Világ 2020. március 22.

Hat géppel evakuálják az oroszokat Pestről

Startlap Utazás Világ 2020. március 22.
Nyolc országból menekítik ki az elkövetkezendő napokban az orosz állampolgárokat.

Az orosz légiközlekedési ügynökség (Roszaviacija) úgy tájékoztatta az Interfax hírügynökséget, hogy az orosz légitársaságok az elkövetkező napokban nyolc országból, köztük Magyarországról fognak a koronavírus-járvány miatt külföldön rekedt orosz állampolgárokat evakuálni. Az Aeroflot szombattól hétfőig hat járatot indít Budapestről.

Legalább százezer orosz turista van még külföldön

Fotó: Getty Images

A Roszaviacija szerint pénteken azokból az országokból, ahol a hazatérni kívánókkal kapcsolatban a legsúlyosabb helyzet alakult ki – Bulgáriából, Magyarországról, Szerbiából, Montenegróból, Ciprusról, Franciaországból, Portugáliából és Indonéziából – 3889 orosz utast hoztak el orosz utasszállítók.

Az orosz szövetségi idegenforgalmi ügynökség (Roszturizm) szerdán közölt becslése szerint a nemzetközi repülőjáratoknak a világjárvány miatti törlése és a határok lezárása következtében mintegy százezer, szervezett úton részt vevő orosz turista rekedt külföldön.

Már csak vasárnap tudnak hazajönni a magyarok

A magyar konzuli szolgálat pénteken arra figyelmeztette az Oroszországban tartózkodó magyar állampolgárokat, hogy az Aeroflot orosz légitársaság hétfőtől öt hétre felfüggeszti Moszkva-Budapest-Moszkva járatait.

Utolsó lehetőség vasárnap lesz az Aeroflot mentrendszerű járatával Oroszországot Magyarország felé elhagyni.
Az orosz belügyminisztérium azt közölte, hogy az országban rekedt külföldiek lejáró vízumát kérésre ideiglenesen meg fogja hosszabbítani.

Oroszországban is lejtőn a gazdaság

Közben Oroszországban szombatra egy nap alatt 53 fővel, 306-ra nőtt a hivatalosan nyilvántartott fertőzöttek száma. A COVID-19 betegségből eddig 16-an – 13 orosz, két kínai és egy olasz állampolgár – gyógyultak meg. Halálos áldozatokról egyelőre nincs hír.

Egy koronavírussal fertőzött idős asszony elhunyt a héten Moszkvában, de mivel halálát közvetlenül egy levált vérrög okozta, őt nem tekintik a járvány áldozatának.

Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök a szombati kabinetülésen kijelentette, hogy kormánya és a jegybank kész további intézkedéseket hozni a gazdaság megsegítésére.

Arra figyelmeztette a munkaadókat, hogy az elbocsátás csak végső eszköz lehet, és óvta őket attól, hogy a vírus terjedésére leépítéssel oldják meg cégük belső problémáit. Kilátásba helyezte, hogy az illetékes szervek minden konkrét esetet ki fognak vizsgálni.

 

(MTI)

Keresés az oldalon