Kiemelt Hírek 2018. június 15.

Megszabadult a nyomkövetőtől az elengedett medve

Startlap Kiemelt Hírek 2018. június 15.
A medvén már nincs rajta a nyomkövető, de a nyomait figyelemmel kísérik a két nemzeti park igazgatóság szakemberei és a természetvédelmi őrszolgálat munkatársai.

Megszabadult a nyomkövető nyakörvtől a szlovák-magyar határ mellett a szerdán elengedett medve, amely az elmúlt hetekben bejárta az országot – tájékoztatta a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság pénteken az MTI-t.

Az Robinak nevezett nőstényt először május 23-án látták Somoskőújfalunál és végül mintegy 280 kilométerrel odébb, Sándorfalván kapták el június 8-án, pénteken éjjel. A medve üldöztetése alatt mindeközben igazi sztár lett Magyarországon. Az állatról eleinte azt hitték, hogy egy hároméves hím, de kiderült, hogy egy tíz év körüli nőstény, még Szegeden kapott egy GPS-nyomkövetőt.

Szabadon engedésére szerdán került sor, ehhez olyan helyszínt választottak, ami távol van a lakott településektől, tradicionális medveélőhely, ahol stabil medvepopuláció él, és a szlovákiai medveállománnyal is szerves kapcsolatban áll.

A szakemberek akkor közleményben tájékoztattak mindenkit arról, hogy egyedi azonosításra alkalmas eszközökkel látták el az állatot, melyek közül az egyik egy nyomkövető nyakörv volt.

A természetvédelmi őrök egyébként is folyamatosan figyelik a medvék felbukkanásait, és igyekeznek nyomon követni a mozgásukat, viselkedésüket vadkamerákkal és más eszközökkel.

Forrás: MTI

Keresés az oldalon