Koronavírus: ilyen most a helyzet Izlandon

Komjáti Viktória
Mint mára minden európai országban, Izlandon is jelen van a koronavírus néven elterjedt COVID-19 megbetegedés. Az első fertőzöttet február 28-án regisztrálták, a 40-es éveiben járó izlandi férfi diagnosztizálása előtt Olaszországban járt.
vendégszerző
Komjáti Viktória

Komjáti Viktória

Komjáti Viktória, a helloizland.hu szerzője 2016 óta él Izlandon. Jelenleg a szigetország legnagyobb túraszervező cégénél dolgozik szövegíróként. Munkájából adódóan és szabadidejében is rengeteget utazik, emellett magyar nyelven is blogol, hasznos információkkal segítve az Izlandra készülőket.
Cikkei

Az első hét 

A következő héten közel 50-re nőtt a fertőzöttek száma az országban, mindegyikükről kiderült, hogy Észak-Olaszországban illetve Ausztriában kapta el a vírust.

Az első fertőzöttek csoportos síutazásokon résztvevő izlandi állampolgárok voltak.

Ezek a baráti társaságok, csoportok együtt utaztak, egy repülőn ültek, egy hotelben szálltak meg. Az első fertőzött megjelenésétől számítva egy hét múlva megjelent az első belföldi fertőzött is.

Fotó: Getty Images

A jelenlegi állapot

Március 17-én 199 fertőzöttet tartanak számon, és közel tízszer annyian vannak karanténban. Az utóbbi 6 napban minden nap 15-25-tel nőtt a betegek száma. A fertőzések közel 30%-a már belföldön történt, tehát azok körében is elkezdett terjedni a vírus, akik nem jártak külföldön.

Az első időszakban a betegek csak rendkívül enyhe tünetekről számoltak be, és mindenki házi karanténban gyógyult. E cikk keletkezésekor azonban már három olyan fertőzött van, akik kórházi ellátásra szorulnak, közülük egy személyt az intenzív osztályon kezelnek. (A frissített adatokat a helloizland.hu oldalon találjátok.)

Koronavírus tesztek

A fertőzés megjelenésétől kezdve izlandi lakosok számára elérhető ingyenesen a koronavírus teszt, március 13-a óta pedig tömeges szűréseket végeznek, tekintet nélkül arra, hogy ki mutat tüneteket és ki járt külföldön.

Napi 1000 teszt elvégzése a cél, ennek érdekében pedig felállítottak egy olyan tesztközpontot, ahol a vírus átadásának minimalizálása érdekében autóval lehet áthaladni.

Az első eredmények alapján a kutatók arra következtetnek, hogy az izlandi lakosság 1%-a, vagyis kb, 3600 ember lehet fertőzött eddig, amely szerintük egy rendkívül alacsony arány. A tömeges tesztelés során kiszűrt vírusos betegek 40-50%-a tünetmentes.

A betegek

A betegek között jelenleg két 9 év alatti gyermek, tíz tinédzser és három 70 év feletti idős ember van, a többiek 20-69 év közöttiek. A legtöbb beteg a 40-49 év közötti korosztályból kerül ki. A fertőzöttek és a karanténban lévők túlnyomó többsége a fővárosban és vonzáskörzetében él.

A turisták között egyelőre nem ütötte fel a fejét a betegség, de már felkészítettek egy 70 szobás hotelt Reykjavíkban, ahol szükség esetén karanténba helyezhetik a fertőzötteket és a velük kapcsolatba kerülteket. A Vöröskereszt munkatársai képzéseken vesznek részt, hogy az érkező betegeket szakszerűen tudják ápolni és pszichológiai segítséget nyújtsanak nekik.

Korlátozások

A vírus terjedésének megfékezésére az izlandi kormány a legmagasabb készültségi fokozatot vezette be, ami látogatási és gyülekezési tilalmat, az iskolák, egyetemek, fürdők, sportcentrumok bezárását és a nagyobb tömegek befogadására alkalmas intézmények bezárását jelenti.

Az utazásra nem javasolt országok listája tovább bővült, így Kína, Kína, Dél-Korea és Irán mellett Olaszország, az Alpok összes síterülete (így Ausztria, Svájc, Németország, Franciaország, és Szlovénia területén található síterületek), Spanyolország (beleértve a Kanári-szigeteket is), Németország és Franciaország is magas rizikójú területnek számít. Az innen hazatérőket 14 napos karanténra kötelezi az állam. Ha valaki elhagyja a karantént, komoly pénzbírságra vagy akár börtönbüntetésre is számíthat.

Március 13-tól bevezették továbbá a kötelező távolságtartást is. A boltokban, intézményekben, buszokon az embereknek kötelező legalább két méter távolságot tartani egymástól. Az a szolgáltató vagy intézmény, amely nem tudja biztosítani a szükséges teret a várakozóknak, határozatlan ideig nem folytathatja a tevékenységét.

Egyes szupermarketek meghirdették, hogy a nyitvatartás első óráját a veszélyeztetett vásárlóknak tartják fenn. Ez idő alatt fokozottan fertőtlenítenek, az eladók maszkot, kesztyűt viselnek és kizárólag a magas rizikócsoportba tartozó (idős, diabéteszes, szív-és érrendszeri betegséggel küzdő, várandós) vevőket fogadják.

Fizetett szabadság minden betegnek és karanténban tartózkodóknak

A kormány minden nap nyilvános sajtótájékoztatót tart a fejleményekről és a következő lépésekről, elejét véve az álhíreknek. A reykjavíki kórház és a városvezetés a médiában megjelent közleményeken felül fizetett online hirdetéseken keresztül is terjeszti a megelőzésre vonatkozó információkat és a tünetek jelentkezése esetén érvényes tudnivalókat.

A karantén megszegése elkerülése érdekében az állam magára vállalta a karanténban lévők fizetését. Teljes fizetett szabadság jár minden olyan helyinek, aki veszélyesnek nyilvánított területen járt, megfertőződött vagy kapcsolatba lépett egy fertőzöttel.

A covid.is oldalon nyomon követhető a fertőzöttek száma, területi felosztása, de még az is kiderül, hány nő és férfi fertőződött meg. A fenti fotó március 17-i adatokat mutat. Forrás: covid.is

Példás társadalmi összefogás

Az izlandi társadalom példás összetartása és együttműködése ebben a helyzetben is megmutatkozik. A különböző intézmények és szervezetek szorosan együttműködnek a vírus megállítása érdekében.

A kereső- és mentőcsapat részt vesz a teszt központok és karanténpontok felállításában, és számos izlandi szolgáltató járul hozzá erőforrással/segítséggel a helyzet kezeléséhez. Az ingyenes tömeges szűréshez a laboratóriumot és a kutatókat például a DeCode nevű génkutató cég ajánlotta fel és a cég vezetője volt az, aki elsőként szorgalmazta a tömeges ingyenes szűrés bevezetését, melyhez minden erőforrást biztosít.

Higiénia mindenek felett

Habár a cikk írásának pillanatában nincs kijárási tilalom vagy határzár Izlandon, mindkettő nagyon valószínűnek tűnik a közeljövőben.

A munkahelyeken, szolgáltatóhelyeken mindenhol elérhetők nagy számban kézfertőtlenítők. A boltokban, éttermeknek, kávézókban minden kassza mellett, a bajáratoknál és kijáratoknál is található egy-egy flakonnal. Mindenhol intenzív fertőtlenítés folyik napi többször. Maszkot senki nem hord, de egyre többen kerülik a boltokat, közösségi tereket, ahol több ember lehet egyszerre.

A korlátozások hatása a turistákra

Habár az Izlandra utazók száma az utóbbi időben természetesen nagyon lecsökkent, azért akadnak, akik most is utaznak. Március 16-tól egyre kevesebb látogatóközpontot, kávézót, éttermet fognak nyitva találni, ezáltal a vidéken utazók csak az autójukban tudnak megmelegedni, nem lesz hol forró levest, kávét venni útközben.

A hangulat egyre feszültebb

A helyiek is, az utazók is egyre feszültebbek. Természetesen mindenki szeretné elkerülni a megfertőződést. Az utazók a foglalásaik, a repülőgépjáratok és a közelgő határzár miatt aggódnak joggal, a helyiek pedig a turizmus megállásának következményei miatt.

Reykjavík főutcáján már most számos üres kirakatot látni, üzletek, éttermek zártak be. A kisebb túracégek a csőd szélére sodródnak, a nagyobb cégeknél tömeges leépítések vannak. Hotelek, vendégházak eresztik szélnek a személyzetet, sokakat fizetés nélküli szabadságra küldenek. Mivel Izland gazdasága jórészt a turizmusra épül, a más ágazatban dolgozók is feszült figyelemmel kísérik a történéseket.

Most ne utazz Izlandra!

Senkinek sem tanácsoljuk, hogy a következő 1-2 hónapban Izlandra utazzon. A helyzet, akárcsak Magyarországon, rendkívül bizonytalan és egyelőre nem látszik jól, hogy a járvány elvonulásához mennyi időre lesz szükség. 

Európának most arra van szüksége, hogy összetartsunk és a saját érdekeink helyett a köz érdekét tartsuk szem előtt. Súlyos veszteségek érnek mindenkit az utazás korlátozása miatt, de úgy tűnik, ez az ára annak, hogy a gyengébb, veszélyeztetettebb embertársainkat megvédjük az életveszélytől és az egészségügyet a teljes összeomlástól.

Kérünk mindenkit, hogy maradjon otthon, Izland nem megy sehová! Bízzunk abban, hogy a nyárra rendeződik a helyzet és Izlandot a teljes pompájában, szorongás nélkül látogathatjátok meg!