Kiderült, miért titkosították a Budapest-Belgrád vasútvonal szerződéseit

Startlap - Startlap
A beruházás összköltségét 1000 milliárd forintra becsülik. Esti hírösszefoglaló.

Homályos indoklással 10 évre titkosították a Budapest-Belgrád vasútvonal 1000 milliárdosra becsült szerződéseit

Még az idei évre szánt gazdaságvédelmi alapból is 82 milliárd forint a Budapest-Belgrád vasútvonalra fog elmenni, de ez csak a töredéke a megkérdőjelezhető fontosságú beruházás összköltségének. Ez ugyanis a becslések szerint mintegy 1000 milliárd forintot tesz ki, a kormány pedig 10 évre megszavazta a projekttel összefüggő szerződésekre vonatkozó iratok titkosítását. Minderről itt olvashatsz bővebben.

19 ezer ember közalkalmazotti státuszát veszi el a kormány, a szakszervezet az Alkotmánybírósághoz fordul

A parlament keddi döntése értelmében munkaviszonnyá alakul a kulturális ágazat dolgozóinak közalkalmazotti jogviszonya. A változtatás csaknem 19 ezer embert érint. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete az alkotmánybírósághoz fordul az ügyben. ​Ha érdekel a téma, akkor itt folytasd az olvasást.

Történelmi jelentőségű döntés született Strasbourgban a Beneš-dekrétum alapján elvett földterület ügyében

B. M. felmenői magyarok voltak, és a második világháború után született egyik Beneš-dekrétum szerint a magyarok és németek földjét az újjáalakuló Csehszlovákia elkobozhatta. Erre hivatkozva akarta az Állami Erdőgazdaság 2009-ben elvenni a 35 hektárnyi területet. A bizarr ügyet több mint 10 éve nem sikerült lezárni. A furcsaságokat csak fokozzák a legújabb fejlemények: a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága Szlovákia ellen döntött, a területet mégis elkobozhatják. Ha kíváncsi vagy az esetre, akkor ezt a cikket ajánljuk a figyelmedbe.

Bakondi György: A kormány nem fogadja el az Európai Unió ítéletét a tranzitzónákról

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Az Európai Unió Bírósága a múlt héten mondta ki, hogy a tranzitzóna intézménye őrizetnek minősül, és 28 nap elteltével senki sem lehet ott fogva tartani, biztosítani kell a belépést Magyarországra, valamint gondoskodni kell a menekültek elhelyezéséről. A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kedden az M1 aktuális csatornán erre reagálva jelezte: a kormány nem fogadja el az EU döntését. Bakondi György az ítélet nyomán fellépő veszélyekre hívta fel a figyelmet. Részletek itt.

Brutális részletek derültek ki a tatabányai gyilkosságról

Pár nappal ezelőtt beismerő vallomást tett az a férfi, aki április közepén Tatabányán megölte és elásta munkaadóját. Az esetről és az elkövetőről azóta több dolog látott napvilágot, amelyekről ebből a cikkből tájékozódhatsz.

A kormány elajándékozta, Mészáros Lőrincék pedig 22 milliárd közpénzért felújítják az Erzsébet-táborokat

2016-ban a kormány egyszerűen elajándékozta az addig állami tulajdonban lévő zánkai és fonyódligeti üdülőkomplexumot. A szerencsés új tulajdonos egy olyan alapítvány, amely sosem titkolta a kormánypárthoz fűződő jó viszonyát, ezenkívül egy halom pénzt is kaptak a felújításra, sőt, idővel akár el is adhatják a drága ajándékot. Az már eddig is ismert volt, hogy a zánkai tábor fejlesztésére kiírt nagyobb, nettó 16,7 milliárd forintos közbeszerzést a Mészáros család cége és egy másik NER-mogul vállalkozásának konzorciuma nyerte el, és most nyilvánosságra hozták a kisebb, fonyódligeti tábor felújítására vonatkozó tender eredményét is. Arról a fonyódligeti helyszínről van szó, ahol tavaly gyerekek helyett csak Sarka Kata férjének vagyonőr cége élvezhette a tábort. Részletek itt.

Nyolc pontban ment neki a kormány lépéseinek Karácsony Gergely

A Főpolgármesteri Hivatal keddi közleményében élesen kritizálta a kormány több intézkedését. Szerintük a járvány kezelése csak az önkormányzatokkal együttműködve lehet sikeres. A hivatal írásának tartalmát ebben a cikkben ismertetik.

Szlovákiában hétfőn elvégeztek 2000 koronavírustesztet, tippelj mennyi lett pozitív

A szlovák Nemzeti Egészségügyi Információs Központ (NCZI) adatai szerint május 18-án 2041 koronavírustesztet végeztek el az országban. A vizsgálat meglepő eredménnyel zárult. Mennyi minta lett pozitív? Innen kiderül.

Évtizedek óta nem történt ilyen: híresség helyett egy ápolónő lett a Nők Lapja címlaplánya

Húsz év után először történt olyan, hogy nem egy híresség virít a Nők a címlapján, hanem egy ápolónő, Nagy Zsuzsanna. Az egészségügyi dolgozó az újságban elmeséli saját történetét. Részletek itt.

Étkezéshez használható szájmaszkot fejlesztettek ki izraeli kutatók

Fotó: Kevin Frayer/Getty Images

A mechanikusan, kézi távirányítással vagy automatikusan működő eszköz gyártását hamarosan megkezdik. A szájmaszkot ebben a cikkben mutatjuk be.

Ez is érdekelhet

képcím

Megúszta az életfogytiglant VV Fanni gyilkosa

képcím

Blikk: A román kamionos hibázott a szlovákiai buszbalesetnél

képcím

Szlovákiai buszbaleset: ketten továbbra is mélyaltatásban vannak