Miért nem szültél saját gyermeket? - rokonok, barátok, tanárok kritizálják az örökbefogadó anyákat

Ők azonban nyíltan felvállalják az örökbefogadást.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-12 17:24

Fotó: Thinkstock

Rendszerint hosszú éveken át várnak, mire végre eljutnak odáig, hogy örökbefogadhassanak egy gyermeket, és aztán számtalan előítélettel találják szembe magukat a szülők. A szomszédok, a rokonok, a barátok és a pedagógusok sem kímélik az örökbefogadó szülőket, akik ennek ellenére manapság már nyíltan beszélnek arról, hogy gyermekük nem vér szerinti családtagjuk – írja az Abcúg

Az SOS Gyermekfalvak több mint 500 örökbefogadót kérdezet meg arról, hogyan viseltetik környezetük az örökbefogadás iránt. Ebből kiderült, hogy minden második szülőt ért már kellemetlen hozzászólás: 33 százalékuk szomszédaiktól, 29 százalékuk rokonaiktól, 28 százalékuk a barátaiktól, és 26 százalékuk pedagógusoktól kapott negatív megjegyzéseket. Ezek leggyakrabban a gyermek származására vonatkoztak, illetve a vér szerinti szülők elítéséről szóltak, továbbá az örökbefogadó anyákat kritizálták, hogy miért nem szültek saját gyermeket.

A környezet viselkedésére ellenére a szülők nagy többsége a gyermek előtt is vállalja, hogy örökbefogadták. Olyannyira, hogy több mint 80 százalékuk támogatná, hogy a gyerek megismerkedjen a vér szerinti szülőkkel.

A kutatásban az örökbefogadók preferenciáira és problémáira is rákérdeztek

A megkérdezettek majdnem fele örökbe fogadna cigány származású gyermeket, és minden harmadik szülő nyitott a három évesnél idősebbekre is. Fogyatékos gyereket ugyanakkor mindösszesen 3,5 százalékuk vállalna.

Az örökbefogadó szülők 60 százaléka a procedúra során a legnehezebb időszakként a várakozást említtette, egyharmaduk pedig az örökbefogadást követő hat hetes periódust, ami alatt a vér szerinti szülő még visszakaphatja a gyermeket.

Szilvási Léna, az SOS Gyermekfalvak gyermekvédelmi programigazgatója elmondta: akik egészséges csecsemőt szeretnének örökbefogadni, és származási kikötést is tesznek, azoknak akár 5-6 éven át is várnia kell. Amennyiben a szülő nyitott roma vagy óvodáskorú gyermekre, lényegesen lerövidülhet a várakozási idő. 

 

Mai nap hírei

Bőven ezer alatt az új fertőzöttek száma Magyarországon

demokrata.hu4 órája

Híres párok, akik között nagy a korkülönbség: de őket ez kicsit sem érdekli

joy.hu7 órája

Trump fia megkérte Elon Muskot, hogy dobjon össze egy közösségi oldalt

digitalhungary.hu7 órája

Mi történik 20 év után a napelemekkel?

alternativenergia.hu8 órája

A legegyszerűbb egytálétel, aminek képtelenség ellenállni: brassói hagyományosan

unilife.hu17 órája

Erősebb mellékhatások jelentkeztek az izraeli oltottaknál a második dózis után

168ora.hu18 órája

Még több hóesés, majd enyhülés jön a héten

agroinform.hu19 órája

Nem Ronaldo volt a Manchester United legjobb igazolása a klub BL-győztes védője szerint

eurosport.hosszabbitas.hu19 órája