A legjobb mobiltelefonok

Balázs
Valamelyest álnaiv kérdés lehet azt firtatni, hogy miért is jó vaskos százezreket elkölteni egy telefonra, amikor harmad vagy negyedáron is vehetünk egészen jól funkcionáló készülékeket? Tényleg annyival jobbak volnának, mint a középmezőny, vagy inkább csak a brandet kell megfizetni? Az alábbi telefonok esetében ezt a szempontot is vizsgálni fogjuk. Topkategóriás készülékeket néztünk meg.

(Frissítve!) A legfrissebb műszaki cikkekről megírni a frankót azért nagyon nehéz, mert sok esetben a problémák nem azonnal jelentkeznek, amint kiszedi az ember a dobozból a vadonatúj kütyüt, hanem idővel kezdenek felbukkanni, több heti vagy akár több hónapnyi rendszeres használatot követően. Ennek következtében lehetetlen kimerítő elemzéseket írni a mostanában megjelent telefonokról is, így kénytelenek leszünk megvárni, amíg eltelik annyi idő, hogy felszínre kerüljenek a kevésbé vonzó tulajdonságaik.

Kell-e mindenáron új telefont venni?

Természetesen nem. Azt kell megnézni, hogy az aktuális telefonunk megfelel-e az elvárásainknak. Ha igen, akkor ráérünk addig az új készülékkel, amíg ez így marad. Pláne, hogy a később megjelenő új telefonok, már csak a teljesítmény alapú verseny szabályai miatt is, jobbak lesznek, mint azok, amik most kaphatók a piacon, így a kivárással még jól is járunk. Persze járható út az is, ha félévente mindenből újat veszünk, bár egy kicsit költséges mulatság.

Abban az esetben meg kifejezetten ajánlott a telefoncsere, ha már a gyártó sem ad ki hozzá frissítéseket, mivel egyrészt túl nagy a biztonsági kockázata egy ilyen eszköz rendszeres használatának, másrészt pedig egy csomó alkalmazást nem fogunk tudni használni, amiket az újabb operációs rendszerekkel ellátott telefonokra fejlesztettek.

Ha az egyedüli bajunk az, hogy gyöszös az akkumulátor, érdemes a gyártónál vagy egy független szerviznél érdeklődni a kicserélésével kapcsolatosan. Ezt manapság már a legtöbb készüléknél meg lehet csinálni és az akkumulátorcsere nagyságrendekkel olcsóbb játék, mint venni egy új telefont.

De mitől jó egy telefon?

Ezzel kapcsolatban is rengeteg mindent lehet összeolvasni a neten, hogy milyen és mekkora a kijelző, hány GB RAM van benne, milyen a processzora, operációs rendszere, dizájnja, van-e belőle piros, stb. Ám ezek csak indikátorok, amik alapján be tudja ugyan lőni az ember a telefon várható teljesítményét, illetve a kinézetét, de önmagukban nem garantálják, hogy a kütyünk az elvárható maximumot is hozza.

Az első kérdés, amit okvetlenül el kell döntenünk telefonvásárlás előtt, hogy iPhone-t akarunk-e, vagy mást? Ez ugye azért lényeges, mert a legritkább esetben számít, hogy miben tér el specifikációk szintjén egymástól az új iPhone és az új Samsung Galaxy telefon, általában az a döntő, hogy az Apple, vagy a Google alkalmazásparkját akarjuk-e inkább használni. Ha az előbbit választjuk, szinte már végeztünk is, hiszen nincs más dolgunk, mint kiválasztani az igényeinknek és a pénztárcánknak leginkább megfelelő iPhone verziót, aztán mehetünk is Isten és az Apple hírével. Ha azonban a Google mellett döntünk, akkor belépünk az Android alapú telefonok birodalmába, ahol már határozottan van értelme mindenféle értékekről, teljesítményről, illetve a szó legszoropsabb értelmében vett versenyről beszélni. 

Ahhoz, hogy meg tudjuk határozni azt, hogy egy Android alapú telefon valóban jó-e hat dolgot kell megnéznünk, ahogyan például a The Wired Cutter is tette:

1. Teljesítmény: Egy jó Android-telefonnak mindig fürgének és gyorsnak kell lennie attól függetlenül, hogy éppen játszunk, vagy csak az alkalmazások között lapozgatunk. A legtöbb élvonalbeli telefon ugyanazzal a hardverrel rendelkezik (hasonló minőségű, vagy konkrétan ugyanaz a processzor), így a teljesítménybeli eltérések rendszerint szoftveralapú problémákra vezethetők vissza.

2. Szoftver: Egy összegányolt Android-verzió pokollá teheti az életünket, mivel hiába van mondjuk a telefonban a legmenőbb processzor és a világ összes RAM-ja, ha a szoftver nem lett megfelelően optimalizálva. Általában azok a telefonok működnek a legjobban, amibe nem nyúlt nagyon bele a gyártó. Ugye az Android eredetileg egy Google-fejlesztés, amit a gyártók egy része megpróbált saját arculatot adni és ez volt ahol működött, volt ahol annyira nem. Továbbá a telefonon elég sok érzékeny személyes adatot is tárolunk, így egyáltalán nem mindegy, hogy mennyire biztonságos. Pl. egy elavult szoftverrel értékesített telefon, vagy egy olyan, ahol a gyártónak túl sokszor gyűlt meg a baja a biztonsági résekkel, nem biztos, hogy jó választás, még akkor sem, ha nagyon olcsón adják.

4. Kamera: A legjobb kamera az, amit az ember magával tud vinni mindenhova, épp ezért kitűnő dolog, hogy a telefonokon is van ilyen. Ám a felsőpolcos készülékek és egy átlagos között hatalmas különbségek lehetnek a kamerák minőségében is.

5. Akkumulátor élettartama: Az alap ebben az esetben az, hogy ha a telefon nem húz ki töltés nélkül egy olyan napot, amikor masszívan használják, akkor nem érdemes megvenni. Vannak ugyan telefonok, ahol a gyártó azt ígéri, hogy több napon át is bírják, ám ez annyira nem fontos. Ha reggeltől az esti lefekvésig nem merül le, az már tökéletes, hiszen mindenki éjszaka tölti a telefonját.

Fotóbajnokoknak

Google Pixel 4a mobiltelefon

Processzor: Qualcomm Snapdragon 730G; RAM: 6 GB; Tárhely: 128 GB; Kijelző mérete: 5,81''; Felbontása: 2340 x 1080; Képfrissítési frekvencia: 60 Hz; Ára: 134 980 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert egy remek, élvonalbeli telefon, amelynek a legkiemelkedőbb értékeit az egyértelmű és felhasználóbarát kezelőfelület, valamint a látványosan jó minőségű fényképei adják.

OLED kijelzője van, így a képminőségre sem lehet panasz és bár ez meglehetősen szubjektív érv, de kifejezetten jól is néz ki.

További nagy előnye, hogy a gyakran csillagászati összegekért dobált prémiumkészülékekhez viszonyítva megfizethető az ára is.

Nem tudja még az 5G-t és teljesítményét tekintve gyengébb, mint az iPhone SE, igaz ez utóbbi pár tízezer forinttal drágább is. Talán a legszembetűnőbb hátránya inkább az lesz, hogy az akkumulátora nem a legerősebb.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek egy telefon esetében mindennél fontosabb a jó minőségű kamera.

Az Android alapú iPhone rivális

Samsung Galaxy S21 Ultra 128GB 12GB RAM Dual (G998) Mobiltelefon

Operációs rendszer: Android; Processzor: Samsung Exynos 2100; RAM: 12 GB; Tárhely: 128 GB; Kijelző mérete: 6,8''; Felbontása: 3200 x 1440; Képfrissítési frekvencia: 120 Hz; Ára: Kb. 345 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Elsősorban a dinamikus, villámgyors, 120 Hz-es, AMOLED kijelzőjéért szerethető, de az összeteljesítményére sem lehet egy árva rossz szavunk sem.

A kamerája igen részletes nagyításokra is képes és összességében a külalakja is tetszetős.

További erőssége, hogy támogatja az S Pent és az akkumulátora is igen combosra sikeredett.

Hátrányok

Nem adnak mellé töltőt és nem rendelkezik Micro SD csatlakozóval sem, továbbá az S21-es széria legdrágább darabjáról is van szó.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik a csúcsminőségért csúcsárat is hajlandók fizetni.

A filléres telefon

Motorola Moto G9 Power

Operációs rendszer: Android; Processzor: Qualcomm Snapdragon 662; RAM: 4 GB; Tárhely: 128 GB; Kijelző mérete: 6,8''; Felbontása: 1640 x 720; Képfrissítési frekvencia: 60 Hz; Ára: Kb. 60 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

A Moto G9 Power szériának két nagyon csábító vonása van, az egyik az ára, a másik pedig az erős akkumulátora, ami gond nélkül kibír egy teljes napot mindenféle töltés nélkül. Nagy örömünkre a Motorola megtartotta azt a jó szokását, hogy nem üvölt együtt a falkával, így a legfrissebb modelljén is találunk 3,5 mm-es jack csatlakozót.

Hátrányok

Nyilván az olcsóságából kifolyólag nem ez lesz az a telefon, amin a legújabb játékokat csapatjuk, vagy Full HD-ban daráljuk a sorozatokat, de valamit valamiért.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akiknek egy olcsó, megbízható okostelefonra van szükségük, amit telefonálásra és netezésre akarnak használni.

A legjobb gamer

ASUS ROG Phone 5 5G 128GB 8GB RAM Dual Mobiltelefon

Operációs rendszer: Android; Processzor: Qualcomm Snapdragon 888; RAM: 8 GB; Tárhely: 128 GB; Kijelző mérete: 6,78''; Felbontása: 2448 x 1080; Képfrissítési frekvencia: 144 Hz; Ára: Kb. 359 990 Ft-tól

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Mert ha telefonon akarsz játszani, akkor ez az a készülék, amit keresel, nem igazán van alternatívája.

Remek a kijelzője, hibátlan a hangja és az akkumulátora sem hagy cserben.

Olyannyira nem, hogy a duplaakksis megoldása révén tovább bírja, mint általában a telefonok és gyorsabban is töltődik fel.

Hátrányok

Ami a kameráját illeti, nyomába sem ér a többi prémiumkészülékének. És azért a prémiumokat hoztuk fel, mert az Asus ROG 5 drága. Annyira az, hogy az árából már egy elég izmos gamer pc-t építhetnénk magunknak. További hátránya, már akinél ez számít, hogy mivel van benne anyag dögivel, ezért nem is éppen egy pehelykönnyű telefon.

Kiknek ajánljuk?

Azoknak, akik mindenféleképpen a telefonjukon akarnak nagyon jó minőségben játszani és hajlandók ezért elég sok pénzt kifizetni.

A legjobb ár-érték arányú iPhone

iPhone 12

Operációs rendszer: iOS; Processzor: Apple A14 Bionic, 6 magos; RAM: 4 GB; Tárhely: 64 GB; Bővíthető: Nem; Operációs rendszer: iOS, Felbontás: 2532 x 1170; Ára: Kb. 243 000 Ft

Hirdetés

 

Miért szeretjük?

Ha nagy és szép kijelzős telefont szeretnénk magunknak és ezért hajlandók vagyunk kicsengetni az iPhone-ok szokásosan magas árát, akkor ne fogjuk vissza magunkat.

Az iOS 14 rengeteg újításával, valamint az OLED kijelző adta csodákkal (helló normális felbontású Netflix) remek választás lehet.

Jelenleg a ez a legjobb ár-érték arányú iPhone, ám az is tény, hogy ez az igényeinktől is függ, úgyhogy érdemes szétnézni a piacon, ugyanankkor ha nincsenek nagyon speciális elvárásaink egy almás telefonnal szemben, akkor a mezítlábas 12-es remek választás lehet.

Hátrányok

Ha nem csak videókat akarunk jó minőségben nézni, hanem esetleg készíteni is szeretnénk ilyeneket, akkor érdemesebb a Pro készülékkel szemeznünk, illetve amennyiben nem szeretjük a hatalmas telefonokat, arra meg ott a Mini. Az egyetlen iPhone kereteken belül megoldhatatlannak tűnő probléma az az akkumulátor prémium keretek közötti nem túl erős teljesítménye. Erre jelenleg megoldást csak az nyújthat, ha megtérünk az Androidos sötét oldalhoz.

Elkötelezett Apple fanoknak ugyanúgy, mint ismerkedőknek.