Kiemelt Hírek 2018. június 16.

Szakértő: nem a medve szedhette le a nyomkövetőt magáról

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 16.
Nagyjából két napig lehetett követni az útját a jeladóval.

Szerdán engedték szabadon a Robinak keresztelt, ámde nőstény medvét, aki izgalomban tartotta az országot, amíg nagyjából keresztülgyalogolt rajta. Mintegy 280 kilométert tett meg, benézve néhány lakott településre is.

Elengedésekor egyedi azonosításra alkalmas eszközökkel látták el az állatot, ezek közül egyik a nyomkövető nyakörv volt, melytől rövid úton, péntekre már meg is szabadult.

Orbán Zoltán, a Madártani Egyesület elnöke már rengeteg nyomkövetőt szerelt fel állatokra, igaz, hogy madarakra, nem medvékre. Ő úgy véli, hogy nem a medve kínozta magát addig, amíg le tudta tépni a jeladót, hanem inkább rosszul lett rá feltéve.

Ezeket a nyomkövetőket nem tudja bárki felszerelni. Nagy rutin kell hozzá, legalább 50-et fel kell ahhoz tenni egy állatra, mire profivá válik az ember. Ráadásul Magyarországon, ahogy én tudom, még soha senki nem helyezett fel medvére ilyen eszközt” – magyarázta a Borsnak a szakember. Kicsi az esélye, hogy eltörik egy ilyen eszköz és ezért hagyta volna el a medve. Elképzelhetőnek tartja, hogy nem volt elég szoros a nyakörv, mert nem akartak fájdalmat okozni az állatnak.

Jeladó nélkül, de követik a medve nyomait a Bükki és az Aggteleki Nemzeti Park igazgatóságának szakemberei és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai.

Keresés az oldalon