Megvan az oka annak, hogy felvásároljuk az összes WC-papírt

A készletek felhalmozása mögött egy klasszikus társadalmi dilemma, valamint egy olyan jelenség áll, amire békeidőkben egy jól bevált marketinges trükköt alapoznak. Vasárnapi hírösszefoglaló.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2020-03-22 11:27

Fotó: Justin Chin/Bloomberg via Getty Images

Oka van annak, hogy felvásároljuk a WC-papírt, és annak is, hogy nem maradunk otthon

Stephen Drigotas, a John Hopkins Egyetem Pszichológiai és Agytudományi Tanszékének professzora szerint a világjárványok idején történő nagy készletfelhalmozás mögött egy klasszikus társadalmi dilemma, valamint egy olyan jelenség áll, amire békeidőkben egy jól bevált marketinges trükköt alapoznak. A szakember ebben a cikkben elemzi a pánikvásárlás jelenségét, és arra is választ ad, hogy miért nem tartja be mindenki az otthoni izolációra felszólító intelmeket.

Harminc százalékkal nőtt a magyar betegek száma, emberek százait fertőzhette meg egyetlen koronavírusos Mohácson

Csorbai Ferenc polgármester jelentette be, hogy tömeges megbetegedésekre számíthatnak Mohácson, egyetlen fertőzött miatt. A településvezető egy szigorú kérést intézett a lakossághoz. A betegről, valamint a mohácsi állapotokról ebből a cikkből tájékozódhatsz.

Mindeközben a magyarországi fertőzöttek száma jelentősen növekedett, valamint a halottak száma is nőtt. A kormány friss adatait a megbetegedésekről ebben a cikkben ismertetik, itt pedig a vírus áldozatairól írnak.

“Én nem félek, mert élnünk kell még” – külföldön élő magyarok mesélték el, milyen hatással van a világra a koronavírus

Amerikában, Görögországban, Hollandiában, Romániában, Erdélyben, Spanyolországban, Olaszországban, Svédországban, Luxemburgban, Brazíliában és Ausztriában élő magyarokat kérdeztek arról, hogy ők és a környezetük hogyan élik meg a mostani nehéz mindennapokat. A külföldi magyarok beszámolóját itt találod.

Összefogtak a bajai piacosok, hogy átvészeljék a koronavírust

A koronavírus hátrányos gazdasági hatásait egyelőre a turizmus, szórakozás és vendéglátás szektorokon lehet leginkább érzékelni, de a kiskereskedők is megsínylik a helyzetet. A Bács-Kiskun megyei Baján olyan összefogást indítottak a piacosok, ami lehetőséget ad arra, hogy túléljék ezt a nehéz időszakot. Minderről bővebben itt írunk.

Földrengés volt Zágrábban, evakuálták az államfőt

Fotó: Stipe Majic/Anadolu Agency via Getty Images

Magyarországon is érzékelhető volt az a földrengés, amely vasárnap reggel rázta meg Zágráb városát. Többen megsérültek, a város jelképének számító katedrális megrongálódott, Zoran Milanovic államfőt evakuálni kellett. Részletek itt.

Mutatjuk, mit kell tenni, ha a négy fal között ránk tör a kabinláz

A főként angolszász területeken elterjedt kabinláz kifejezés a feltételezések szerint egy, az 1900-as években Észak-Amerikában élő ember esete nyomán született meg, aki egy kis fakabinba zárkózott be a téli hideg elől, és ez gyötrő mentális tüneteket okozott nála. Egy másik lehetséges magyarázat az 1800-as években tomboló tífusz miatti házi karanténhoz nyúlik vissza. A Covid-19 miatt újra nagyon aktuális állapot szimptómái durvák lehetnek, és a személyiségünktől függ, mikor csapnak le ránk. Mi az a kabinláz, és mit tehetünk ellene? Innen kiderül.

Ákossal és Rúzsa Magdival indul a Maradj otthon! fesztivál

Magyar fesztiválok és szórakozóhelyek toboroznak zenészeket és mindenféle művészeket a Maradj otthon! kampányba, amelynek nevéből elég könnyű kitalálni az akció célját. Ha érdekel a kezdeményezés, akkor itt folytasd az olvasást.

Hasznos tippeket adott a pszichológus a szülőknek: így oldd meg a karantént gyerekkel

A koronavírus mindenkit mélyen érint, de a gyermekes családoknak talán még egy fokkal bonyolultabb lehet, hiszen a kisebbeket jóval nehezebb egy zárt lakásban tartani. Bojti Andrea gyermekpszichológus remek tippeket adott, amelyek segítségével a gyerekek és a szülők számára egyaránt könnyebb lehet az önkéntes száműzetés. Részletek itt.

Hat géppel menekítik ki a Budapesten rekedt oroszokat

Fotó: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

Az orosz légiközlekedési ügynökség tájékoztatása szerint a helyi légitársaságok a következő napokban több ezer, külföldön ragadt orosz állampolgárt fognak evakuálni. Róluk, valamint az Oroszországban tartózkodó magyarokról és az orosz járványhelyzetről ebben a cikkben olvashatsz.

Ezek a legszerencsétlenebb csillagjegy párosítások, akiknek soha nem lenne szabad összekötnie az életüket

Az asztrológusok szerint vannak bizonyos emberek, akik születési dátumuk alapján olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeknek köszönhetően jobb, ha messziről elkerülik egymást. Ha érdekelnek a részletek, akkor kattints ide.

 

Mai nap hírei

Tényleg ez okozza az egyre több traktortüzet?

gepmax.hu3 órája

Ma is négyezer alatt az új fertőzöttek száma

demokrata.hu6 órája

15 percen belül kiderül, hogy érint-e bennünket a COVID-19

napidoktor.hu7 órája

A férfiklimax 7 legjellemzőbb tünete

eletforma.hu8 órája

Öt csúcsmobil amik az elsők között érkezhetnek jövőre Snapdragon 875-tel

gsmring.hu8 órája

Mit számít a korkülönbség egy párkapcsolatban? Szerintem semmit!

she.life.hu10 órája

Jó hír azoknak akik napelemet telepítenének, az állam a felét fizeti

tisztajovo.hu11 órája

Híres emberek, akik egy rajongójukkal házasodtak össze

joy.hu13 órája