Íme 10 dolog, ami eltűnt az életünkből az internet és a mobiltelefon miatt

Avagy ki az, aki még emlékszik arra, hogy milyen kisétálni a telefonfülkéhez egy hívás miatt?

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-09-23 11:26

Fotó: Thinkstock

A hvg.hu összegyűjtött 10 olyan dolgot, amit – születési évtől függően – a legtöbben jól ismerünk, de a digitális kor miatt ma már nem része a napjainknak.

1. Nyomtatott elefonkönyvben keresni valakinek a telefonszámát

1878-ban az Egyesült Államokban nyomtatták ki az első telefonkönyvet, amelyben még csak 50 név volt. A kötetek idővel egyre vastagabbak lettek, de az online tudakozók és az internetes közösségi oldalak megjelenésével teljesen szükségtelenné váltak. Ennek ellenére egyébként a Telekom minden vezetékes előfizetőjének a mai napig jár egy példány a súlyos kiadványból.

2. Lexikonok és szótárak felhalmozása a könyvespolcon

A mai gyerekek számára elképzelhetetlen lenne az, hogy az otthoni lexikonoktól roskadozó polc segítségével írjanak meg egy házifeladatot, és a több kilós szótárak is elég idegenek számukra. Pedig az online világ és a Wikipédia előtt még mindenki kincsként őrízte otthon az enciklopédiákat, és sokáig kellett kutakodni az olyan információk után, amik manapság egy gombnyomásra vannak tőlünk. Már a CD-Romok hatása is érezhető volt a klasszikus lexikonok piacán, majd 2013-ban a neves német Brockhaus kiadó is megszűnt, több mint 200 év után.

3. A videótékák

Budapesten még elvétve akad néhány DVD-kölcsönző, de az ő napjaik is meg vannak számlálva. Van helyette Netflix, HBO, de a kábelszolgáltatók is rengeteg filmet kínálnak. Persze ez sokkal kényelmesebb, de azért a tékákban keresgélni és aztán hazavinni a kincseket egy igazán jó program volt.

4. A telefonfülkék

Ugyan még mindig vannak nyilvános telefonok, de már főleg olyankor használjuk őket, ha valamiért a zsebünkben lévő kicsi okos hirtelen felmondja a szolgálatot, és gyorsan el kell intézni a városban egy hívást. Azoknak, akik már a mobiltelefonok érájában születtek, szinte a lehetetlennel határos elmagyarázni azt, hogy régen bizony akár igen messzire is el kellett sétálni egy-egy telefonhívás miatt, majd szépen beállhattunk a fülke előtt kanyargó sorba, hogy aztán azon izguljunk, elég lesz-e az aprópénz.

5. A nyaralás utáni fotókat előhívatni

Ma, amikor már alig van olyan telefon, amelyik ne tudna fényképezni is, egészen elképesztően hangzik az, hogy egykor még heteket kellett várni arra, hogy megnézhessük a nyaralás alatt lőtt tekercseket. Aztán lehetett bosszankodni, hogy megint mennyi rossz kép készült. 2012-ben aztán az 1888 óta piacvezető Kodak is becsődölt.

6. A teljes tanácstalanság, ha felmerül egy probléma

Glettelés, bicikli belső csere, bútor restaurálás, WC-tartály szerelés, a tökéletes konty titka – mind olyan dolgok, amikről pár évtizede még szakértőket kellett megkérdezni, ma viszont már egy YouTube videó segítségével könnyedén tudjuk saját kezűleg is orvosolni a problémát még akkor is, ha egyébként egyáltalán nem értünk hozzá. Egy recept miatt sem muszáj már felhívni a nagymamát, de még akár hangszeren játszani is megtanulhatunk az oktatóvideók segítségével.

7. A “kivel mi lett” kérdésen való merengés

Szinte már osztálytalálkozókra sincs semmi szükség, hiszen a Facebookon mindenkinek az élete követhető, sok esetben jóval nagyobb részletességgel, mint amennyire az bárkit is érdekel. Ezzel sajnos az emberiség egyik kedvenc hobbija, a pletykálodás is veszített értékéből, de azért persze még mindig jó szórakozás, csak már egyre kevesebb a titok és a komoly hírértékű információ.

8. Nem volt gond a spoilerezés

A nyolcvanas években még senki sem tudta, mi fog történni a kedvenc sorozata következő részében addig, amíg nem adta le azt a tévé. Hiába érkeztek akár több éves csúszással a sikeres sorozatok, az élmény ugyanaz volt. Most viszont már külön ügyelni kell arra, nehogy valaki elrontsa a legjobb jeleneteket.

9. Órai levelezés

A pad alatt papíron továbbadott cetliknek vége, van helyette Messenger, Whatsapp, meg Viber.

10. Expresszt keresni hajnalban az újságosnál

Azért olyan korán, hogy nyolcra már kiválogathassuk az összes megfelelő álláshirdetést, és aztán telefonálással és rengeteg mászkálással indíthassuk a napot, hiszen gyakran telefonszámot sem adtak meg a hirdetők. Ehhez képest ma elég csak bekapcsolni a számítógépet, majd küldeni egy e-mailt, és még a hirdetéseket is átválogatja nekünk a portál a megadott paraméterek alapján.

Mai nap hírei

Soha nem találnád ki, kivel élt George Clooney a leghosszabb ideig

unilife.hu4 órája

Rakonczay sírva mesélt a mentésről

eletforma.hu5 órája

23 éves, dolgozó fiatalt interjúvoltak a HírTV-ben, de elfelejtették közölni, hogy ő a Fidelitas közép-dunántúli vezetője

444.hu6 órája

Koronavírus: Kevesebben fertőződtek meg és a halottak száma is csökkent

168ora.hu10 órája

Schobert Lara csak Jack-kel szereti a kólát, noha még nincs 18

ifaktor.hu12 órája

A férfiak intim daganatairól

szimpatika.hu13 órája

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban

digitalhungary.hu15 órája

Katalin hercegnét alaposan meglepte Harry és Meghan

joy.hu16 órája