Az emberi jogokat korlátozzák a győri pszichiátrián

Startlap - Startlap
Két emberrel sem úgy bántak, ahogy kellett volna.

Két olyan eset is történt a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház pszichiátriai osztályán, amely során az alapvető jogok sérültek – írja a zoom.hu. Az osztály betegei nem távozhattak akaratuk ellenére az osztályról, így az ombudsmanhoz, Székely Lászlóhoz fordultak.

Egyikük arra panaszkodott, hogy ugyan ő kérte, hogy vigyék be a pszichiátriára, nem tanúsított agresszív magatartást – ennek ellenére erősen leszedálták. Mikor hazament, megjelentek nála a mentők és a rendőrök, akik akarata ellenére visszavitték a pszichiátriára, és elvették a lakáskulcsát.

A másik személyt akarata ellenére vitték be az intézménybe – erről a kórház értesítette a bíróságot. Kényszergyógykezelését a bíróság úgy rendelte el, hogy az illető jelen sem volt, ráadásul az igazságügyi szakértői vélemény is elkészült a kötelező bírósági szemle megtörténte előtt. Három nap után végül elengedték az illetőt.

Az alapvető jogok biztosa azt állapította meg, hogy mindkét esetben olyan nyugtatót alkalmaztak, amely alkalmas az akarat megtörésére és a fizikai korlátozásra, ráadásul használatukat nem is dokumentálták rendeltetésszerűen. Kiemelte azt is, hogy a magát önkéntesen bekérő beteg nem távozhatott szabadon, illetve azt, hogy a páciensekről szóló dokumentációk hiányosak voltak.

A kórház számára ajánlásokat fogalmazott meg, melyben a pontos és naprakész dokumentációra, az önrendelkezéshez való jog tiszteletben tartására és a betegek biztonságának megóvására intette a dolgozókat. Emellett hangsúlyozta, ha kényszerintézkedésre kerül sor, rögzítsék az alapos indokot, amely szükségszerűvé tette azt.

Ez is érdekelhet

képcím

Két hét múlva sok pénzt kapnak a nyugdíjasok

képcím

Lehallgatási botrány: Bayer is megszólalt, sőt elmondta hogyan...

képcím

Sporttörténelem: Valter Attila vezet a Giro d'Italian