Újabb utórengés rázta meg Törökországot

Startlap - Startlap
Újabb, közepesen erős utórengés rázta meg Törökország déli részét hétfőn, aminek következtében olyan épületek is összeomlottak most - legalább egy ember halálát okozva -, amelyek szerkezeti károkat szenvedtek a február 6-i pusztító földmozgásokban, de össze nem dőltek akkor - közölte Yunus Sezer, a török katasztrófavédelem (AFAD) vezetője.

Az 5,6-os erősségű földmozgás epicentruma a Malatya tartományban található Yesilyurt település közelében volt. A haláleset mellett száznál is több sérültet, és több mint kéttucat összedőlt épületet jelentettek.

Egy apát és lányát sérülten, de élve kimentettek a törmelék alól Yesilyurtban. Bemerészkedtek megrongálódott négyemeletes házukba, hogy személyes holmijukat kihozzák onnan, de az épület közben leomlott az újabb földmozgás következtében.

Ismét rengett a föld Törökországban
Ismét rengett a föld Törökországban

Újabb utórengés rázta meg Törökországot

Ismét rengett a föld Törökországban
Legalább egy ember halálát okozta az újabb török földrengés
Újabb, közepesen erős utórengés rázta meg Törökország déli részét hétfőn
Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn bocsánatot kért amiatt, hogy az első földrengések utáni állami segítségnyújtás késett.
Hétfőn ismét jelentősen megmozdult a föld Törökországban
Fotó megosztása:

A HaberTürk hírtelevízió közlése szerint Malatya tartomány egy másik pontján kutató-mentő egységek három olyan embert próbálnak meg kimenteni a romok alól, akik parkoló autókban ültek, amikor a közeli házak összeomlottak.

Nem zajlott a korábbi rengések után megfelelő hatékonysággal a mentés

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn bocsánatot kért amiatt, hogy az első földrengések utáni állami segítségnyújtás késett. Adiyaman városban tartott beszédében a török államfő azt mondta: a pusztítás mértéke, az időjárási körülmények és az infrastruktúrában keletkezett károk miatt az első napokban a mentés nem zajlott kellő hatékonysággal.

Világtérképen a földrengések
Hogy mennyire nem ritkák a földrengések, azt semmi sem bizonyítja jobban, mint a Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium térképe, melyen az elmúlt 30 nap rengései láthatóak világviszonylatban. Kép forrása: Seismology.hu

Erdogan egy év türelmet kért, amíg “a földrengés okozta károk nagy részét fel tudják számolni”. “Mint minden halandónak, nekünk is lehetnek hibáink és hiányosságaink” – mondta.

A Világbank becslése szerint csak Törökországban legalább 34,2 milliárd dolláros (12 ezer milliárd forint) közvetlen anyagi kár keletkezett, ami az ország 2021-es GDP-je négy százalékának felel meg.

1,25 millió ember maradhatott – tartósan vagy átmenetileg – fedél nélkül az eddigi rengések miatt

A hétfőn ismertetett jelentés abból indul ki, hogy az újjáépítés költségei ennek az összegnek akár a duplájára is nőhetnek, ami nagyban függ attól, hogy az új épületbiztonsági előírásokat mennyire kérik számon.

A Világbank mindemellett úgy becsüli, hogy 1,25 millió ember maradhatott – tartósan vagy átmenetileg – fedél nélkül a katasztrófa következtében. A nemzetközi pénzintézet 1,78 milliárd dollár (640 milliárd forint) segítséget ígért.

A Világbank összesítése csak Törökországra vonatkozik, a szíriai pusztítás adatait nem tartalmazza. Törökországban és a szomszédos Szíriában időközben több mint 48 ezerre emelkedett a február 6-i földrengések halálos áldozatainak a száma, a katasztrófában 185 ezer épület dőlt össze, vagy szenvedett komoly károkat. A hatóságok tízezernél is több utórengést jegyeztek fel.

(MTI)

Ez is érdekelhet

képcím

Hivatalos: Erdogan nyerte a török elnökválasztást

képcím

Török választások: valószínűleg lesz második forduló

képcím

A török parlament jóváhagyta Finnország NATO-csatlakozását