Az emberi jogokat korlátozzák a győri pszichiátrián

Két emberrel sem úgy bántak, ahogy kellett volna.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-13 12:16

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Két olyan eset is történt a győri Petz Aladár Megyei Oktatókórház pszichiátriai osztályán, amely során az alapvető jogok sérültek – írja a zoom.hu. Az osztály betegei nem távozhattak akaratuk ellenére az osztályról, így az ombudsmanhoz, Székely Lászlóhoz fordultak.

Egyikük arra panaszkodott, hogy ugyan ő kérte, hogy vigyék be a pszichiátriára, nem tanúsított agresszív magatartást – ennek ellenére erősen leszedálták. Mikor hazament, megjelentek nála a mentők és a rendőrök, akik akarata ellenére visszavitték a pszichiátriára, és elvették a lakáskulcsát.

A másik személyt akarata ellenére vitték be az intézménybe – erről a kórház értesítette a bíróságot. Kényszergyógykezelését a bíróság úgy rendelte el, hogy az illető jelen sem volt, ráadásul az igazságügyi szakértői vélemény is elkészült a kötelező bírósági szemle megtörténte előtt. Három nap után végül elengedték az illetőt.

Az alapvető jogok biztosa azt állapította meg, hogy mindkét esetben olyan nyugtatót alkalmaztak, amely alkalmas az akarat megtörésére és a fizikai korlátozásra, ráadásul használatukat nem is dokumentálták rendeltetésszerűen. Kiemelte azt is, hogy a magát önkéntesen bekérő beteg nem távozhatott szabadon, illetve azt, hogy a páciensekről szóló dokumentációk hiányosak voltak.

A kórház számára ajánlásokat fogalmazott meg, melyben a pontos és naprakész dokumentációra, az önrendelkezéshez való jog tiszteletben tartására és a betegek biztonságának megóvására intette a dolgozókat. Emellett hangsúlyozta, ha kényszerintézkedésre kerül sor, rögzítsék az alapos indokot, amely szükségszerűvé tette azt.

Mai nap hírei

Annak köszönheted, hogy életben vagy, hogy még nem találkoztál ezzel a tízéves kisfiúval

unilife.hu13 órája

Melania Trump ruhájával üzent az egész világnak

joy.hu14 órája

Plasztikkártyát kap, akit már beoltottak, akár este 8 után is kimehet vele

life.hu14 órája

Sír és nevet a növényvédelem, februárra visszajön a tél

agraragazat.hu16 órája

Az erősen fertőző madárinfluenza-típus jelent meg Magyarországon

agroinform.hu16 órája

Megint felhívja a figyelmet magára Berki Krisztián: ezúttal Dubajban

ifaktor.hu17 órája

Az elnöki beiktatást nem Joe Biden vagy Kamala Harris, hanem Amanda Gorman nyerte

444.hu18 órája

Úton a magyar vakcina, már a brit mutánsvírust is ki tudták tenyészteni

metropol.hu18 órája