Vesztegzár alá helyezték a sepsiszentgyörgyi kórház újszülött osztályát

Startlap - Startlap
A koronavírus miatt elrendelt karantén a nőgyógyászati és újszülött osztályt, valamint szülőszobát is érinti a beutaltakkal és a teljes személyzettel együtt. Az intézkedésre egyetlen személy miatt volt szükség. Esti hírösszefoglaló.

Vesztegzár alá helyezték a sepsiszentgyörgyi kórház újszülött osztályát

Karanténba került Sepsiszentgyörgyön vasárnap a Fogolyán Kristóf Kovászna Megyei Kórház nőgyógyászati és újszülött osztálya, valamint szülőszobája a beutaltakkal és a teljes személyzettel együtt. Az intézkedést az egyik orvos miatt kellett elrendelni. Részletek itt.

“Nem a korlátlan hatalom az orvosság” – közös közleményben figyelmeztet négy jogvédő szervezet a kormány koronavírusos törvényjavaslata miatt

Az elmúlt évtizedben megtapasztalhattuk, hogy a kormány nem tűri a hatalomgyakorlás alkotmányos korlátait. A koronavírus elleni védekezésről szóló törvényjavaslat (T/9790) is erről árulkodik. 

– olvasható az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Helsinki Bizottság, és a Társaság a Szabadságjogokért közös közleményében. A jogvédő szervezetek több ponton nem értenek egyet a törvénytervezettel. Az általuk megfogalmazott szempontokat és javaslatokat itt tudod megnézni.

Molnár Csaba, a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke vasárnapi online sajtótájékoztatóján jelezte: pártja nem fogja megszavazni az ominózus törvényt. Ha érdekel, mi áll a DK döntésének hátterében, akkor kattints ide.

Megszólalt a Szegedi Tudományegyetem koronavírusos rektora, aki külföldről hazatérve operált 

Szombaton derült ki, hogy Rovó Lászlónak, aki a Szegedi Tudományegyetem rektora, sőt, az egyetem koronavírusügyi operatív bizottságának vezetője, pozitív lett a koronavírustesztje. Rovó nemrégiben Ausztriában járt, és utána műtött is, de állítja: máshol is megfertőződhetett. A Magyar Orvosi Kamara lépéseket tett az ügyben, a rektor pedig közleményben reagált – ennek összefoglalóját erre a linkre kattintva találod. Rovó László egyébként az elmúlt napokban nemcsak egyetemi munkatársaival, hanem több politikussal is találkozottRészletek itt.

Operatív törzs: Az egyik beteg az intenzív osztályon már két hete lélegeztetőgépen van

Megtartotta vasárnapi sajtótájékoztatóját az operatív törzs. Szlávik János a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa, Müller Cecília országos tiszti főorvos és Lakatos Tibor rendőrezredes számos fontos kérdésről számoltak be. Tájékoztattak a kórházban ápolt koronavírusos betegek állapotáról, a határainkon folyó belépő személy- és teherforgalomról, a házi karanténban lévőkről, a külföldön rekedt magyarokról, valamint arról, hogy tényleg van-e félnivalója a mohácsiaknak, és elmagyarázták, mitől függ a kijárási tilalom elrendelése. Ha kíváncsi vagy, mi hangzott el a sajtóeseményen, akkor itt folytasd az olvasást.

Koronavírus külföldön: az elhunyt francia orvos fia szerint apja feláldozta magát, Spanyolországban ezrek fertőződtek meg és százak haltak meg egy nap alatt, Vuhanban megállíthatták a vírus terjedését

Meghalt az első egészségügyi dolgozó Franciaországban koronavírusban. A férfi fia megszólalt apja haláláról. Nyilatkozatát, valamint az eset részleteit itt találod.

Fokozódik a járványhelyzet Spanyolországban: a helyi friss adatokat ide kattintva ismerheted meg.

Fotó: Alvaro Hurtado/NurPhoto via Getty Images

Vuhanban ugyanakkor nagyon kedvező fordulat állt be: úgy tűnik, a járvány epicentrumában sikerülhetett megállítani a fertőzést. Részletek itt.

Koronavírus és tudomány: gyorstesztet fejlesztettek, és a tüdőgyógyász elmagyarázta, miért vannak veszélyben a dohányosok

Dr. Hidvégi Edit tüdőgyógyász, a Tüdőközpont szakorvosa ebben a cikkben elmagyarázza, miként jut el a koronavírus a tüdőbe, hogyan válthat ki nagyon súlyos tüdőgyulladást, és miért vannak kiszolgáltatottabb helyzetben a dohányosok.

Egy amerikai cég gyorstesztet fejlesztett ki a koronavírus okozta fertőzés kimutatására, amely jelentősen megkönnyíthetné a kórokozó elleni küzdelmet. Mikor lesz elérhető a teszt és mennyire gyors? Innen kiderül.

Alex Tabarrok, a virginai George Mason Egyetem világhírű közgazdaságtan-professzora blogján értekezett arról, hogy az USA hogyan térhetne vissza a normális gazdasági működéshez a járvány lecsengésekor. Javaslatai eléggé egybecsengenek Larry Brilliant, a fertőző betegségek veterán szakértőjének véleményével. Brilliant korábban a himlőjárványok 2006-ban megjósolta egy milliárdnyi embert megbetegítő, milliók életét követelő vírusjárványt bekövetkezését. Részletek itt.

Erős képek készültek a horvát földrengés pusztításáról

Vasárnap reggel a Richter-skála szerinti 5,3-as erősségű földrengés volt Zágráb közelében. Orbán Viktor miniszterelnök levélben kereste fel Andrej Plenkovic horvát kormányfőt. Orbán levelét itt olvashatod, itt pedig egy fotógalériát találsz a rengés utáni állapotokról.

Cseh Katka jelentkezett önkéntes orvosnak

A Momentum EP-képviselője a Facebook-oldalán közölte, hogy a járvány miatt jelentkezett az Országos Mentőszolgálatnál. Bejegyzését itt találod.

“Hagyjuk már a csirkét, szinte mindenki ezzel jön” – a boltokban kezd helyreállni a rend, az Auchan jutalmat ad a dolgozóinak

Alábbhagyott a vásárlási láz: ez derült ki abból, amiket a szombaton megkérdezett boltosok és vásárlók mondtak. Ha érdekel, mi a helyzet jelenleg az üzletekben, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Fotó: Edward Berthelot/Getty Images

Mindeközben az Auchan lett az egyik első francia cég, amely hallgatott Bruno Le Maire gazdasági miniszter felhívására, és megjutalmazza a vírussal dacoló dolgozóit. A magyar leányvállalatot is érintő jutalomról ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Videón, ahogy a Mi vagyunk a Grund szólt egy zuglói lakóparkban az egészségügyi dolgozókért 

Geszti Péter is megosztotta azt a videót, amely a kommentelők szerint a zuglói Levendula Lakóparkban készült, és amelyen az látható, ahogy a helyik lakók közösen eléneklik az egészségügyi dolgozókért A Pál utcai fiúkból ismert Mi vagyunk a Grund című dalt. Íme a felvétel.

 

Ez is érdekelhet

képcím

A román külügyminisztérium visszaszólt Novák Katalinnak

képcím

"Dögölj meg! Gyerünk, ugorj!" - üvöltötték autósok a 18 éves...

képcím

Népszava: milliárdos gyorssegélyt küld Magyarországnak az EU