Világ 2019. december 03.

4+1 ok, hogy idén Izlandon töltsd a karácsonyt

Komjáti Viktória Világ 2019. december 03.
Izland ideális ünnepi desztináció azoknak, akik szeretnék a karácsonyt mesébe illő téli csodaországban tölteni. Lélegzetelállító tájak, befagyott vízesések, rénszarvasok, sarki fény, és elbűvölően gazdag ünnepi hagyományok várják az idelátogatókat, a Magyarországon már ritkaságszámba menő fehér karácsony pedig garantált!
vendégszerző
Komjáti Viktória

Komjáti Viktória

Komjáti Viktória, a helloizland.hu szerzője 2016 óta él Izlandon. Jelenleg a szigetország legnagyobb túraszervező cégénél dolgozik szövegíróként. Munkájából adódóan és szabadidejében is rengeteget utazik, emellett magyar nyelven is blogol, hasznos információkkal segítve az Izlandra készülőket.
Cikkei

1. A sarki fény

Izlandra utazni az év bármely szakában fantasztikus élmény, de télen és a karácsonyi-szilveszteri ünnepi időszakban többszörösen különleges. A legtöbben kifejezetten azért választják ezt az időszakot mert decemberben nyílik a legtöbb lehetőség arra, hogy megcsodálják a káprázatos sarki fényt. És persze ki ne szeretne magának egy ilyen ajándékot éppen karácsonykor vagy újévkor?

A sarki fény Izlandon augusztus végétől április elejéig látható, de kétségtelenül az év legsötétebb hónapjában a legjobbak az esélyeink arra, hogy ténylegesen elcsípjük. Ekkor ugyanis az éjszakák 19-21 óra hosszúak.

Míg például szeptemberben vagy márciusban késő éjszakáig ébren kell maradnunk megvárva, hogy kellően besötétedjen, addig decemberben délelőtt tíz órakor még kényelmesen kémlelhetjük a sötét eget a sarki fény után kutatva, és délután négykor pedig folytathatjuk, ahol abbahagytuk.

Sarki fény Izlandon (Fotó: istock)

2. Mesés tájak, festői színek

Noha a sarki fény sajnos nem garantált, hiszen  a sötétségen túl még számos más természeti faktor szerencsés együttállása is szükséges a sikerhez, az sem megy haza csalódottan az ünnepek után, aki nem látta.

Téli táj decemberben (Fotó: Komjáti Viktória)
Skógafoss (Unsplash)

A nappalok ugyan rövidek, de abban a pár órában olyan természeti szépségeket fedezhetünk fel, amelyekről álmodni se mernénk. Robusztus, 60 méteres befagyott vízesések várnak akár csak 1-2 óra autóútra a fővárostól, kicsit messzebb pedig drámai tengerpartokat, hajmeresztő gleccsereket és lagúnákban úszkáló kék jéghegyeket találhatunk. 

Gejzírek és hőforrások gőzölögnek fel a hótakaró alól, vastag bundájú izlandi lovak túrják békésen a havat a farmokon, és a szerencsésebb turisták akár rénszarvas-csordákkal vagy sarki rókákkal is találkozhatnak.

December utolsó heteiben a nap még délben is éppen csak a horizont fölött pihen. Szép időben a táj egész nap a napkelte-és napnyugta fényeiben fürdik, amitől az egyébként is festői vidék már-már giccsesen gyönyörűvé válik. Izlandon nincs szükség Instagram-filterekre!

Reykjavík elbűvölően színes utcái már novembertől karácsonyi fényárban úsznak. Az éttermek, hotelek, kávézók előtt gyertyák égnek a bejáratnál és hívogatóan hangulatos, meleget árasztó dekorációval, karácsonyi zenével várják a vendégeket.

Lovak Izlandon (iStock)

3. Hószánozás, gleccserek és jégbarlangok

Annak sem kell unatkoznia, akit az ünnepi hangulat és a szép táj nem köt le. A gleccserek és a végtelen hómezők remek terepet szolgáltatnak az izgalmasabb téli kalandokhoz. A klasszikus téli sportok mellett – úgymint síelés, snowboardozás – még annál is izgalmasabb lehetőségek várják az Izlandra utazókat.

Habár a gleccsertúrázás illetve motoros szánozás egész évben lehetséges Izlandon, a téli időszakban a gleccser felfedezésének izgalmai mellett arra is lehetőségünk nyílik, hogy meglátogassunk egy természetes jégbarlangot.

Jégbarlangok a gleccserek belsejében keletkeznek és a gleccserjég különleges fizikai tulajdonságainak köszönhetően káprázatosan kékek. A jégbarlangok fala annyira kristálytiszta és átlátszó, hogy gyakran akár több méter mélyen is bele lehet látni a tömör jég testébe. Számos izlandi gleccser belsejében megfigyelhetjük az elmúlt évszázadok vulkánkitörései során lerakódott vulkáni hamu rétegeket.

A Skaftafell gleccser barlang a Vatnajokull Nemzeti parkban, Izlandon. (istock)

A legtöbb jégbarlang tavasszal beomlik vagy elönti a víz, azért csak télen látogathatók. A jégbarlang túrák a decemberi ünnepi időszakban sem állnak le, sőt. A túracégek fel vannak készülve a fokozott érdeklődésre.

4. A tizenhárom troll-mikulás és a gyerekevő macska

A kultúra kedvelői is bőven találnak magunknak érdekességet Izlandon karácsonykor. Az ünnepek körüli folklór elbűvölően gazdag és nagyban különbözik az európai hagyományoktól.

Izlandon például nem a Mikulás vagy a Télapó látogatja meg a gyerekeket, hanem trollok.

Egészen pontosan tizenhárom troll jön le a hegyekből, izlandi nevükön “Jólasveinar”, és nem egyetlen éjszaka, hanem december 12. és 24. között éjszakánként egy.

A bizarr karácsonyi figurák eredetileg kicsit sem hasonlítottak az általunk ismert jóságos, kedves, kövérkés télapóhoz. A rút és kifejezetten rossz természetű, bosszantó csibészek mindegyikének van egy saját csínytevése.

Egyikük edényeket lop, hogy kiegye belőlük a maradékot, másikuk fakanalakat nyalogat, de van, amelyik az ablakon leskelődik, vagy ajtókat csapkod. Az utolsó troll, aki december 24-én jön el, gyerekeket követ, hogy ellophassa a gyertyáikat.

A 13 troll-mikulás és csínytevéseik (forrás: iceland.is)

A karácsonyi csibészek Grýla és Leppalúði, az emberevő hegyi óriás trollok gyermekei. A család a hegyekben lakik egy hatalmas barlangban. A csibészek minden télen meglátogatják az izlandi gyerekeket, hogy elcsenjenek tőlük dolgokat és jól rájuk ijesszenek.

A családnak van még egy fekete óriás-macskája, “Jólakötturinn”, aki december 24-én éjjel szintén lejön a hegyekből, hogy a házak között ólálkodva

levadássza és felfalja vacsorára azokat az ember gyerekeket, akik nem kaptak valamilyen ruhadarabot karácsonyra.

Mára természetesen az izlandi népi hagyomány összefonódott a modern európai hagyományokkal.

A trollokat gyakran mikulássapkában ábrázolják és a csínytevések mellett minden este ajándékokat is hoznak a gyerekeknek, amit az előre kikészített cipőkben helyeznek el. A rossz gyerekek ajándék és édességek helyett csak krumplit kapnak. A karácsonyi rém-macska alakja azonban semmit sem változott.

Szenteste után, január 6-ig a macska és a trollok érkezési sorrendben egyesével visszatérnek a hegyekbe. A tizenharmadik éjjelen a régi hagyományokat követve országszerte hatalmas máglyákat raknak, és a gyerekek énekkel, mondókákkal tessékelik vissza a lényeket a barlangjukba.

Az első troll-mikulás érkezésétől kezdve Reykjavíkban megjelennek a házak oldalára vetített, hatalmas, mozgó trollfigurák, akik szórakoztatják a járókelőket egészen karácsonyig. A belváros egyik főterén pedig egy öt méter magas, karácsonyi égőkkel felfuttatott macska alakkal fotózkodhatunk egész decemberben.

A Snæfellsnes-félsziget (fotó: Komjáti Viktória)
A Fjadrargljufur kanyon (Unsplash)

+1: A kihagyhatatlan Szilveszter

Talán nehéz elhinni, de a 200 ezres lakosságú Reykjavík legendás buliváros. Az izlandiak kétségtelenül tudnak mulatni – és ez nem az elfogyasztott alkohol mennyiségére értendő. Az önfeledt ünneplés rendkívül látványos szilveszteri buliban nyilvánul meg: a modern hagyományok szerint az izlandiak egészen komoly vagyonokat költenek el tűzijátékokra. Vannak családok, akik – forintban értve – milliókat szánnak a nagy szilveszteri durrantásra.

Ennek az egyik oka az, hogy a pirotechnikai eszközök megvásárlásával a helyi kereső- és mentőcsapatokat lehet támogatni.

Izlandon az eltűnt, bajba jutott embereket ingyen mentik, a mentőcsapatok pedig adományokból tartják fenn magukat.

A mentőcsapatoknak nagyon nagy presztízse van. A helyiek aktívan segítik a munkájukat és anyagilag támogatják őket.  Az kereső- és mentőcsapatok teljes éves költségvetésének nagy részét a tűzijáték-eladásokból fedezik: egy-egy szilveszter alkalmával több az izlandiak több, mint ötszáz tonna tűzijátékot égetnek el, ennek túlnyomó részét Reykjavíkban. (Összehasonlításképpen: Budapest városa kb. 2,5 tonna tűzijátékot lőtt fel 2019 augusztus 20-án).

A Szilveszter közeledtével egyre sűrűsödnek a durrogtatások, december 31-én éjjel pedig az ország egyetlen hatalmas, többórás tűzijáték-orgiával lép át az újévbe.

 

 

 

 

 

 

 

 

A gyerekekre védőszemüveget és esetenként fülvédőt adnak, hogy óvják őket a sérülésektől. A kezükben csillagszórókat szorongatva, tisztes távolból nézik, ahogy a szülők begyújtják a tűzijáték dobozt a kertkapuban, majd a család együtt gyönyörködik néhány perctől akár fél óra hosszúra is nyúló tűzijáték-showban. Ezt az utcában szinte minden család megteszi és egymás után gyújtják be az újabb és újabb dobozokat.

Ehhez még hozzájönnek a városszerte hivatalosan kijelölt tűzijáték-fellövő helyszínek, ahol hatalmas, 10-20 méter magas, égő máglyák mellől lehet gyönyörködni a tűzijátékban.

A Hallgrímskirkja templom, Izland (iStock)

A város központjában, a Hallgrímskirkja templomnál  lövik rendszerint a nagy állami tűzijátékot. Mindez együtt, egy alkalmas kilátóról vagy magaslatról nézve lélegzetelállító látványt nyújt!

Máris indulok!

Járatok Reykjavíkba

Hirdetés

 

Izlandon ünnepelni a karácsonyt illetve a szilvesztert egészen kivételes élmény! Csakis ajánlani tudjuk. Ha Izlandra szeretnétek utazni, látogassatok el a Hello Izland weboldalra, ahol sok hasznos információt találtok.

Keresés az oldalon