Kiemelt Hírek 2018. november 06.

Padhoz, fához kötözte az ápolónő a Nógrád megyei pszichiátria betegeit

Startlap Kiemelt Hírek 2018. november 06.
A gondozó azzal védekezett, hogy ő csak a betegeknek akart jót.

Egy nemzetközi jogvédő szervezet számolt be közleményében egy Nógrád megyei esetről, miszerint a helyi pszichiátriai intézet egyik gondozója kikötözte a betegeket – írja a hvg.hu.

Az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért (Citizens Commission on Human Rights – CCHR) beszámolója arról ír, hogy az ápolónő két ápoltat kötött ki egy padhoz, illetve egy fához. Az esetről az egyik bentlakó hozzátartozója jelzett a szervezetnek, majd a megyei kormányhivatal is vizsgálatot rendelt el, melynek eredményeképpen megváltak a sajátos módszereket alkalmazó betegápolótól. 

A nő a vizsgálat során azzal indokolta tettét, hogy csak a betegeknek akart jók, akik feldühödtek, amiért nem vehettek részt a közös kiránduláson, ezért “megoldásképpen” kötözte ki őket. 

A lekötözés, a korlátozás a pszichiátriákon sajnos egyáltalán nem elszigetelt jelenség, a tapasztalat azt mutatja, hogy ez szinte mindennapos része napjaink pszichiátriai rendszerének

– vélekedik a jogvédő szervezet. Pedig szigorúan tilos ilyen jellegű megalázó és önkényes korlátozásokat alkalmazni a rendkívül kiszolgáltatott helyzetben lévő pszichiátriai betegeken.

 

Keresés az oldalon