5 ősszel érkező számítógépes játék, ami szebbé teszi a gamerek karácsonyát

Balázs
Az év vége mindig izgalmas játékfronton, lássuk, mit tartogatnak számunkra 2021 utolsó hónapjai!

Hagyományosan az év utolsó negyede mindig erős címekben a játékok területén is, nem volt ez másként tavaly sem, amikor a Cyberpunk 2077 és az Assassin’s Creed Valhalla húzták be a szezont és ez a trend nem látszik változni most sem. Úgyhogy épp itt az ideje átnézni és kitalálni, hogy miket szerzünk be az évvégi játékdömping ígéretesebbnél ígéretesebb darabjai közül. Karácsonyra ideális választás lehet bármelyik játék a gamerek számára. 

1. Age of Empires IV (Platform: PC, Xbox)

A hagyományos gyűjtögetős stratégiai játékok, kockanevén RTS-ek rajongói egészen biztosan tűkön ülve vágják már a centit az Age of Empires IV október végi megjelenéséig. Az első és legfontosabb jó hír a játékkal kapcsolatban, hogy a sokak életét megkeserítő videokártya válság vélhetően nem lesz erre hatással, mivel egyáltalán nem lesz szükségünk egy erőműre a futtatásához.

Olyannyira nem, hogy a minimális grafikai követelményeket egy integrált videokártyával is meg lehet ugrani.

Magáról a játékról egyelőre annyit lehet tudni, hogy egyelőre nyolc birodalom közül választhatunk (Kína, Delhi Szultanátus, Anglia, Mongol Birodalom, Franciaország, Abbászida Birodalom, Német-Római Császárság, Rusz), illetve négy hadjáratot tolhatunk benne végig. Ezekben küzdhetünk Hódító Vilmossal Anglia trónjáért, részt vehetünk a százéves háborúban, világbirodalmat építhetünk ki a mongolokkal, vagy egy jelentéktelen orosz kisvárosból, Moszkvából megcsinálhatjuk a harmadik Rómát.

2. ICARUS (Platform: PC, Xbox, PS5)

Az utóbbi időben több olyan játék is kijött, ami arról szól, hogy kiraknak minket a pusztába egy szál gatyában és próbáljunk életben maradni egy meglehetősen kihívásokkal teli, veszélyes környezetben. Ilyen volt például a Green Hell, de bizonyos szempontból hasonló a nemrég megjelent Medieval Dynasty is.  Az ICARUS csavar egyet ezen a felálláson, hiszen itt nem egyetlen helyszínen zajlik a játék, hanem rögtön kettőn.

Az alapsztori annyi, hogy egy űrhajón vagyunk, ahonnan egy fura, idegen bolygóra kell lemennünk mindenféle cuccokért, erőforrásokért, stb. és természetesen mindezt időre kell tennünk, a játék hossza a feladat bonyolultságától függ, tarthat pár tíz perctől akár napokig is.

Persze a bolygó éghajlatában és élővilágában is roppant veszélyes ránk nézve és minden porcikájával ki akar minket nyírni, ám nem ez lesz a legszörnyűbb veszély, amivel szembe kell néznünk. Ha elfogy az oxigénünk, egy másik játékos adhat nekünk, ha megsérülünk, egy másik játékos meggyógyíthat minket, de ha lemaradunk és nem térünk vissza időben az űrhajóra, akkor vége a dalnak.  

3. Jurassic World Evolution 2 (Platform: PC, Xbox, PS4, PS5)

Aki játszott az előző résszel, az pontosan tudja, mire számítson, amikor meglátja ezt a címet. Ezúttal a nagysikerű filmekből ismert dinoparkot kell felépítenünk, minél több és minél veszélyesebb egyed közreműködésével, akiknek olykor a miénktől egészen eltérő fogalmaik vannak a látványetetésről, így nem árt gondoskodni a park biztonságáról, mielőtt telerakjuk pici cuki velociraptorokkal.

Újítás a korábbi részhez képest, hogy most már repülő és tengeri őslényeink is lehetnek, ami egyrészt állati menő, másrészt viszont komolyan megnehezíti a munkánkat, már ami a biztonságot illeti.

Összesen vagy 75 féle dinoszauruszt teremthetünk újra a játékban és csak rajtunk áll, hogy az előre gyártott tartalmakat pörgetjük végig, vagy pedig mindenféle történetszál és egyéb megkötés nélkül csak építkezünk bele a vakvilágba, nem spórolva semmin.

4. Call of Duty Vanguard (Platform: PC, Xbox, PS4, PS5)

A világ legjobb másodiki világháborús lövöldözős játékaként hirdeti a CoD Vanguardot a fejlesztője, de persze még meg kell jelennie ahhoz, hogy erről mi is meggyőződhessünk. A CoD sorozat újabb darabja nem bízza a sikert a véletlenre és nem is nagyon akar letérni a járt útról a járatlanra, így mindenki biztos lehet benne, hogy nagyjából azt fogja kapni, amire számítani szokás a CoD játékok láttán.

Persze lesz egy rövidebb egyszemélyes kampány is benne, ami leginkább arra jó, hogy megtanítsa nekünk a játék irányítását és ne béna kacsákként érkezzünk a multis golyózáporba.

A sztori amúgy a második világháború négy nagy hadszínterén (keleti, nyugati, észak-afrikai, távol-keleti) játszódik és a szövetséges hatalmak katonáinak bőrébe bújva küzdhetünk a csúnya gonosz németek és japánok ellen.

5. Sherlock Holmes Chapter One (PC, Xbox, PS4, PS5)

Egy nyílt világban játszódó Sherlock Holmes eredettörténet? Ez elég jól hangzik, lássuk be, különösen, ha a kivitelezés is felnő hozzá. A sztori dióhéjban annyi, hogy a feltörekvőfélben lévő leendő mesterdetektívvel kell visszatérnünk a szülőhelyére, ahol egy sötét és szövevényes összeesküvés nyomaira bukkanunk és nincs más dolgunk, mint felgöngyölíteni az ügyet és rács mögé juttatni a rosszfiúkat.

Persze nem csak az éles szemünkre, illetve a dedukciós készségeinkre lesz szükség a sikerhez, hanem időnként kénytelenek leszünk bepiszkolni a kezeinket is, azaz harcolni, lövöldözni, verekedni.

Utóbbi tevékenységek során érdemes nagyon észnél lennünk, ugyanis az ellenfeleink mindent el fognak követni annak érdekében, hogy kifüstöljenek a jó kis fedezékünkből, úgyhogy számítsunk rá, hogy a harci helyzetek izgalmasak és kellőképpen mozgalmasak is lesznek.