Kütyü 2021. február 20.

Egekben a videókártyák ára, hiány van belőlük

Balázs Kütyü 2021. február 20.
Érdemes-e megvenni az Nvidia legújabb szörnyetegét, hovatovább, egyáltalán van-e értelme a közeljövőben akármilyen videókártyát vásárolni?

A kényszerű videókártyavásárlás a legrosszabb rémálmaink egyike, hiszen GPU kell a gépbe, közel annyira fontos komponense ez a számítógépnek, mint a processzor. Igen ám, de egy normális videókártya, ami egyrészt ugye működik, másrészt meg nem az a fajta, ami mellől kisvártatva minden egyes reggel el kell kergetni a körülötte sündörgő nyálcsorgató régészeket, olyan 100 000 forint alatt ritkán kapható manapság. Ez többek között a Covid-19 miatt van így, ugyanis a járvány legelső hulláma a kínai gyártókapacitást nullázta le (manapság már minden ilyesmit Kínában gyártanak), utána a szállítmányozásra nyomta rá a bélyegét, és ezek a kimaradások összefonódtak az utóbbi időben megugrott kereslet jelenségével is. Ugyanis a népszerű elképzeléstől eltérően nem csak a gamereknek kulcsfontosságú a jó videókártya, hanem a videó-anyagokkal dolgozó kreatív szakemberek, és a bitcoinbányászok számára is. Ezekből a jelenségekből szépen lassan összeadódott egy emberes piaci GPU hiány, melynek következtében a még elérhető kártyák ára látványos emelkedőpályán van már hónapok óta.

Ezt tudja a GeForce RTX 3090

Ebbe a közegbe robbant be az Nvidia új nagyágyúja a GeForce RTX 3090, ami a jelenlegi ismereteink szerint még egy jó ideig a videókártyák abszolút császáraként fog tündökölni. A BFGPU-nak is titulált kártya (Big Ferocious GPU, bár hozzá kell tenni, hogy ez finomítás, ugyanis az angol a BF kifejezésben jellemzően egy másik f-betűs szót használ) méreteiben, teljesítményében és az árában is rászolgált a nevére.

Nem akarunk senkit sem a technikai részletekkel hosszasan untatni, a lényeget talán meg lehet fogni itt annyiban, hogy az RTX 3090 az egyetlen olyan GPU jelenleg a piacon, amivel lehet 8k-ban is játszani, amely a mostani körülményekhez mérve már-már a haszontalanságig előremutató, ám tény, hogy ennek okán évek múlva is még működőképes videókártya lesz.

Persze ez nem azt jelenti, hogy per pillanat használhatatlan lenne, hiszen 4k-s játékra is betonbiztosan alkalmas.

Itt jön a lelombozó rész, a fentebb taglalt körülmények miatt egy RTX 3090-es kb. egymillió forintos áráért manapság elég menő használt autókat is lehet venni, ezért nyilván nem lesz belőle tömegcikk, ráadásul nem is biztos, hogy ez rossz dolog. Azok, akiknek a számítógéphasználati szokásaik túlmutatnak a levelező-közösségiportál-videómegosztó háromszögön, pontosan tudják, hogy a gépet olyan 5-6 évente legkésőbb érdemes korszerűsíteni, vagy egy az egyben lecserélni. Ez a procedúra még a pandémia előtti antik világban sem volt megúszható két-háromszázezer forint kicsengetése nélkül, ám mára elkerülhetővé vált. Legalábbis akkor, ha a korszerűsítés állt a csere hátterében és nem a Grafitember által is remekül bemutatott „nagyon jó kis laptop” problémája.

Kell-e új videókártya egyáltalán?

A játék miatti korszerűsítéssel (értsd: kell egy jobb videókártya, több memória, menőbb CPU, hogy fusson az új xyz játék) járó súlyos kiadásokat manapság azzal kerülhetjük el a legegyszerűbben, ha regisztrálunk olyan játékstreamelő oldalakra, mint amilyen a Google Stadia, vagy az Nvidia GeForce Now. Ezek közül az utóbbi még ingyenesen is igénybe vehető (bár eléggé nyögvenyelős, nem egy esetben hosszú, virtuális sorokban kell várakoznunk azért, hogy egy órácskát játszhassunk utána, viszont ha fizetünk, akkor eltűnik a szívás).

Ám a havi előfizetés sem túl nagy teher, lévén, hogy 2-3 000 forintról van szó, melyért cserébe, némi túlzással, a nagymamád lerúgott, egyedül passziánszozásra jó PC-jén is tolhatod a legmenőbb friss játékokat, csak egy combosabb netkapcsolat kell hozzá.

Mindent összevetve manapság már nem vagyunk rákényszerülve arra, hogy mindig valami vadonatúj közeli GPU pöfögjön a gépházunkban (kivéve persze, ha e-sportolók vagyunk, esetleg videók vágásából, összeillesztéséből, horribile dictu 3D renderelésből stb. élünk). Ha azonban mégis szemet vetettél az RTX 3090-re és nem tántorít el az ára sem, akkor tényleg csak abban az esetben vedd meg, ha 4 illetve 8k-ban akarsz játszani, vagy ha olyan munkát végzel, amihez elengedhetetlen, hogy a világ legjobb videókártyája legyen a gépedben.

Nvidia GeForce RTX 3090 videókártya

Ára: 1 099 000 Ft-tól

Hirdetés

Keresés az oldalon