Kütyü 2020. május 09.

A legjobb televíziók 2020-ban

Marci Kütyü 2020. május 09.
Manapság már itt a 21. században gyakorlatilag alig van értelme olyan tévét választani, ami nem okos, hiszen az ember lehetőségei megsokszorozódnak egy internetkapcsolat segítségével. Ennek megfelelően igyekeztünk a legfrissebb készülékek közül kiválogatni nektek a legjobbakat.

(Frissítve!) A tévévásárlás komoly elhatározás, nem is a legolcsóbb mulatságok egyike, így nem árt nagyon pontosan tisztába lenni azzal, hogy milyen készüléket is szeretnénk magunknak. Először is be kell lőni a méretét, majd megnézni, hogy elfér-e ott, ahova szánjuk. Egy csomó káromkodással tarkított szívástól kímél meg minket, ha fogunk egy mérőszalagot és a még meg nem vásárolt tévé átmérője alapján úgy körül belülre megnézzük, hogy van-e neki annyi hely a komódon, mint szeretnénk.

Ha haladni akarunk a korral és elengedjük a szocializmusból velünk maradt gyakorlatot, miszerint a tévé helye a csipketerítős asztalon/komódon van, akkor dönthetünk úgy is, hogy a falra szereljük azt fel.

Ez így a lapos tévék korában már azért is praktikus, mert sokkal kevesebb helyet foglal és lényegesen kevésbé balesetveszélyes is.

Ugye a hajdani tévék megtermett, nehéz jószágok voltak, amiket nem lehetett csak úgy véletlenül lesodorni, ám ezek utódai sokkalta könnyebbek, így a kutya, macska, szuperhősöst játszó Jencike mind potenciális veszélyforrásként jelennek meg ebben a helyzetben. Ezeket a rizikófaktorokat pedig a falra szereléssel elég jól ki lehet iktatni (a másik verzió a pár körrel macerásabb, állatokat menhelyre, kölyköket bentlakásos katonai óvodába/iskolába zsuppolása lenne, de ez lehet, hogy inkább már a túltolás minősített eseteként vonulna be a pszichológiai szakkönyvekbe).

Okos vagy nem okos?

Amennyiben a készülék helyét már megtaláltuk, akkor nekiállhatunk nézelődni, hogy mégis mifélét vegyünk.

Ne essünk hasra attól, ha okostévéként hirdetnek egy terméket, hiszen ma már szinte valamennyi tévé a piacon okos.

Nincs is nagyon értelme másmilyent venni, hiszen ki a fene akar életfogytig kereskedelmi csatornákat nézni, ha van Netflix és HBO Go?

Nem érdemes extra garanciát vásárolni, ha ugyanis a készülék hibás, akkor a probléma egész biztosan elő fog kerülni az alapból járó 24 hónapos perióduson belül is, ha pedig nem, akkor meg tök mindegy, hogy 2-3-5 évre fizetünk-e be.

Full HD, 4k vagy 8k?

Fontos kérdés még a felbontás, jelenleg Full HD és UHD (4k) tévéket érdemes nézegetni. Ugyan a piacon megjelentek már a 8k-s felbontással dolgozó termékek is, de ezek egyelőre piszok drágák és csak akkor van értelme megvásárolni őket, ha a jövőnek szándékozunk televíziót venni. Kétségtelen ugyanis, hogy néhány éven belül a tartalomszolgáltatók már elárasztják a piacot a 8k-s produkcióikkal, azonban ez még a jelenre nem áll meg. Az alapvetően 4k-ra optimalizált filmet pedig a 8k-s készüléken is csak 4k-ban tudjuk megnézni.

A Full HD jelenleg nem rossz, viszont a jövőre nézve már meglehetősen elavult történetnek tűnik.

2020-ban Full HD tévét venni nagyjából olyasmi lehet, mint száz éve közlekedési célból lovat vásárolni. Persze, elvisz A-ból B-be, de egy idő után kitiltanak a sztrádáról és marad a kertek alatt csalinkázás.

A legjobb választás ma a 4k, ugyanis egyre könnyebb tartalmat találni hozzá, megfizethető és még nagyon sok időnek kell eltelnie ahhoz, hogy a 8k olyan mértékben fenyegethesse a jövőjét, ahogyan ezt most a 4k teszi a Full HD-vel.

OLED vagy QLED?

Azt sem árt eldönteni, hogy milyen kijelző típusa legyen a tévénknek. Ha azt gondoljuk, hogy 150-200 ezer forintnál nem akarunk többet költeni a történetre, akkor ignorálhatjuk nyugodtan a dilemmát, hiszen nagy valószínűséggel LED képernyős tévénk lesz. Viszont amennyiben úgy vagyunk vele, hogy egy rendes tévére nem sajnáljuk a pénzt, akkor hamarosan belecsöppenhetünk a QLED kontra OLED vitába.

Nem tisztünk igazságot tenni ebben a kérdésben, maradjunk annyiban, hogy mindkét vonalnak megvannak a maga előnyei és hátrányai.

A QLED kijelzőknek általában problémájuk van a fekete szín megjelenítésével és ez egy besötétítős esti mozizás közben akár zavaró is lehet, viszont cserébe nem annyira hajlamosak a tükröződésre, így a jól megvilágított terekben is élvezhetően működnek. Ezzel szemben az OLED gyönyörű fekete színt és lélegzetelállító kontrasztot képes bemutatni, viszont ez a kontraszt sajnos fordítottan arányos a fényerővel és az OLED képernyőktől nem idegen a ghosting, tehát a beégés jelensége sem.

LG a CES kiállításon (Photo by Mario Tama/Getty Images)

A megfizethető OLED

LG OLED55C9PLA

Kijelző: OLED; Felbontás: 4k; HDR támogatás: HDR10, HLG, Dolby Vision, HDMI csatlakozók: 4; Képátló: 140 cm; Ára: 409 900 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Ugyan első blikkre sem mondanánk olcsónak, azonban ez a piacon elérhető egyik legjobb ár-érték arányú készülék.

Gazdag, de mégis természetes színvilággal rendelkezik, hozza az OLED tévéktől elvárható csodaszép kontrasztot és a tévéátlaghoz viszonyítva egészen remek hangja is van.

Persze a televíziókra általánosan igaz megállapítás (a csodaszép képhez tanácsos beszerezni egy minőségi hangrendszert) ebben az esetben is megáll. És persze nem utolsó sorban elég jól néz ki.

Hátrányok

A fényereje nem túl izmos, de ez talán nem is akkora baj a már fentebb ismertetett, OLED tévékre jellemző kontraszt kontra fényerő probléma miatt.

Kiknek ajánljuk?

Leginkább azoknak, akik hajlandók komolyabb összeget költeni egy családi tévére.

Michele Tantussi/Getty Images

Prémium minőség féláron

 

Philips 65OLED804

Kijelző: OLED; Felbontás: 4k; HDR támogatás: HDR10, HDR10+, HLG, Dolby Vision; HDMI csatlakozók: 4; Képátló: 164 cm; Ára: 684 900 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A tavalyi év egyik luxus slágerterméke a Philips 65OLED984 volt, csodaszép meg egyebek, de közben elképesztő drága is.

Nos, a cég a legújabb darabját azzal az ígérettel indította útjára, hogy képminőségében nem fog elmaradni a 984-estől, ami azért nagy szó, mert kevesebb, mint a felébe kerül.

Még jobb hír, hogy ezt az ígéretet be is tartották. Így a 804-es jelenleg a piacon elérhető egyik legszebb képi világgal bíró készülék és ehhez képest egyáltalán nem lehet drágának nevezni.

Hátrányok

A HDMI csatlakozója nem támogatja a 2.1-et, valamint az alapbeállítások sem a legszerencsésebbek. Tehát, a kicsomagolás után némi finomhangolást igényel, hogy a megfelelő minőségű képet kapjuk.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek a képi megjelenés minősége a legfontosabb és ezért képesek mélyebben is a zsebükbe nyúlni.

David Becker/Getty Images

Középkategóriás minőség pénztárcabarát áron

 

Hisense H50B7100

Kijelző: LED; Felbontás: 4k; HDR támogatás: HDR10, HLG; HDMI csatlakozók: 3; Képátló: 127 cm; Ára: 109 900 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Nagyon úgy néz ki, hogy a Hisense a tévék között most az, ami eredetileg a Xiaomi volt a mobilszektorban.

Közérthetőbben fogalmazva, olcsón hozza az árkategóriájához képest magasabb minőséget, de persze azt nem kell elvárni tőle, hogy méltó versenytársa legyen a fenti kollégáinak.

Szép képet ad, az operációs rendszere könnyen kezelhető és jól áttekinthető, valamint az alkalmazásparkja is figyelemre méltó. Ha nem vagyunk rákattanva a nagy márkákra és a pénztárcánkat se akarjuk elmolylepkésíteni, akkor nem árt elgondolkodni egy Hisense készülék beszerzésén.

Hátrányok

A hangja meglehetősen gyenge, itt mindenképp indokolt egy hangrendszer beszerzése. Továbbá mivel kínai termék, ezért előfordulhat közöttük selejtes darab, így mindenképpen olyan forgalmazótól vásároljuk meg, amelyikben bízunk, hiszen a garanciális huzavona igen kellemetlen lehet egy a levelekre, megkeresésekre csigalassúsággal reagáló társasággal szemben.

Kiknek ajánljuk?

Elsősorban azoknak, akik olcsón akarnak jó 4k-s készülékhez jutni.

YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Márkás tévé jó áron

 

Panasonic TX-43GX550E

Kijelző: LED; Felbontás: 4k; HDR támogatás: HDR10, HLG; HDMI csatlakozók: 3; Képátló: 109 cm; Ára: 109 990 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A korábbi FX550-es modell némi ráncfelvarráson átesett utódjáról van szó, kicsit korszerűsítettek rajta, kapott Dolby Digital támogatást, illetve az USB csatlakozók számát is megszaporították.

Hozzácsaptak továbbá egy PVR funkciót is, amivel a tévében futó műsorokat rögzíthetjük, ha akarjuk.

Mindezek mellett pedig figyelemreméltóan alacsony a fogyasztása (54W).

Hátrányok

Meglehetően szegényes az alkalmazásparkja, így mérsékelten húzható rá az okostévé kifejezés, de ha csak Netflixre, meg Youtubera akarjuk használni (a hagyományos műsor szolgáltatáson felül), arra tökéletesen megfelel.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik olcsón szeretnének alacsony fogyasztású televíziót vásárolni.

Tévé a jövőből

 

Samsung QE65Q950RB

Kijelző: QLED; Felbontás: 8k; HDR támogatás: HDR10, HLG; HDMI csatlakozók: 4; Képátló: 165 cm; Ára: 719 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert szinte teljes mértékben cáfolja a QLED kijelzővel kapcsolatos hátrányokat. Remek fekete színt ad, a HDR jóvoltából pedig csodálatos képi világot varázsol elénk.

Rendelkezik hangasszisztenssel is és összességében a pénzért kapható legteljesebb tévéélményt nyújtja, ami csak (józan ésszel) elérhető.

Képes kezelni a 8k felbontású tartalmakat is és mindent figyelembe véve a QLED technológia jelenlegi csúcsaként köszönthetjük.

Hátrányok

Nem támogatja se a Dolby Visiont, se a Dolby Atmost. A 8k felbontásnak tartalom hiányában még nincs nagyon értelme és a kirívóan jó minőséghez sajnos kirívóan magas ár is társul.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik a jövő számára akarnak tévét vásárolni és hajlandók rá egy autó árát is elkölteni.

Keresés az oldalon