444.hu: K. Endrét tavaly presbiterré választhatták Bicskén

Startlap - Startlap
Az államfői kegyelemmel szabadult egykori gyermekotthoni igazgatóhelyettes épp a napokban mondhatott le a Bicskei Református Egyházközségben viselt tisztségéről.

A bicskei  pedofil ügyben bűnsegédlet miatt elítélt K. Endrét a szabadulása után, tavaly év végén a bicskei református gyülekezet presbiterévé választották – állítja a 444.hu két, egymástól független forrása. 

A református egyházközségek döntéshozó testületének tagjai, a presbiterek olyan, az egyházközséget érintő ügyekben rendelkeznek szavazati joggal, mint a költségvetés és más gazdasági kérdések, az alkalmazottak felvétele, új lelkészi állás szervezése.

A presbiterek kiléte nem titkos információ. Korábban a Bicskei Református Egyházközségnél is nyilvános volt a megválasztásuk, a 2023-as presbiterválasztás eredményei azonban nem elérhetők. Máté János bicskei református lelkész pedig a 444.hu többszöri kérdésére sem árulta el, tavaly megválasztották-e presbiternek K. Endrét. A vértesaljai egyházmegye esperese, Hajdú Szabolcs Koppány szintén hárította a lap érdeklődését.

Miután múlt héten a 444.hu azt az információt kapta, hogy a vasárnap 10-órakor kezdődő istentiszteleten bejelenti a bicskei református lelkész K. Endre presbiteri tisztről való lemondását, a lap munkatársai elmentek az istentiszteletre, ahol a lelkész a prédikációt követően annyit közölt, hogy változás történt a presbitérium összetételében, mivel lemondott az egyik – a nevét nem említette Máté János  – presbiter.

A 444.hu úgy értesült, hogy a tavalyi presbitérium megválasztásakor az egyik jelölt rákérdezett: igaz-e a szóbeszéd, csakugyan el volt-e ítélve K. Endre. A tiszteletes erre azt mondta, hogy kegyelmet kapott, és különben is, ártatlanul lett megvádolva.

Vadai Ágnes, a DK frakcióvezető-helyettese, alelnöke csütörtök délben online sajtótájékoztatót tartott “Igaz-e, hogy a kegyelmet kapott K. Endrét a szabadulása után református presbiterré választották?” címmel. Vadai azt mondta, “ha a pedofilsegítő K. Endre valóban presbiter lett a bicskei egyházközségben, arról Balog Zoltánnak minimum tudnia kellett, de ennél is valószínűbb, hogy ő maga intézte a pedofilsegítő kinevezését”, ezért a DK a református püspök azonnali lemondását követeli minden egyházi pozíciójáról.

Mint ismert, a kegyelmi ügy kirobbanása után Balog Zoltán lemondott a Magyar Református Egyház lelkészi zsinati elnöségéről, de püspökként maradt az egyháznál.

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

Már nyomoz a rendőrség K. Endre nyomásgyakorlása miatt

képcím

Videóra vették, ahogy K. Endre új vallomásra próbál rábírni...

képcím

A kegyelmi ügy főszereplőjének falujában nyaralt Novák Katalin...