Az elmúlt 25 év legerősebb földrengése rázta meg Tajvant

Startlap - Startlap
Erős, 7,2-es földrengés rázta meg Tajvant helyi idő szerint szerdára virradóra, épületek és autópályák rongálódtak meg, hét ember életét vesztette, a sérültek száma legkevesebb hétszázharminc.

A tajvai kormány tájékoztatása szerint a földrengés epicentruma a keleti, ritkán lakott hegyvidéki régióban található Hualien megyében volt. Legalább 26 épület dőlt össze, és jelenleg több mint 70, romok alatt rekedt emberről lehet tudni. 

Caj Jing-ven elnök vészhelyzeti bizottság felállítását jelentette be, és hozzátette, hogy a mentési munkában a hadsereg is részt vesz.

A hatóságok aláhúzták, hogy a sziget nukleáris létesítményei nincsenek veszélyben.

Az elmúlt 25 év legnagyobb földrengése a reggeli órákban történt, amikor az emberek munkába indultak. A vonat- és metróközlekedést is felfüggesztették, a földrengés utakat és autópályákat rongált meg.

Földrengés Tajvanon.

A hatóságok közölték, hogy csak egy viszonylag enyhe, 4-es erősségű rengésre számítottak, ezért nem küldtek riasztást.

A Japán Meteorológiai Hivatal szerdán reggel cunamiriadót adott ki a déli Okinawa prefektúra szigeteire, de végül csak egy 30 centiméteres hullámot észleltek, így feloldották, és a tartomány repülőtere (Naha) is újból megkezdte működését.

“Japán készen áll arra, hogy a szerdai nagy erejű földrengést követően minden szükséges támogatást megadjon Tajvannak” – közölte X-en közzétett bejegyzésében Kisida Fumio japán miniszterelnök.

Tajvan tektonikus lemezek találkozásánál fekszik a Dél-kínai-tengeren ezért gyakoriak a földrengések. 2016-ban több mint százan vesztették életüket a sziget déli részén egy földrengésben, 1999-ben pedig egy 7,3-as erősségű földmozgás kétezernél is több ember életét követelte.

(MTI)

Címlapkép: AFP

Ez is érdekelhet

képcím

Földrengés volt Ausztriában

képcím

Földrengés Japánban: Életben találtak egy 90 éves nőt a romok...

képcím

Nőtt a Japánban pusztító földrengés halálos áldozatainak...