogy nem feltétlenül van értelme ezt az egészet felhúzni egy monitorok vs. tévék meccsre, hiszen a két termék tök másra való, ám ha nem ragaszkodunk a tévézés életérzéséhez, viszont filmeket/sorozatokat nézni viszont szeretünk, akkor tökéletesen ki lehet váltani az előbbivel az utóbbit.

Így válasszuk ki a megfelelőt

Persze itt is tanácsos figyelembe venni néhány szempontot, mielőtt rávetődnénk egy random webshopra és megrendelnénk az első kezünk ügyébe eső monitort.

Érdemes tehát mindenek előtt feltennünk a kérdést, hogy tulajdonképpen minek is kell nekünk egy monitor, mire akarjuk használni?

Ha mezei felhasználók vagyunk, akiknek túl komoly igényeik nincsenek, mert jobbára irodai jellegű munkát végeznénk rajta, esetleg esténként megnéznénk egy bármilyen filmet és talán játszogatnánk is rajta valamicskét, de nem vagyunk fanatikusan rágyógyulva egyik szórakoztató opcióra sem, akkor tulajdonképpen csak a méretén kell elgondolkodni, illetve azon, hogy akarunk-e HD-ban filmeket nézni.

Trükkösebb a dolog akkor, ha a frissebb játékokkal is szeretünk időt tölteni, mivel itt már azért fontosabb szerepeket kapnak az olyan dolgok, mint a felbontás, a másodpercenkénti képfrissítés, illetve a panel típusa. Talán ezek közül a panel az, ami nem magától értetődő, a monitorokba háromféle panelt építhetnek, és ezek felelnek azért, hogy mennyire élénk színekkel operál a készülék, illetve ezek felelnek a betekintési szög (milyen minőségben látható a kép, ha nem direkt szemből, hanem oldalról, alulról, vagy felülről nézzük) méretéért is. Ezek a TN (ez van az alapmonitorokban, játékhoz megfelelő, de a tompább színvilága, illetve az alacsony betekintési szöge alkalmatlanná teszi a grafikai munkákra és filmet nézni rajta se túl nagy élmény), a VA (mindenből a középkategória) és az IPS (minden csúcs, de cserébe nagyon drága).

Fontos még tudni, hogy a játékok, illetve a képes-videós munkavégzés esetében egyáltalán nem a monitor lesz a döntő tényező, hanem a számítógép és azon belül is a videokártya. 

Magyarán hiába veszünk meg egy drágább 4k-s monitort, ha a videokártyánk a FullHD-nál is már az életéért küzd. 

A legjobb tanács, amit ilyenkor adni lehet, hogy pontosan ismernünk kell a számítógépünk paramétereit és képességeit, mielőtt monitort akarnánk vásárolni, különben, hogy egy ideillő bibliai fordulattal éljünk, „lészen sírás és fogaknak csikorgatása.”

Az alapjáraton mindenes

Samsung S24D330 Monitor

FullHD; 60HZ; TN panel; 60 cm átmérő; Ára: Kb. 30 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert tud mindent, amit egy alapszintű monitornak kell, tökéletesen használható akár munkára vagy szórakozásra. Alacsony válaszidővel operál, tudja a FullHD-t, kb. 60 centi átmérőjű, szóval remek kis asztali monitorként funkcionál.

Hátrányok

A már fentebb taglalt panelek közül TN-el rendelkezik, ami önmagában még nem lenne probléma, megnézve a termék árát, viszont ront a helyzeten, hogy a monitort nem lehet se dönteni, se a magasságát állítani, ami így már elég kellemetlen dolog.

Kiknek ajánljuk?

Magányos filmnézőknek, illetve bárkinek, akinek irodai jellegű munkát kell végeznie, és azoknak is, akik, ugyan szeretnek játszani, de nem hardcore gamerek.

A türelmes gamerek olcsó barátja

GABA GL-2701FHD Monitor

Kb. 70 centis átmérő; IPS panel; 144HZ; FullHD; Ára: Kb. 60 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

FullHD, 144HZ (képfrissítés/másodperc), IPS panel, mindez megfizethető áron, ráadásul kis híján 70 centis átmérővel. Játékra talán az egyik legjobb választás, a maga árkategóriájában meg holtbiztosan az. Mindezek mellett még a fogyasztása is relatív alacsony. Mivel egy nem túl ismert cég gyártmánya, ezért érthető, ha az ember bizalmatlan vele szemben, ezt próbálják ellensúlyozni az alacsony árral, az izmos teljesítménnyel és a három év gyártói garanciával.

Hátrányok

Kell hozzá a türelem, ugyanis a monitor alapbeállításai meglehetősen sajátosra sikeredtek és akkor járunk a legjobban, ha mi magunk (vagy egy ehhez értő haverunkkal) végezzük el a kép-szín-fénybeállításokat. Ez bizony időigényes móka lesz, de ennyi pénzért ne várjuk el, hogy táltosparipa ugorjon elő a csomagolódobozból.

Kiknek ajánljuk?

Türelmes gamereknek.

Videósok, fotósok, könyvmolyok és újságírók monitorja

LG 29UM59A-P Monitor

Kb. 70 centis átmérő; 75 HZ; IPS panel; Ultra Wide felbontás; Ára: Kb. 65 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A kb. 75 centis átmérőjével, a 75HZ-es képfrissítési arányával, illetve a beleszerelt IPS panellel, meg az Ultra Wide felbontásával (2560 x 1080) jó kis készülék lehet ez a játékosok számára, de ugyanilyen hasznos azoknak is, akik videó, illetve képszerkesztéssel keresik a kenyerüket. Külön plusz pont, hogy van rajta olvasómód, ami azt jelenti, hogy ha munkánkból adódóan, vagy, csak azért mert odáig vagyunk az e-könyvekért, sok időt töltünk a képernyőn való olvasással, ez a funkció megkímél minket a szemfáradság kellemetlen tüneteitől.

Hátrányok

Nagy monitorról van szó, ezért nehéz, így problémás a cipelése. Sokszor nem tűnik túl stabilnak, bár eddig még nem borult rá senkire, illetve a fényes, sima képernyő igen jó porgyűjtő.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik képekkel, illetve videókkal dolgoznak, valamint azoknak, akik sokat olvasnak a gép előtt.

A megszállott gamer versenyautója

Dell Alienware AW2518HF

Kb. 60 centis átmérő; FullHD; TN panel; 240 HZ; Ára: Kb. 115 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Az e-sportok megszállottjainak, no meg a keményvonalasabb gamereknek ez a modell lesz a tökéletes választás. Remekül elfér az asztalon a maga 60 centis átmérőjével, nevetségesen alacsony válaszidővel rendelkezik, FullHD, 240HZ, tulajdonképpen minden porcikáját játékra tervezték.

Hátrányok

A TN panel és a monitor felbontása tűnhet gagyinak, de tisztában kell azzal lenni, hogy ebben az esetben ez is a koncepció részét képezi. Kicsit olyan ez, mint amikor egy sportkocsi esetében beáldozzuk a kényelmet, meg a rendelkezésre álló helyet az elérhető maximális sebesség érdekében. És persze mint úgy általában a sportkocsik, ez sem olcsó.

Kiknek ajánljuk?

Kemény gamereknek és e-sportolóknak.

A nagydarab

AOC CQ32G1 Monitor

Kb. 80 centis átmérő; WQHD; VA panel; 144 HZ; Ára: Kb. 110 000 Ft.

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A kb. 80 centis átmérő, a VA panel, a WQHD felbontás (2560 x 1440), a 144 HZ, mind azt mutatják, hogy újfent egy játékra és komolyabb grafikai munkákra használható monitorral van dolgunk. Ezt igazolja az ívelt képernyő is, melyet kifejezetten a játékélmény fokozása és a szemfáradás kiküszöbölése végett alkottak meg.

Hátrányok

A VA panelek hajlamosak szellemképeket generálni, ezt ugyan különböző népi praktikákkal lehet orvosolni, de a dolog vége szinte mindig a fényerő rovására kötött kompromisszum lesz. További kellemetlenség, hogy az állványa fix, így a monitor magassága sem állítható.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik szeretnek kettesben, hármasban játszani, illetve filmeket nézni.

Keresés az oldalon