Törökország megszavazta Svédország NATO-csatlakozását

Startlap - Startlap
A török parlament ratifikálta Svédország NATO-csatlakozását, ezzel Magyarország lett az utolsó, amely még nem tette meg ezt a katonai szervezeten belül.

A csatlakozási jegyzőkönyvet még Recep Tayyip Erdogan elnöknek is alá kell írnia, illetve a török hivatalos lapban is közzé kell tenni ahhoz, hogy hatályba léphessen.

Az előterjesztést – több mint négyórás vitát követően – 287 képviselő támogatta 55 ellenében és négy tartózkodás mellett, miután a török parlament külügyi bizottsága december végén már rábólintott Svédország NATO-csatlakozására.

Recep Tayyip Erdogan török elnök pártja, a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), valamint szövetségesei többséggel bírnak a törvényhozásban.

Ulf Kristersson svéd miniszterelnök a szavazás eredményére reagálva kijelentette, hogy hazája egy lépéssel közelebb került a NATO-tagsághoz.

 “Pozitív fejlemény, hogy Törökország Nagy Nemzetgyűlése (Büyük Millet Meclisi) Svédország NATO-csatlakozása mellett szavazott” – tette hozzá.

Az észak-atlanti szövetség minden tagjának hozzá kell járulnia egy új tagország felvételéhez.

Ankara a svéd csatlakozás jóváhagyásáért cserébe korábban közölte: határozottabb fellépést vár Stockholmtól a terrorizmus elleni harc területén, elvárja például a Törökország által terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) Svédországban élő tagjainak kiadását.

Erdogan december közepén mindemellett ahhoz kötötte Svédország NATO-csatlakozását, hogy az amerikai kongresszus hagyja jóvá 40 darab új F-16-os amerikai harci repülőgép és alkatrészek eladását Törökországnak. Az amerikai kongresszus eddig még nem hagyta jóvá a harci repülőgépek eladását Törökországnak.

A Telex azt írja, Magyarország korábban jelezte: 2023 nyarán fogja majd tárgyalni a skandináv ország kérelmét, azonban ez nem került napirendre az Országházban. Annak ellenére, hogy kormányból többször megígérték, hogy nem hazánk lesz az utolsó a ratifikálással. 

A december végi kormányinfón Orbán Viktor miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy a magyar képviselőknek nem volt gusztusuk addig a döntéshez.

Ez is érdekelhet

képcím

A Kreml az amerikai segélyről: "Még több ukrán halálához vezet...

képcím

Nagy lépés az olimpia felé: legyőzték a svédeket a magyar női...

képcím

Svédország hivatalosan is a NATO tagja lett