Dr. Sulyok Tamást jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz-KDNP

Startlap - Startlap
A hírt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jelentette be.

Dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelöli köztársasági elnöknek a Fidesz-KDNP – jelentette be Kocsis Máté a Fidesz-KDNP-frakció Balatonalmádiba kihelyezett évadnyitó frakcióülése utáni sajtótájékoztatón.

“A kormánypártok elfogadták az alapszabály szerint a Fidesz elnöke által tett javaslatot, és Dr. Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét javasoljuk köztársasági elnöknek. Azt gondoljuk, hogy az Alkotmánybíróság elnöke a legmegfelelőbb jelölt erre a tisztségre, és ezért belé vetettük a bizalmunkat” – idézi Kocsist az MTI.

A Fidesz frakcióvezetője közölte: jövő hétfőn dönt Novák Katalin lemondásának elfogadásáról az Országgyűlés, és a kormánypárti frakciók ezt támogatni fogják szavazatukkal. Hozzátette: azt tartják helyesnek, ha minél előbb meg tudja választani az Országgyűlés az új köztársasági elnököt, ugyanakkor ennek időpontjáról egyelőre nem tud nyilatkozni, mert ez függ attól is, hogy az ellenzéki pártok állítanak-e államfőjelöltet.

A frakcióvezető azt is közölte, hogy a Fidesz-KDNP EP-listáját Deutsch Tamás fogja vezetni.

Mint ismert, Novák Katalin február 10-én mondott le, miután kiderült, hogy 2023-ban kegyelmet adott K. Endrének, a bicskei gyermekotthon igazgatóhelyettesének, aki az igazgató szexuáliserőszak-ügyét igyekezett eltussolni.

Orbán Viktor szerdán a kihelyezett évadnyitó frakcióülésen a kegyelmi üggyel kapcsolatban elmondta, Novák lemondása “helyes volt”. A miniszterelnök szerint a döntést nem valamilyen probléma erőszakolta ki, hanem “egyszerűen hiba volt”.

Gyermekvédelem 2.0

Kocsis Máté a sajtótájékoztatón arról is beszámolt, hogy a tavaszi ülésszakban tervezik elfogadni a második gyermekvédelmi csomagot. Több törvényt módosítanak, ezek közül néhány javaslatot fel is sorolt:

  • tovább szigorodnak a pedofil bűncselekményekre vonatkozó büntetési tételek,
  • a pedofil bűncselekmények számonkérhetősége ne évülhet el,
  • ne legyen lehetőség szabadlábra helyezésre ilyen elítélt bűnelkövetők esetében,
  • soha többé nem kaphatnak erkölcsi bizonyítványt azok, akik gyerekek sérelmére követnek el szexuális bűncselekményeket.

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

Ez is érdekelhet

képcím

Magyar Péter: Kocsis Máté heti rendszerességgel egyeztet Dúró...

képcím

Sulyok Tamás: A jogállamot kívánom képviselni

képcím

Hivatalba lépett Sulyok Tamás államfő, de ünnepélyes beiktatás...